Cześć,
Buduje pulpit od EN57 i w pewnych kwestiach brakuje mi wiedzy. Prawie 25 lat temu miałem praktyki na Grochowie i nawet jeździłem kiblami ale wielu rzeczy już nie pamiętam lub też ich jeszcze nie było - tak jak np. blokad drzwi.
Na pulpicie mam dwie dodatkowe kontrolki - jedna od blokady drzwi, a druga od blokady napędu SOD. O ile wiem jak działała ta pierwsza kontrolka, otyle zupełnie nie mam pojęcia jak działała druga lampka. Rozwiązanie, pochodzi z Kolei Mazowieckich.
Być może jest tu ktoś z KM, który byłby w stanie mi wytłumaczyć jak działała lampka blokady napędu SOD.
Drugie pytanie dotyczy sygnalizacji SBL. W jakim celu zostało wprowadzone i w czym miało pomagać maszyniście? Jak zdążyłem rozeznać połączenia, załączenie zetki "sygnalizacja SBL", powodowało tylko i wyłącznie zaświecenie lampki - nic więcej.
I ostatnie pytanie na dziś - chodzi o zachowanie amperomierza nN.
O ile przed załączeniem przetwornicy, wskazuje on prąd wsteczny (rozładowanie), otyle po załączeniu przetwornicy, nie bardzo pamiętam jego zachowanie. Chodzi o jego wskazania podczas załączania np. przetwornicy oświetleniowej, sprężarki itd. Dlaczego na większości dostępnych filmów na YT wskazuje on po prostu "zero"?