Autor Wątek:  Uruchomienie LK7  (Przeczytany 4731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 376
Uruchomienie LK7
« dnia: 06 Sierpnia 2024, 23:04:29 »
Przymierzam się do uruchomienia ruchu na LK7 pomiędzy Lublinem a Chełmem. Pierwszą kwestią jest uporządkowanie obiektów, a dokładniej podział na komórki. Na razie wstępnie jest 7 komórek (obrazek w załączeniu). Jeśli ktoś uważa, że przydałoby się jakoś inaczej podzielić, albo coś dodatkowo dać osobno, np. ze względu na modernizacje w różnych terminach, czy wygodę składania tras, to proszę pisać w tym wątku. W miarę możliwości będę informował o dalszych krokach.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Online matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2222
Odp: Uruchomienie LK7
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2024, 23:11:52 »
Przede wszystkim polecam się skontaktować z autorem, bo Scyzor robił jakiś czas temu kolejne podejście do tematu. Nie wiem na czym się skończyło.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Ra

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2024, 15:35:18 »
Też nie wiem. Rzeźbię z tego, co jest dostępne, bo podobno nie ma kontaktu z autorem. W zamkniętych wątkach jest informacja sprzed ponad 2 lat o kontynuacji w nowym wątku, który nie istnieje.

Na razie zrobiłem wstępny podział infrastruktury na komórki. Najpierw dodałem konfigurację komórek do pliku RSF z 2017 roku i wyeksportowałem obiekty infrastruktury. Następnie porównałem z dostępnym plikiem eksportowania, w którym były połączone 4 eksporty. Podzieliłem ten plik na części wg nagłówków tworzonych przez Rainsted podczas eksportowania. Kolejne wersje eksportowania różnią się nieznacznie wysokościami, mają zmienione tekstury torów, a także dodane nowe tory.
1. 2022-07-13 from linia_7_2203.RSF — brak sygnalizacji i innych obiektów punktowych.
2. 2022-11-29 from linia_7_2684.RSF — tylko okolice Rejowca (ale mniejsze niż zdefiniowana komórka).
3. 2022-12-09 from linia_7_2713.RSF — dwukrotnie powtórzenie, tylko okolice Rejowca, brak sygnalizacji i innych obiektów punktowych.

Ze względu na zmiany wysokości oraz zmianę nazewnictwa urządzeń, plik RSF z 2017 jest raczej bezużyteczny. Dostępne pliki eksportowania wydają się być niepełne. Ale być może czegoś nie zauważyłem. Do tego proces podziału SCM na komórki mógł doprowadzić do zdublowania torów na łączeniach. Mogą też być inne błędy, które będę się starał poprawiać w miarę potrzeby (typu obrócone bramki, wadliwe izolacje, dziury w sieci trakcyjnej, niespójne nazewnictwo). Kolejne planowane kroki:
1. Plik SCN do wczytania komórek z przesunięciami.
2. Podział terenu na komórki z unikaniem zdublowania.
3. Przegląd rozkładów pod kątem ich wykorzystania.
4. Test przejezdności torów od Lublina do Chełma.
5. Sprawdzenie możliwości generowania skryptów sterujących stacjami.
6. Identyfikacja braków w terenie.
7. Wygenerowanie łatek do terenu z NMT-100.

Efekty pracy będę zamieszczał w https://rainsted.com/warsztat/chwilowe/ — na razie jest tam plik lk7-240810.7z z plikami komórek, do których trzeba dorobić SCN. Gdy już dorobię ten SCN albo coś zrobię z terenem, to będę podmieniał archiwum na nowszą wersję, więc nie ma sensu podawać stałego linku.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2024, 17:02:33 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Online matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2222
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2024, 17:17:12 »
@scyzor77 ostatnio się logował na początku czerwca. Podejrzewam, że wystarczy napisać PW i może za jakiś czas odczyta.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Sebeq

• Projekt: Wschodnia Lubelszczyzna - 62% ukończenia
  • Otrzymane polubienia: 105
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2024, 15:34:05 »
Właśnie odnośnie tego co wyżej napisałeś, próbowałem kontaktu ze scyzorem intensywnie od kilku miesięcy, ani na MM ani na pv mi nie odpisywał.
z MaSzyną od PC2010

Offline scyzor77

• Otrzymane polubienia: 27
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2024, 18:52:21 »
Temat utknął na etapie łatania dziur w terenie. Niestety byłem zajęty innym projektem z innej dziedziny i nie było czasu dłubać przy tej scenerii. Postaram się na dniach ogarnąć wszystkie pliki w całość i wrzucę tutaj żeby można było ocenić co dalej z tym robić.

Nie bardzo wiem jak dodać załącznik, bo jest ograniczenie wielkości a sceneria po spakowaniu waży ok 40MB
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2024, 20:31:06 wysłana przez scyzor77 »

Offline vikus21

• Otrzymane polubienia: 18
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2024, 20:46:53 »
wrzuć to na hosting który jest podpięty pod forum i linka z niego zarzuć tutaj. nie ma limitu i unikniesz limitu pliku na załącznik. :)
Hybrydy - to jest przyszłość na bezdrucia.
ig: carlii26._

Offline x_Zielu

• Deweloper
  • Otrzymane polubienia: 1481
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2024, 20:53:34 »
Wrzuć zipa na upload: https://eu07.pl/forum/upload.php
Taurusy, to jest przyszłość. Chociaż teraz to i inne pojazdy Siemensa :3
Aktualne projekty: Link

Offline scyzor77

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2024, 20:54:04 »
Link do ostatniej wersji: https://eu07.pl/userfiles/24280/L7.zip

Testowo dodane 4 trasy w pełni przejezdne przez AI
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2024, 20:55:18 wysłana przez scyzor77 »

Offline Ra

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2024, 15:50:59 »
Stan na dziś jest taki, że infrastrukturę oraz teren z RSF podzieliłem na komórki (podkatalogi lk7/ oraz lk69/). Podobnie podzieliłem obiekty z otoczenie.scm, przepuszczając przez RSF — zauważalne jest niedopasowanie wysokości do terenu. Paczka lk7-241208.7z jest do pobrania z https://rainsted.com/warsztat/chwilowe/ (jeśli takiej nie będzie, to powinna być kolejna, z nowszą datą).

Scenariuszy nie uruchamiałem, zrobię to przy następnej okazji. Planuję przenieść scenariusze na wersję podzieloną na komórki i przymierzyć się do wygenerowania skryptów sterujących dla stacji (minimalnych, czyli głównie obsługujących przelot ze sprawdzeniem blokady liniowej).

Ponieważ plik RSF ma ponad 40MB, a dodatkowo z obiektów otoczenia utworzyło się kolejne 30MB (i nie są jeszcze wliczone bryły CityGML), to zastanawiam się nad wydzielaniem komórek na poziomie RSF. W ten sposób każda komórka by miała osobny (i mniejszy) RSF, a potencjalnie mogłoby się to również przydać, gdyby zostało uruchomione wczytywanie scenerii z RSF. Szybko to nie będzie, bo to masa pracy, a póki co dalsze prace nad Rainsted mam zawieszone i ograniczam się tylko do ewentualnej naprawy krytycznych błędów.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Offline Sebeq

• Projekt: Wschodnia Lubelszczyzna - 62% ukończenia
  • Otrzymane polubienia: 105
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2024, 17:37:50 »
Dodatkowo, proponuje sobie w pliku .scn wyrzucić to bolące w oczy otoczenie. W przyszłości jak się znajdzie na to czas i chęci zrobi się porządek, obecnie nie ma to ładu ani składu.
z MaSzyną od PC2010

Offline scyzor77

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudnia 2024, 23:18:49 »
Witam.

Z tego co zauważyłem to plik "otoczenie.scm" bazował na wersji udostępnionej prze ze mnie parę(naście) lat temu, więc wysokość na pewno nie będzie się zgadzała bo w RSF była korekta wysokości.

Druga kwestia to obiekty które mają zapisane ścieżki do katalogu "linia_7". Jest to część słupów trakcji, kilka semaforów i przejazdy kolejowe których nie ma standardowo w obiektach MaSzyny. Trzeba by było to jakoś uporządkować.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2024, 23:31:03 wysłana przez scyzor77 »

Offline Ra

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2024, 00:18:09 »
W kwestie estetyki nie chcę się wtrącać, detale zawsze można poprawić, a ja w tamtej okolicy nigdy pociągiem nie jechałem. Wysokości jestem w stanie przeliczyć do obecnego terenu. Gdzieś widziałem ogromne kominy ustawione na torach, to by trzeba było przynajmniej usunąć. Główne moje cele to podział na komórki oraz uruchomienie sterowania ruchem, ewentualnie pomoc w dopracowaniu czegoś, z czym sobie edytor jeszcze niezbyt radzi.

Co do sieci trakcyjnej, to w planach mam wprowadzenie regulacji, dzięki czemu będzie można wstawiać słupy bez obawy o naruszanie skrajni sąsiedniego toru czy lewitujące wysięgniki w bramkach oraz słupach parasolowych. Gdy odwieszę prace, to jeszcze to przejrzę. Semafory powinny być jakoś ujednolicone, planowałem kiedyś zrobić generator, ale teraz pewnie są już jakieś nowocześniejsze rozwiązania. Na potrzeby linii 61 robiłem osobny semafor z opcjonalnymi wskaźnikami i wtedy uznałem, że sterowanie nim jest na tyle odmienne, że powinien być trzymany osobno. Jestem również za trzymaniem przejazdów osobno, one rzadko są uniwersalne. Co do innych obiektów, to nadal czekam na podsumowanie prac zespołu, który w 2015 roku szumnie zapowiadał totalne przeoranie struktury katalogowej.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra