Ponieważ udało się już dojechać linią 272 od Kępna do Ostrowa, w ewentualnych planach na ten rok mam dostosowanie tej stacji do map. Zamierzam wydzielić Ostrów z plików scenerii Kaliska i dokonać zmian w nazewnictwie urządzeń. Chciałbym jednocześnie zachować zgodność ze scenerią Kaliska, jeśli ta by została kiedyś przeliczona do map. Na początek będę chciał opracować pliki INC, które przeniosą sterowanie rozjazdami i semaforami na zmienione nazewnictwo. Częścią zmian będzie również dodanie profilu pionowego. Ze względów praktycznych będę się starał zachować istniejący układ torów i wprowadzać modyfikacje tylko w razie rażącej niezgodności z rzeczywistością. Celem tych prac nie jest dokładne odwzorowanie stacji, ale wykorzystanie dostępnych danych, aby minimalnym nakładem pracy uzyskać istotną stację na linii 272. Stanem docelowym jest uruchomienie pociągu z Bielska-Białej do Ostrowa, np. TLK48502/3 z 2010 roku. Obecnie wstawiony jest IR38121 z 2011, jadący od Katowic. Przygotowane jest też wydłużenie tras TLK38501 i TLK83500, jadących przez Wieluń (LK181) oraz Stradom.
Pliki z LK272 do przetestowania można pobrać pod adresem
https://rainsted.com/warsztat/chwilowe/ (aktualnie są dwa, paczki są podmieniane w razie poprawienia błędów), wcześniej trzeba pobrać i wypakować paczki "f" (
linia61-f2305.7z,
linia61-f2307.7z i
linia61-f2312.7z z
https://rainsted.com/warsztat/MaSzyna_23.04/). Nową paczkę "f" zrobię raczej dopiero po przetestowaniu na MaSzyna 24.06, której jeszcze nie pobierałem. W paczkach jest prowizoryczna wersja Ostrowa wyeksportowana z RSF w stanie przygotowanym w 2016 roku (same tory), której użycia raczej nie będę kontynuował.
Zakładam ten wątek, aby zebrać ewentualne uwagi do stacji, np. w zakresie błędów wymagających poprawienia. Gdyby ktoś chciał dodać dodatkowe dekoracje, to można to zrobić w obecnym układzie scenerii Kaliska, albo już po przeliczeniu do map. Proszę raczej pisać tutaj niż w wiadomościach prywatnych, które w razie dłuższej przerwy będzie mi trudno znaleźć i uwzględnić.