Podobno bab się nie da zrozumieć. Może to dlatego, że rozumieją rainsteda?
Od początku grudnia ubiegłego roku pracuję nad projektem obejmującym docelowo swoim zasięgiem całość kolejowej Zakopianki (D29-97/98/99), wraz z przyległościami (D29-117/94, kontynuacja linii 97 w stronę Żywca). Całość powstaje w, mam nadzieję, już wręcz "standardzie" nowych map - układ torowy położony zgodnie ze sztuką, w większości na podstawie pozyskanej dokumentacji, jeżeli nie, to na podstawie dokładnych wyliczeń z geoportalu. Teren na podstawie NMT-1. Reszta tradycyjnie, no może poza tym, że otoczenie powstawać będzie z naciskiem na nowe, odświeżone obiekty. Całość odwzorowywana głównie na okolice roku 2009, z pewnymi odchyleniami czasowymi w pojedynczych miejscach. Łącznie będziemy mieć długość około 240km (obecnie około 150km).
Zawartość i stan scenerii:
D29-91 (odcinek Kraków Zabłocie - Kraków Prokocim Osobowy) - Geometria pozioma
D29-94 (odcinek Kraków Płaszów - Podbory Skawińskie) - Geometria pozioma
D29-97 - Geometria pozioma
D29-117 (odcinek Kalwaria Zebrzydowska Lanckorona - Kalwaria Zebrzydowska) - Geometria pozioma
D29-98 - Geometria pozioma
D29-104 (odcinek Chabówka - Rabka Zdrój) - Geometria pozioma, geometria pionowa
D29-99 - Geometria pozioma, geometria pionowa
Aktualnie prowadzone prace:
W obecnej chwili prowadzone są prace nad położeniem niwelety, i wypoziomowaniem linii 98. Planuję, aby do końca lutego zakończyć prace nad poziomowaniem całej scenerii. Następnym etapem prac będą już urządzenia przytorowe, a w międzyczasie drogi i teren.
FAQ
Dlaczego nie ma węzła krakowskiego? - Jest to duży obszar, a sceneria jest i tak wystarczająco długa, i będzie powodować z dużym prawdopodobieństwem problemy. Jest to jednak plan na przyszłość.
Dlaczego nie skupisz się najpierw nad pojedynczą linią? - Skupię się, lecz nie na tym etapie. Tory idą stosunkowo szybko, więc warto już teraz przygotować na przyszłość materiał do dalszej pracy. Choć i tu już nałożyłam sobie pewne ograniczenia, bowiem linia 117 się kończy na ten moment chwilę za Kalwarią Zebrzydowską, a 97 zaraz za Suchą Beskidzką. Etapowanie prac będzie miało miejsce dopiero przy urządzeniach przytorowych, terenie i dalej.
Czy potrzebujesz pomocy przy pracach? - Na ten moment nie. Mam czas, a chciałbym się jak najwięcej nauczyć jeżeli o budowanie scenerii chodzi. Również szczególnie mi zależy na zrobieniu pewnych elementów - w szczególności układu torowego - po swojemu, na porządnie (nie ujmując oczywiście innym twórcom). Na pewno pomoc będzie potrzebna przy drogach, obiektach dedykowanych i otoczeniu, ale no to jeszcze nie pora.
Czy sceneria jest w jakikolwiek sposób powiązana z poprzednimi próbami odtworzenia tych okolic? - Nie, nie jest, jest to całkowicie nowy projekt. Nie mam kontaktu, i nie kontaktowałam się z innymi autorami. Nawet jeżeli byłaby dostępna jakaś wersja, to raczej bym nie skorzystała, biorąc pod uwagę, kiedy to było (2011/2015). "Ratowanie trupów" niestety mnie nie interesuje.
Ogłoszenia:
Przygarnę zdjęcia. Zdjęcia różne - poglądowe z okolic 2009, ogólnie sprzed modernizacji danych miejsc, ale przede wszystkim bardzo proszę o fotografowanie obiektów przed modernizacją, bądź rozbiórką. Zaraz może ich nie być, ponieważ trwa obecnie modernizacja.
Peace.