To ja dorzucę pytanko, bo pasuje do tematu.
Trochę ostatnio więcej czasu spędziłem w MaSzynie, dodatkowo po zakupie monitora 1440p (oczywiście gram na pełnej rozdzielczości, nie jestem masochistą), wydaje mi się że wreszcie udało mi się ustalić z czego wynikają moje problemy z wydajnością.
Przy rozdzielczości 1440p nie spodziewałem się cudów, zablokowałem sobie w karcie graficznej FPS na 30, ale w takich warunkach, na normalnym rendererze przy średnich ustawianiach klatki potrafiły schodzić do 10 FPS.
Konfiguracja kompa (i7-4720HQ, GTX950M, SSD, 8GB RAM, Win10) spokojnie jest w zalecanych na stronie MaSzyny, na niższych rozdzielczościach miałem ponad 60, spadało w najgorszych sytuacjach do 25-30 na pełnym rendererze i średnich opcjach.
Śledztwa nie będę opisywał, powiem tyle że mój procek może się kręcić do 3,7 GHz, natomiast jak spojrzałem na jego prędkość przy tych najgorszych momentach to okazało się że ma... 0,37 GHz... Działa to tak: MaSzyna sama sobie reguluje Draw Range do 8 km... Na średnich ustawieniach dla mojej karty to jest spoko, ale zaczyna się rozgrzewać konkretnie, więęęęc procesor leci w dół (nie żartuję, miałem 0,37 GHz) i symulacja się kompletnie sypie. Wtedy oczywiście symulator łaskawie zmniejsza Draw Range, więc karta (mimo że oczywiście dla niej jest wszystko okej) zmniejsza moc, stygnie i procek się rozpędza do normalnych parametrów, FPS rośnie więc HEJ! draw range 8 kilosów! I tak w kółko...
I tu jest podstawowa sprawa: czy naprawdę nie mogę tego Draw Range na sztywno zablokować na jakiejś wartości? No przecież to jest tak naprawdę (wszystko na to wskazuje) wina właśnie dystansu renderowania. Już wcześniej mi się ta opcja bardzo nie podobała, bo po prostu za wolno działa i czasem płynność leciała na łeb na szyję bo wjeżdżałem 120 km/h na jakąś stację z dużą liczbą wagonów i mimo że karta spokojnie by sprawę uciągnęła na powiedzmy 3000m to próbowała 8000m...
Jedyną opcją którą teraz mam jest siedzenie na absolutnie minimalnych ustawieniach (stary renderer, tex 512), więc nie mam ani ładnej grafy, ani płynności (poniżej 20 nie spada ale co to jest), ani laptopa nie oszczędzam. Aaaale za to czasem renderuję 8 km toru przed sobą! xD