Autor Wątek:  MaSzyna 20.09 - problemy  (Przeczytany 17889 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Online Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 438
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #210 dnia: 20 Października 2020, 14:59:50 »
Poprawione od ośmiu dni (r.6400)
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2020, 15:00:55 wysłana przez Hubertnator23 »

Offline Matson

  • Wiadomości: 185
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 60
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #211 dnia: 21 Października 2020, 21:35:58 »
EP09, wersja nr 1,2 i 4 w kabinie B po zapaleniu światła w kabinie świecą się maszyniści i nic poza tym :)
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2020, 21:54:31 wysłana przez Matson »

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 9111
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1885
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #212 dnia: 22 Października 2020, 02:33:10 »
W wersji old nie świeciła kabina B. W wersji klima fotele kabiny B. Dobrze poprawiłem w środku nocy?
Mój kanał youtube

Offline M79r

  • Wiadomości: 127
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 84
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #213 dnia: 27 Października 2020, 21:07:39 »
Nie działa mi edytor scenerii Działał przy pierwszym jego odpaleniu. Po ponownym włączeniu EU07 i jego ponownej instalacji nie działa, gdzie nic jeszcze nie zmieniałem. Ktoś ma pomysła co może być grane ? Dziękuje za odpowiedź. Video pod linkiem
&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2020, 22:05:26 wysłana przez M79r »

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 9111
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1885
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #214 dnia: 28 Października 2020, 00:04:50 »
Dziwny kontrast masz. To jakieś zewnętrzne postprocesy? Zwykły pickbufer wykrywania przełączników i pokazywania nazwy noda w debugmode pod kursorem myszy działa?
Mój kanał youtube

Offline M79r

  • Wiadomości: 127
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 84
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #215 dnia: 28 Października 2020, 00:36:31 »
Obraz symulatora jest jakiś ciemny - nie wiem czemu, myślałem, że to mi sie ekran ściemnił, ale nie to ze strony Maszyny. Maszyna odpalona jest bezpośrednio po jej instalacji. włączam TD, F12 i F11 i nie da sie nic z edytorem zrobić. Ani dodać nowego obiektu do scenerii, ani przesunąć już istniejący. Dodam, że przy instalowaniu 1 raz tej wersji działał edytor. Po zamknięciu Maszyny i otwarciu jej następnego dnia edytor już nie działał. Zainstalowałem Maszyne od nowa i edytor dalej nie działa. Nie działa też na demugbode podświetlenie nazw
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2020, 00:41:48 wysłana przez M79r »

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 945
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 650
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #216 dnia: 28 Października 2020, 00:57:48 »
Jaką tam konfigurację renderera masz? W paczkowym exe na skippipeline i MSAA chyba był bug z depthpick.

Zepsutą gammę masz, wygląda na jakiś lichy sterownik (biedaintel?). Sprawdź na moim exeku stąd https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/artifacts (shadery też podmień), dopisz do ini
gfx.shadergamma yes(to odnośnie gammy, bo edytor u mnie jest delikatnie zepsuty, zaraz poprawiępoprawiony)
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2020, 02:47:22 wysłana przez Milek7 »

Offline JAN21

  • Deweloper
  • Wiadomości: 223
  • Spec od budowy scenerii
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 360
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #217 dnia: 28 Października 2020, 01:01:13 »
To ja się dołączę również w kwestii edytora. Nie działa przyciąganie obiektów do ziemi, jedynie patrząc idealnie od góry, gdzieś na środku ekranu czasem ładnie załapie. Różnicy czy idzie z .scm czy z .sbt niema. Dawno temu na Milkowym exe szło bezproblemowo, a u TMJ co najmniej od paru miesięcy jest taki problem. Ogólnie te obiekty jakoś dziwnie się poruszają przy przesuwaniu myszki. Jak patrze się przed siebie i przesuwam z CTRLem do przodu to leci wyżej, jak ciągnę do siebie to jedzie niżej. Chyba, że w sterowaniu jest coś zmienione i ja nic o tym nie wiem ;)
PS. Reshade jest wyłączony, bo inaczej nawet pliku z listy się nie da wybrać :P 
Aktualne projekty: Sceneria Góry: 41% Prace wstrzymane, Linia 61 Cz. Stradom - Koniecpol: 40% + Linia 1 Cz. Os - Zawiercie: 30%, Kładki-pack: 33.33%, Śmietnik: 1100l: 40% Prace wstrzymane

Offline M79r

  • Wiadomości: 127
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 84
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #218 dnia: 28 Października 2020, 01:24:55 »
Ściągłem shadery zainstalowany w folderze shadery. Wpis w ini też . Pobrany exe 9 mb x64 i dalej klocek. Co ciekawe przy pierwszej instalce nowej wersji maszyny. Wszystko działało, a teraz sie buntuje edytor. Edit: Problem rozwiązany ( wystarczyło ustawić stare renderowanie ) Edytor działa. Dziękuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2020, 01:22:01 wysłana przez M79r »

Offline blakk

  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #219 dnia: 28 Października 2020, 12:40:53 »
Mam problem ze scenariuszem l053_wieczór. Mianowicie, podczas ładowania scenerii symulator zawiesza się i wywala do pulpitu.
Dzieje się tak bez względu na to, czy skład został zmieniony, czy też nie.

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #220 dnia: 29 Października 2020, 13:45:29 »
Odpalam nową Maszynę, jakąkolwiek scenerię, pojawia mi się okno które następnie się zamyka i nic się nie dzieje. || O co chodzi?

Pisz poziomo. Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawia się spacji.
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 22:02:56 wysłana przez Quark-t »

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 9111
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1885
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #221 dnia: 29 Października 2020, 17:17:58 »
Brak wspieranego sterownika openGL.
Mój kanał youtube

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #222 dnia: 29 Października 2020, 18:34:39 »
I co mam zrobić ? Nie mogę zainstalować tego sterownika. Poprzednia wersja chodziła prawie bez problemu.

Offline Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 755
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 257
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #223 dnia: 29 Października 2020, 18:36:33 »
Jaką masz kartę graficzną?

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #224 dnia: 29 Października 2020, 21:06:22 »
Intel Core TM i7-2620M CPU @2,70GHz i 8GB pamięci RAM

Online Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 438
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #225 dnia: 29 Października 2020, 21:08:52 »
Jaką masz kartę graficzną?

Chyba że nie masz, to nie pograsz.

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 945
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 650
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #226 dnia: 29 Października 2020, 22:33:09 »
To jest za stary sprzęt na obecną wersję maszyny.

Zobaczymy, jak nie zapomnę to później spróbuję wyciągnąć builda dla GL2, ale i tak szału nie będzie.

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #227 dnia: 29 Października 2020, 23:00:39 »
Hm. Na poprzedniej wersji jeździłem bez problemu. To bardzo zła wiadomość dla osób ze starszymi laptopami i kompami.

Online Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 438
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #228 dnia: 29 Października 2020, 23:01:48 »
A w starterze przełączałeś renderer z Pełny na Uproszczony albo Stary? Intele coś nie umieją obsługiwać domyślnego.

Offline Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 755
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 257
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #229 dnia: 29 Października 2020, 23:02:43 »
Nawet do starego trybu renderowania wymagane jest OpenGL w wersji 3.3.

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #230 dnia: 29 Października 2020, 23:03:35 »
To jest za stary sprzęt na obecną wersję maszyny.

Zobaczymy, jak nie zapomnę to później spróbuję wyciągnąć builda dla GL2, ale i tak szału nie będzie.

Co znaczy "build dla GL2"?  Stary już jestem i nie nadążam.  Czekam!
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2020, 08:46:44 wysłana przez matek123 »

Online Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 438
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #231 dnia: 29 Października 2020, 23:04:28 »
Build dla OpenGL w wersji 2.0. OpenGL to wersja biblioteki graficznej, którą obsługuje sterownik karty graficznej.

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #232 dnia: 29 Października 2020, 23:06:20 »
Ok.


Proszę nie cytować poprzedniej wiadomości
Matek123
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2020, 08:46:12 wysłana przez matek123 »

Offline Zaptyp

  • Maskotka forum
  • *
  • Wiadomości: 44
  • Admino Odporny (w Sarkażmie)
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #233 dnia: 30 Października 2020, 13:13:09 »
Hm. Na poprzedniej wersji jeździłem bez problemu. To bardzo zła wiadomość dla osób ze starszymi laptopami i kompami.
Po prostu może nie przełączyłeś na stary render w starterze.
Wiem co wy wypisujecie na chacie na mój temat!!!
Już nie wie co wypisujecie na chacie na mój temat bo dostał bana na nie wiadomo ile i nie wiadomo za co #niewinnyban

Online Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 438
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 159
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #234 dnia: 30 Października 2020, 14:09:03 »
Nawet do starego trybu renderowania wymagane jest OpenGL w wersji 3.3.
Intel HD Graphics 3000 nie wspiera OpenGL >3.1. W 20.04 stary renderer potrzebował jedynie 3.0.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2020, 14:11:05 wysłana przez Hubertnator23 »

Offline M79r

  • Wiadomości: 127
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 84
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #235 dnia: 30 Października 2020, 18:04:15 »
Ludu mój ludu u mnie edycja działa, nawet coś wyskrobałem na scenerii. ale znowu hukło z drugiej strony. Jakimś cudem pod F4 zamiast wyjść z kabiny włącza mi się "wyświetlaj na innym ekranie" taki pasek boczny. Na F5 nie ma odświeżania ekranu tylko blokowanie kursora. Nie da się pograć. Rozglądając sie w sieci nie znalazłem nic, jak tylko, ze klawiatura ze takimi ustawieniami klawiszy jest WSAD ( a w lapku jest przecie QVERTY) Za czorta nie wiem jak to zmienić na tak jak było ? Jak dla mnie to już wyższa jazda na oporach, które mogą wybuchnąć ( czytaj dostaję szału ) bo nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem? Wiem, że są tu programiści i osoby znające się więcej na komputerach niż ja. Być może ktoś miał taki problem i wie jak temu zaradzić ? Z góry dziękuje za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2020, 18:34:57 wysłana przez M79r »

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 945
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 650
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #236 dnia: 30 Października 2020, 18:32:48 »
Przełączyć działanie klawiszy funkcyjnych gdzieś w biosie laptopa. Albo wciskać z klawiszem Fn.

Offline Lokomotywownia

  • Wiadomości: 69
    • Zobacz profil
    • Lokomotywownia
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #237 dnia: 30 Października 2020, 20:01:12 »
A w starterze przełączałeś renderer z Pełny na Uproszczony albo Stary? Intele coś nie umieją obsługiwać domyślnego.

Miałem nie przełączony. Przełączyłem i odpalił. Dzięki za podpowiedź. Ale też skąd miałem wiedzieć.
Dzięki.

Offline blakk

  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #238 dnia: 07 Listopada 2020, 22:21:00 »
Na Bałtyku SKM2 kierownik nie podaje odjazdu z Bałtyku Plaży. Dodam, że ustawiłem kanał 7 tak jak to (prawdopodobnie) powinno być.

Offline Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 755
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 257
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #239 dnia: 07 Listopada 2020, 22:28:48 »
Tam trzeba wyjątkowo dać na R2.