Autor Wątek:  MaSzyna 20.09 - problemy  (Przeczytany 69651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MacGyveR

  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #120 dnia: 20 Września 2020, 23:42:07 »
Cześć.

Włączam starterze w opcjach Klawiszologia. Przejrzałem całą i nie widzę przypisanego przycisku "Print Screen" W czasie symulacji po naciśnięciu tego przecisku w ogóle nie zapisuje w w folderze screenshots. Czy to tak ma być? Może to ma być jakoś ustawione? Choć powinno to działać w ten nowej paczce, ale w poprzednich też był z tym problem. Kiedyś to działało w którejś wersji.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2020, 23:44:11 wysłana przez MacGyveR »
Człowiek inteligentny nigdy się nie nudzi.

Offline mk_zamosc

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
    • Mój kanał:YT/Kolej Roztocze/mk_zamosc/
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #121 dnia: 21 Września 2020, 00:03:29 »
Cześć.

Włączam starterze w opcjach Klawiszologia. Przejrzałem całą i nie widzę przypisanego przycisku "Print Screen" W czasie symulacji po naciśnięciu tego przecisku w ogóle nie zapisuje w w folderze screenshots. Czy to tak ma być? Może to ma być jakoś ustawione? Choć powinno to działać w ten nowej paczce, ale w poprzednich też był z tym problem. Kiedyś to działało w którejś wersji.

Chyba tak ma być, tzn. pusty folder. Ja robię screen za pomocą klawisza WIN+ ins prt sc.
Obraz zapisuje się w folderze ''zrzuty ekranu''. Na pasku START wpisujesz podaną nazwę.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 00:06:58 wysłana przez mk_zamosc »
Procesor:AMD A6-9225 RADEON R4, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 2.60 GHz
Zainstalowana pamięć RAM: 4,00 GB (dostępne: 3,89 GB)

Offline MacGyveR

  • Wiadomości: 21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Września 2020, 00:24:56 »
Cześć.

Włączam starterze w opcjach Klawiszologia. Przejrzałem całą i nie widzę przypisanego przycisku "Print Screen" W czasie symulacji po naciśnięciu tego przecisku w ogóle nie zapisuje w w folderze screenshots. Czy to tak ma być? Może to ma być jakoś ustawione? Choć powinno to działać w ten nowej paczce, ale w poprzednich też był z tym problem. Kiedyś to działało w którejś wersji.

Chyba tak ma być, tzn. pusty folder. Ja robię screen za pomocą klawisza WIN+ ins prt sc.
Obraz zapisuje się w folderze ''zrzuty ekranu''. Na pasku START wpisujesz podaną nazwę.

Czy tak ma być? Nie wiem. Widocznie na coś jest stworzony ten folder. Kiedyś sam przycisk działał, teraz to używam Frapsa i tam mam przypisany klawisz. Działa bez zarzutu.
Człowiek inteligentny nigdy się nie nudzi.

Offline Jarco

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #123 dnia: 21 Września 2020, 00:47:39 »
Mam problem w starterze nie mogę uruchomić żadnego scenariusza, klikam start i nic żadnej reakcji. W Ra to samo. Co musze zrobić?? Na poprzedniej paczce nie było takich problemów...
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 01:00:19 wysłana przez Jarco »

Offline mk_zamosc

  • Wiadomości: 28
    • Zobacz profil
    • Mój kanał:YT/Kolej Roztocze/mk_zamosc/
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #124 dnia: 21 Września 2020, 02:04:42 »
Mam problem w starterze nie mogę uruchomić żadnego scenariusza, klikam start i nic żadnej reakcji. W Ra to samo. Co musze zrobić?? Na poprzedniej paczce nie było takich problemów...

Pobrałeś nową paczkę ze strony?
Procesor:AMD A6-9225 RADEON R4, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 2.60 GHz
Zainstalowana pamięć RAM: 4,00 GB (dostępne: 3,89 GB)

Offline Bolek Karolek14 yt

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #125 dnia: 21 Września 2020, 08:50:20 »
EW58 nie posiada rp1. Widziałem też, że któryś skład posiadał wagon towarowy końcowy który miał tabliczki fioletowe, jak by nie było tekstury.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #126 dnia: 21 Września 2020, 08:57:59 »
We wszystkich impulsach na ekranach reklamowych wewnątrz składu znajduje się impuls kolei śląskich, taka drobnostka :p + szyby w członach a oraz c są bardziej przyciemnione niż w b
Obrazek zostaje. Ew można dać wygaszony ekran. Wnętrza mają wspólną teksturę.
Na szybach wyrównywałem kolor ale istotnie z kryciem coś nie tak poszło. Poprawię.

Witam,
W opisie zmian do wersji 20.09 jest napisane, że "Dla E186 oraz BR285 wyłączono wzrost ciśnienia ponad 5 bar w pozycji napełniania". Nie ma teraz żadnej różnicy między pozycjami "Jazda" a "Napełnienie uderzeniowe" na tych lokomotywach. Czy jest tak w rzeczywistości?
Różnią się przekrojem przepływu. Ciśnienie takie samo, tylko szybciej leci. Nie obsługujemy niestety takiego bajeru.

Włączam starterze w opcjach Klawiszologia. Przejrzałem całą i nie widzę przypisanego przycisku "Print Screen" W czasie symulacji po naciśnięciu tego przecisku w ogóle nie zapisuje w w folderze screenshots. Czy to tak ma być? Może to ma być jakoś ustawione? Choć powinno to działać w ten nowej paczce, ale w poprzednich też był z tym problem. Kiedyś to działało w którejś wersji.
Tak ma być. Już od kilku wydań exe są z gałęzi bez biblioteki od screenshotów.

EW58 nie posiada rp1. Widziałem też, że któryś skład posiadał wagon towarowy końcowy który miał tabliczki fioletowe, jak by nie było tekstury.
Zapraszam do wymodelowania pedałów. Wiemy. Co do końcówek, to w Flls jest już poprawione. A jak nie o niego chodzi, to określenie 'jakiś wagon" nie pomoże w naprawie.

« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 09:02:10 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 350
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 93
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #127 dnia: 21 Września 2020, 09:30:30 »
Przejrzałem całą i nie widzę przypisanego przycisku "Print Screen"
Mi Windows robi dobre zrzuty z gier za pomocą kombinacji Win+Print Screen. Pliki zapisują się w "%HOME%\Obrazy\Zrzuty ekranu".

Offline Jarco

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #128 dnia: 21 Września 2020, 10:08:23 »
Mam problem w starterze nie mogę uruchomić żadnego scenariusza, klikam start i nic żadnej reakcji. W Ra to samo. Co musze zrobić?? Na poprzedniej paczce nie było takich problemów...

Pobrałeś nową paczkę ze strony?

Tak pobrałem że strony

Offline michAL_57

  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 51
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Września 2020, 10:51:11 »
Widzisz w ogóle jakieś składy do prowadzenia?

Offline ganc

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #130 dnia: 21 Września 2020, 11:08:32 »
Sprawa tyczy się wirtualnego rewidenta. Jego algorytm ustawiania hamulców w wagonach na tryb G/P w pociągach towarowych działa w oparciu o stare przepisy. Jest to szczególnie irytujące przy długich towarach gdzie wirtualny rewident ustawia wagony na tryb G a powinien ustawiać na tryb P (z ewentualną "długą lokomotywą"). Czy możecie zmienić algorytm na ten z obowiązującej instrukcji Cw-1 (Mw-56) https://www.zzmgliwice.pl/files/instrukcja_cw-1_2016_jednolity_zm2.pdf? W załączniku 12 ładnie jest rozpisany obowiązujący algorytm.

Offline Jarco

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #131 dnia: 21 Września 2020, 13:37:11 »
Widzisz w ogóle jakieś składy do prowadzenia?

Tak wszystko widzę tylko nie mogę uruchomić. Jak uruchamiam starter to przez około 3 min przycisk start do uruchomienia scenerii jest jakby odznaczony potem jak już można go wcisnąć to nic się nie dzieje mogę go klikać bez końca.

Offline szczawik

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1467
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 438
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #132 dnia: 21 Września 2020, 13:41:04 »
@Jarco, co się dzieje gdy uruchomisz plik eu07.exe? Po uruchomieniu wklej do odpowiedzi plik log.txt jeśli jest (w katalogu symulatora).
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 13:43:03 wysłana przez szczawik »

Offline Jarco

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Września 2020, 13:51:27 »
Sprawdzę niedługo jak wrócę...

Offline hubo221

  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Września 2020, 14:08:20 »
Przy jeździe w warunkach "ciemnawych" światełka karzełkowych Tm przenikają pulpit Impulsa.
Wróć... tylko przy Ms1 (niebieskie). Wróć... Nie tylko w Impulsie.

A przy okazji... Coś mi się porobiło z dźwiękami. Chyba po aktualizacji Startera. Głośność dźwięków pojazdów AI jest taka sama w kabinie jak i poza nią.
Jak to ogarnąć?

Proszę dostosować wagę załącznika do zapisu z Regulaminu.
Benek

Dostosowano
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 20:28:29 wysłana przez hubo221 »

Offline Piotr93

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1679
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1090
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Września 2020, 14:48:08 »
Głośność możesz ustawić samodzielnie wciskając F12 i przejściem do zakładki ustawień.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 14:49:14 wysłana przez Piotr93 »

Offline hubo221

  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #136 dnia: 21 Września 2020, 14:58:31 »
Ja to rozumiem. Chodzi o to, że dźwięk pojazdu AI ma dokładnie taką samą głośność w kabinie jak i poza nią (po naciśnięciu F4).
Z tego co pamiętam to raczej tak nie było. A nawet na pewno.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #137 dnia: 21 Września 2020, 15:16:29 »
Teraz przetwornice i sprężarki w siódemko-podohnych mają pozycjonowanie dźwięków na zewnątrz i w kabinie, zostało to zmienione, ponieważ sporo ludzi mówiło, że przetwornice i sprężarki są za ciche.
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline hubo221

  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Września 2020, 16:02:31 »
No to... może wyślę film, bo widzę, że to chyba głębszy temat. Siódemki dają taki efekt.


I tak jest w każdej kabinie.

Wstawiłem spalinówki i aż miło się zrobiło.

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Września 2020, 16:45:37 »
Nie przeszkadza Ci to agresywne stereo? Powinno być to w miarę wyrównane a nie dźwięk, który odtwarza się na lewo odtwarza się w 75% na lewej słuchawce, miałem kiedyś podobnie, denerwowało mnie to, ale naprawiłem to tym programem: https://openal-soft.org/ (na dole jest link), gdy pobierzesz, otworzy Ci się archiwum zip, będzie taki folder alsoft-config wejdź w niego i uruchom program alsoft-config.exe i w zakładce głównej (Playback) jest po prawej stronie Stereo Mode zapewne masz to na speakers zmień na headphones, powinno pomóc.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 16:49:31 wysłana przez Turbokibel »
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Września 2020, 16:45:49 »
Z tego co pamiętam to raczej tak nie było. A nawet na pewno.
Nie bylo; ktos zmienil bo wydawalo mu sie ze tak bedzie lepiej. Slowo-klucz: "wydawalo sie".

Offline hubo221

  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Września 2020, 17:42:40 »
Cytuj
Nie przeszkadza Ci to agresywne stereo?
Szczerze powiem, że używam głośniczków za 20 zł + myślałem, że to też zostało celowo wprowadzone do symulatora. 

Offline Turbokibel

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1598
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1293
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #142 dnia: 21 Września 2020, 17:43:19 »
Nie, to wina ustawień OpenAL. Znaczy na głośnikach pewnie tego tak nie odczuwasz, ale ja np. na słuchawkach jak zobaczyłem twój film to tak po uszach ciągło, że hej.
Otrzymałem permanentnego bana na 6h xD

Offline hubo221

  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Września 2020, 17:51:28 »
Cytuj
Znaczy na głośnikach pewnie tego tak nie odczuwasz, ale ja np. na słuchawkach jak zobaczyłem twój film to tak po uszach ciągło, że hej.
Stereo Mode było na Autodetect.

Offline Jarco

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #144 dnia: 21 Września 2020, 18:18:22 »
@Jarco, co się dzieje gdy uruchomisz plik eu07.exe? Po uruchomieniu wklej do odpowiedzi plik log.txt jeśli jest (w katalogu symulatora).

W głównym katalogu nie było pliku exe. Próbowałem wypakować z binx64 ale wszystko sie wypakowało oprócz eu07.exe. Nie mam uprawnień wyskakuje komunikat.

Offline michAL_57

  • Wiadomości: 31
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 51
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #145 dnia: 21 Września 2020, 18:45:19 »
Być może zainstalowałeś symulator do folderu, który jest chroniony.
Daj screena na którym widać zawartość folderu z Maszyną.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 18:46:50 wysłana przez michAL_57 »

Offline Jarco

  • Wiadomości: 10
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #146 dnia: 21 Września 2020, 21:00:01 »
Ok uporałem się z tym xd

Offline hubo221

  • Wiadomości: 174
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Września 2020, 21:13:50 »
Jakby nie prześwitywało przez ziemie...
Kret zajumał semafor - Lubliniec, widok w stronę Częstochowy.

A co do samego prześwitywania... Przez sam pulpit EN57 nie prześwitują karzełki. Ale stojący Tm już ładnie przeniknął Hasler.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2020, 21:15:29 wysłana przez hubo221 »

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Września 2020, 23:02:56 »
A on ma tam być? Może nie było go w terenie i jest tylko technicznie do trzymania AI w miejscu.
Sortowanie flar jest skopane od dawna i nie ma mądrego na to.
Mój kanał youtube

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 4095
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1232
Odp: MaSzyna 20.09 - problemy
« Odpowiedź #149 dnia: 21 Września 2020, 23:58:27 »
Na L61 jest kilka takich semaforów pod ziemią, poza tym po ostatnich zmianach na tej scenerii pewnie tylko @Ra ogarnia co się tam dzieje.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!