Witam.
Zmieniłem zawartość pliku
WzK.t3d u siebie na serwerze - według Twojego drugiego posta. Proszę:
oto on do ściągnięcia.
Nie wiedziałem, że można zrobić bez łączników - myślałem, że jeden obiekt w
3D Studio Max składa się z jednego detalu (połączonych z sobą
vertex'ów). Świetnie :-).
(...) a i chyba nie mogą być dwie strzałki(zestawy strzałek), ale jeszcze pomyślę
Na pewno mogą :-). To znaczy, w modelu zwrotnika musiałyby być rzeczywiście cztery pary takich strzałek, ale także parami połączone z sobą (a więc nie dokładnie tak jak wczoraj pisałem). "Połączeniem" tych par z sobą byłby fakt, że jedna "świeci", a druga jest "zgaszona" - opisuję to trochę dalej.
Ja już pomyślałem wcześniej, rozrysowałem sobie to na kartce i zanalizowałem - nie miałem czasu tylko wykonać rysunków do tego posta.
To, że można z sobą zamienić stany "świecenia" elementów modelu, wykorzystane zostało w sygnalizatorach przejazdowych dla ruchu drogowego (to są te dwa czerwone światełka nad krzyżem Św. Andrzeja, które mrugają na przemian) - tam właśnie jedno światełko ma ustawione odwrotnie tekstury "świecenia". Gdyby bowiem oba światełka miały ustawione tak samo tekstury - tak samo też by mrugały, a przecież mrugają na przemian.
Podobnie więc sprawę można by było rozwiązać i tutaj.
Zauważ, że przy zaproponowanym przeze mnie układzie strzałek: z jednej strony latarni zwrotnika jedna ze strzałek (prawa lub lewa) np. pokazuje u dołu, z którego toru jest wjazd na zwrotnicę, a z drugiej strony ta sama, odpowiednia strzałka (u góry, tym razem lewa lub prawa) pokazuje, który tor jest wyjazdem ze zwrotnicy. Tor, którym wjeżdżamy na tą zwrotnicę, powiedzmy lewy, jest tym samym (ale już prawym) torem, którym wyjeżdża się ze zwrotnicy patrząc na nią z drugiej strony. Wiem, że to trochę pogmatwane, ale jak sobie rozrysujesz to na kartce, to Ci się rozjaśni :-).
I teraz, gdyby w każdym z tych zestawów (czyli lewa+prawa strzałka) pozamieniać w jednej ze strzałek tekstury "świecenia", to dla stanu "
0" "świeciłaby" jedna strzałka (powiedzmy
lewa dolna - oczywiście z drugiej strony zwrotnika to by była
prawa górna), a druga by była "zgaszona" (w tym przykładzie
prawa dolna - a po drugiej stronie
lewa górna), zaś dla "
1" - ta pierwsza by była "zgaszona", a druga by "świeciła". I to samo z drugim zestawem par strzałek, czyli w tym przykładzie
lewą górną, a po drugiej stronie
prawą dolną ORAZ
prawą górną, a po drugiej stronie
lewą dolną.
Wiem, że rysunek pewnie by to dobrze zilustrował, ale nie bardzo mam czas, żeby go zrobić - ale, jak wspomniałem, sam rozrysuj wszystko na kartce i na pewno zobaczysz, że tak MOŻNA zrobić :-).
Oczywiście, wtedy już nie obędzie się bez opisanych przeze mnie w poprzednim poście poprawek w plikach
scenery\krzyzowy8R150*.inc.
Pozdrawiam Cię serdecznie.