Autor Wątek:  Maszyna 19.04 - problemy  (Przeczytany 49672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1457
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1178
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #120 dnia: 17 Kwietnia 2019, 14:32:00 »
Do czego tu się jeszcze przyczepić...

Offline mk12

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #121 dnia: 17 Kwietnia 2019, 14:35:23 »
Jak Ci się nie podobają tła to sobie je zmień...

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10048
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2571
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #122 dnia: 17 Kwietnia 2019, 14:36:23 »
Proporcje ekranu ładowania, to kwestia startera. Załącz plik rainsted.ini.
Mój kanał youtube

Offline Miłosz Dorsz

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1130
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2823
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #123 dnia: 17 Kwietnia 2019, 14:57:50 »
Nie, że się czepiam, ale myślałem, że "MaSzyna stawia na jakość". W sumie jestem ciekawy dlaczego to tło jest takie dziwne, ktoś je w gimpie edytował czy co?
Aktualne projekty: KLIK

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10048
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2571
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #124 dnia: 17 Kwietnia 2019, 15:06:39 »
Wg konfiguracji powinno dobrze przetworzyć tą grafikę. Nie wiem co mu się stało. https://rainsted.com/pl/Wersja/17.7.127#Ograniczenie_skalowania_ekran.C3.B3w_startowych
Obrazek ma ewidentnie podkręcony kontrast. Czasami nasi deweloperzy podmieniają te brzydsze na ładniejsze screeny swojego autorstwa, ale nie jest to nic na tyle istotnego, by kontrolować ten proces czy robić tam systemowe czystki.
Mój kanał youtube

Offline jochand

  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #125 dnia: 18 Kwietnia 2019, 18:53:00 »
Linia 61 osob1. Cos nie tak z budynkami przed Stradomiem:

Offline Piotr93

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1501
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 825
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #126 dnia: 18 Kwietnia 2019, 21:05:32 »
Odkąd Ra tam grzebie, to co chwilę coś jest nie tak. Możesz załączyć log, ale myślę że to od jego strony jest to ze nie oteksturował ich.

Offline danniel

  • Wiadomości: 309
  • Degustator w Lokalnym Centrum Lepienia Pierogów
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 93
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #127 dnia: 18 Kwietnia 2019, 21:08:02 »
To są budynki z CityGML i tak wyglądają po imporcie.
Pierogi lepić! A nie, na szołtbuksach siedzić.

Offline Pitoras

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #128 dnia: 18 Kwietnia 2019, 22:21:28 »
Coś skopane jest w exe gl33, uruchamiając symulator w oknie, a następnie rozciągając to okno, obraz nie dopasowuje się do rozmiaru okna. W 'dodatkowym' obszarze, następuje ciągle migotanie (jakby odświeżanie) a przesuwanie na ten obszar okien UI, dubluje to okno które też się odświeża. Dodam że w 19.01 ten błąd nie występował.



CPU: AMD FX8300
RAM: 12GB
GPU: GTX1050 2GB(bez Ti)
Sterownik GPU: 23.21.13.9124

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 994
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 744
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #129 dnia: 18 Kwietnia 2019, 22:25:08 »
Tak, jest to błąd. Jest poprawiony na tym branchu: https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/builds/23855789/artifacts
Ale należy pamiętać że na gl33 rozciąganie okna nie zmienia rozdzielczości renderowania!, więc powinno uruchamiać się z docelowym rozmiarem.

Offline Miłosz Dorsz

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1130
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2823
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Kwietnia 2019, 18:51:40 »
Problem w Traxxie elektrycznym. Nie mogłem zbić czuwaka, zahamować ani przyspieszyć mimo przestawiania dźwigni nastawnika. Exe standardowe z paczki 19.04. Wszystko przedstawione na poniższym filmie.
https://youtu.be/lLaA9Hvlns0

EDIT: Przez przypadek musiałem nacisnąć R, bezmózg jeden ze mnie. Do usunięcia.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2019, 19:10:59 wysłana przez Miłosz Dorsz »
Aktualne projekty: KLIK

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1457
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1178
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Kwietnia 2019, 19:05:50 »
Ponieważ miałeś kierunek jazdy na pozycji "N".

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10048
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2571
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Kwietnia 2019, 19:11:03 »
Nie zbicie czuwaka też zapewne miało coś do tego.
Mój kanał youtube

Offline Maszynista_94

  • Wiadomości: 214
  • Z MZK Skierniewice zawsze po drodze...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Kwietnia 2019, 19:16:01 »
Na Drawinowie na exe gl33 nie pojawiają się sygnały zezwalające na semaforach półsamoczynnych. W załączeniu pliki errors i log.

Offline jochand

  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Kwietnia 2019, 12:17:11 »
Wracajac do l61, misja wyzej post. Po wyjezdzie z Herbow Starych, droga przybiera dziwne ksztalty. Raz jest asfalt pozniej trawa itd. Jeszcze przed Stradomiem na drodze wyrasta drzewo. Ai ladnie sie zatrzymuje. Skoro @Ra daje poprawki, czemu to nikt nie przetestuje. Jest 15 chlopa w beta, dac im zajecie. Loga nie zalaczam, niech uzytkownicy to przetestuja.

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Kwietnia 2019, 17:46:28 »
Warto pamietac zeby po aktualizacji usuwac istniejace pliki .SBT dla danego scenariusza, inaczej zmiany w geometrii terenu, drzew itp nie beda uwzglednione. Do zglaszania bledow w swoich sceneriach Ra ma wlasny tracker, chociaz biorac pod uwage ze nie wydaje sie zainteresowany poprawnieniem nawet tak podstawowych rzeczy jak zglaszane automatycznie w log/errors braki include z jego wlasnego katalogu, nie wiem ile ma to sensu.

Offline Grzesiek80

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #136 dnia: 22 Kwietnia 2019, 11:06:35 »
Witam.

Ja mam tego typu problem że zaraz po uruchomieniu jakiejkolwiek scenerii po chwili wywala mi symulator :( podobny problem miałem z wersją 19.01 ktoś mi powie co jest tego przyczyną ? dodam że z poprzednimi wersjami MaSzyny nie miałem tego problemu

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1457
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1178
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #137 dnia: 22 Kwietnia 2019, 11:28:35 »
 Załącz log.

Offline chyzy17

  • Wiadomości: 240
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #138 dnia: 22 Kwietnia 2019, 18:31:55 »
Zmiana maxtexturesize również nic nie zmieniła. Teraz całkiem przez przypadek zauważyłem patrząc przez boczne okno w czasie jazdy, że symulacja nie jest płynna tylko obraz skacze tak jak by klatka po klatce, widać to najlepiej na mijanych elementach scenerii jak drzewa, ludzie itp. A fps stałe 60 klatek. Tak to wygląda:
&feature=youtu.be


Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1457
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1178
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #139 dnia: 22 Kwietnia 2019, 18:59:34 »
Spróbuj zmienić ten parametr na lowest pyscreenrendererpriority lowest // (normal, lower, lowest, idle) priorytet wątku pythonowego renderera. Odciąża procesor zmniejszając odświeżanie ekranów w lokomotywach.
Możesz też wyłączyć synchronizację pionową.

Offline chyzy17

  • Wiadomości: 240
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #140 dnia: 22 Kwietnia 2019, 19:07:25 »
Synchronizacje mam wyłączoną, zmiana parametru nic nie dała.

Offline P3t3r

  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #141 dnia: 22 Kwietnia 2019, 19:33:54 »
Dźwięk znika podczas obrotu kamery. Różne trasy, różne lokomotywy. Włączenie/wyłączenie dźwięku przestrzennego w Windows nie pomaga. Testowane na różnych komputerach. Co może być nie tak?




Offline Piotr93

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1501
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 825
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Kwietnia 2019, 20:27:49 »
To akurat jest prawidłowo, Jest to wbudowane w exe.

Offline danielek

  • Wiadomości: 270
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #143 dnia: 29 Kwietnia 2019, 15:16:20 »
Niestety jazda nocą jest dla mnie nieosiągalna. Lenovo G50 po wszelkich próbach nie mogę zmienić dedykowanej karty. Exe gl33 wiesza się całkowicie. W załączeniu log.
Miłośnik stonek i siódemek :)

Offline TakiKtoś

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #144 dnia: 02 Maja 2019, 12:20:17 »
Witam wszystkich. Mam problem z wyświetlaczami w 6dg, st45 i eu07 15xx. Wyświetlacz prędkościomierza, tej klawiaturki (nie wiem co to jest), a po załączeniu baterii także radiotelefonu są białe. W innych lokomotywach radiotelefony koliber działają normalnie. W paczce 19.01 nie było tego problemu. W załączniku zdjęcie.

Proszę zmniejszyć wagę obrazka do zgodnej z regulaminem.
Screen usunięty.
Matek123

« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2019, 11:41:01 wysłana przez matek123 »

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5373
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1699
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #145 dnia: 02 Maja 2019, 12:25:57 »
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2019, 12:27:27 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Matson

  • Wiadomości: 190
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 62
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #146 dnia: 06 Maja 2019, 19:33:25 »
Brak tekstury podświetlonych manometrów w 4e-hist.

Errors mówi tak:
"Bad file: failed do locate texture file "303e/303e_1_mano_przewod_p_1"
"Bad file: failed do locate texture file "303e/303e_1_mano_cylinder_p_2"
"Bad file: failed do locate texture file "303e/303e_1_mano_zbiornik_p_3"

Czyli chyba wychodzi na to, że podana zła ścieżka.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10048
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2571
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #147 dnia: 06 Maja 2019, 19:42:02 »
4e_1]kabina_a_hist.t3d przekierowuje do 303e_v1\303e-hist_universal\303e_5]kabina_a.t3d a tam wszystkie mierniki w stanie podświetlonym odnoszą się do dynamic/pkp/303e_v1/303e/303e_1]mano_zbiornik_p więc ścieżka którą przytaczasz nie jest aktualna.
Jeśli zmienił się tylko plik kabiny 303e, to kompilator patcha nie wie, że powinien też rekompilować odnośniki do niej w 4e.
Zastąp dynamic\pkp\4e_v1\4e\4e_1]kabina_a_hist.t3d kopią dynamic\pkp\303e_v1\303e-hist_universal\303e_5]kabina_a.t3d (i to samo dla B) to powinno być ok.
Mój kanał youtube

Offline Matson

  • Wiadomości: 190
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 62
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #148 dnia: 08 Maja 2019, 18:57:06 »
Zastąp dynamic\pkp\4e_v1\4e\4e_1]kabina_a_hist.t3d kopią dynamic\pkp\303e_v1\303e-hist_universal\303e_5]kabina_a.t3d (i to samo dla B) to powinno być ok.

Niestety, nie pomogło, dalej brak tekstury podświetlonych.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10048
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2571
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #149 dnia: 08 Maja 2019, 19:15:27 »
To odpal rzeczoną siódemkę na td i daj aktualnego loga. Na repo nie ma odwołań do tekstury, której ci brakuje. Dlatego podejrzewam nieaktualne binarki.
Mój kanał youtube