Autor Wątek:  MaSzyna 18.07 - problemy  (Przeczytany 30400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnteqKolejowy

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 87
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 27
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Września 2018, 15:31:26 »
Cytuj
Witam wszystkich, mój problem dotyczy wykrzaczania się symulatora niezależnie od mapy jaką wybiorę. Raz przejadę godzinę innym razem 10 minut i trach wywala mnie do pulpitu i pokazuje komunikat, że program maszyna przestał działać.

Załączam plik log z 3 takich przypadków na różnych mapach.

Dodam, że symulator uruchamiam na swoim laptopie Lenowo W520, do którego dokupiłem klawiaturę numeryczną na USB.
Spróbuj wejść w Panel Sterowania NVIDIA > Zarządzanie ustawieniami 3D > Ustawienia globalne > Z listy wybrać "3D App - Game Development" i zastosować zmiany. Sam jestem posiadaczem Quadro i to rozwiązało u mnie ten sam problem.

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #91 dnia: 25 Września 2018, 18:00:43 »
Dzień doberek. Po wielu próbach z różnymi kombinacjami jednak muszę poprosić o pomoc, "bałtyk_cargo" tme441963 po podpięciu składu maszyna piłuje ale składu nie pociągnie, to samo się dzieje na drugiej instalce MaSzyna'y z szaderami. Mam tylko takie exe: x64180909; x64180919; x64180923_1 i x64180924, na innych sceneriach różnie to bywa, na jednej śmiga z max prędkością a na innej nie przekroczy 70tki =?.
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline CYCU

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Września 2018, 19:25:38 »
Mam problem z klawiszologią przy uruchamianiu symulatora przez exe OpenGL - nie mogę np. włączyć i wyłączyć lewego białego reflektora (czerwony można włączyć i wyłączyć bez problemów), odblokować nadmiarowego czy nawet odłączyć uszkodzonych silników wskutek poślizgu. Uruchamiając symulator przez zwykłe exe, problemy z klawiszologią nie występują.

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Września 2018, 20:01:03 »
Dzień doberek. Po wielu próbach z różnymi kombinacjami jednak muszę poprosić o pomoc, "bałtyk_cargo" tme441963 po podpięciu składu maszyna piłuje ale składu nie pociągnie, to samo się dzieje na drugiej instalce MaSzyna'y z szaderami. Mam tylko takie exe: x64180909; x64180919; x64180923_1 i x64180924, na innych sceneriach różnie to bywa, na jednej śmiga z max prędkością a na innej nie przekroczy 70tki =?.
To raczej nie ma nic wspolnego z wersja exe. Upewnij sie ze sklad jest w pelni odhamowany (na ekranie pomocniczym F1 cisnienie w przewodzie glownym jest na poziomie 500 kPa) Przy dluzszym skladzie towarowym moze to zajac dobrych kilka minut.

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Września 2018, 20:49:22 »
Tak, exe gl3.3 ma trochę błędów ze sterowaniem. Najnowsze buildy masz pod adresem https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/artifacts (shaders do shaders, bin do roota, pdb cię nie interesuje) Zobacz, czy jest poprawa.
Mój kanał youtube

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Września 2018, 23:40:04 »
Skład jest na 100% na "luzaku", a przewód główny osiąga 459.70 kPa i nie widać, co by chciało go wyżej uzupełniać. Zauważam, że jednak coś nie tak jest z lokomotywami..., jak by w nie jakaś upośledzająca siła wstąpiła, na wszystkich sceneriach przy masywniejszych składach tak kaleczą. Wiem, że tak się nie działo powiedzmy miesiąc wcześniej, a żal wszystko od nowa instalować.
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #96 dnia: 26 Września 2018, 00:46:59 »
Jesli te objawy wystepuje wszedzie to obawiam sie ze bez instalacji na czysto sie nie obejdzie, bo cos tam sie najwidoczniej popsulo ale raczej nie w exe. Sprawdzilem na szybko Baltyk Cargo u siebie i wszystko wydaje sie byc w porzadku tzn. przewod utrzymuje poprawne cisnienia, sklad rozpedza sie normalnie a w pliku scenerii nie ma zadnych wpisow w stylu losowego uszkodzenia hamulcow wagonu.

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Września 2018, 00:53:20 »
Ale Maestro..., to nagle się rozkraczyło w obu instalkach, bo jak pisałem w szaderowej też takie efekty doświadczam. No cóż, chyba trzeba będzie reinstalnąć, jak by ta wspaniała gra miała tyle co DCS to bym chyba już łysy śmigał...:)
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline lukow_kolej

  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Września 2018, 11:17:01 »
Mam pytanie, w jakich możliwych konfiguracjach można konfigurować składy w Rainsted, tzn. podwójna trakcja, ukrotnienie oraz lokomotywa na popychu, jak należy to zrealizować, czy są jakieś ograniczenia?

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #99 dnia: 26 Września 2018, 17:07:30 »
Trakcja podwójna i popych nie są obsługiwane przez AI nijak.
Mój kanał youtube

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #100 dnia: 26 Września 2018, 17:17:13 »
Popych w sensie lokomotywa jest na koncu skladu i pcha go przed soba? Jesli tak to przeciez jest obslugiwane, czasem widac przy manewrach. Dziala takze w trybie jazdy rozkladowej, Wystarczy wstawic lokomotywe z obsada headdriver na koncu skladu zamiast na poczatku.

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #101 dnia: 26 Września 2018, 17:26:48 »
Ku przestrodze takim jak ja filozofom, " Upewnij sie ze sklad jest w pelni odhamowany (na ekranie pomocniczym F1 cisnienie w przewodzie glownym jest na poziomie 500 kPa) Przy dluzszym skladzie towarowym moze to zajac dobrych kilka minut.", a to moja odp. na tą mądrą radę -  "Skład jest na 100% na "luzaku", a przewód główny osiąga 459.70 kPa...". A wystarczyło "przelecieć" cały skład i odchamować wszystkie wagony, oj durny ja durny, myślałem, że z loko tak się da=?.
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Joachimowicz

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 1701
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1950
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #102 dnia: 26 Września 2018, 17:54:33 »
Nie masz luzować każdego wagonu pojedynczo, tylko luzować z lokomotywy poprzez ustawienie kranu hamulca w trybie jazda.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #103 dnia: 26 Września 2018, 18:27:55 »
Nie masz luzować każdego wagonu pojedynczo, tylko luzować z lokomotywy poprzez ustawienie kranu hamulca w trybie jazda.
Ale to nic nie zmieniało mieliło na 600A przesuwając po milimetrze, a po wył/ silnika cofało, dopiero po odchamowaniu wagonów ruszały b. problemu.
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #104 dnia: 26 Września 2018, 18:45:32 »
Ale to znaczy, że masz coś mocno nie tak. Lokomotywa ma 0,8 MPa w zbiorniku głównym. Spokojnie musi dać radę nabić kilkusetmetrowy przewód do >0.5MPa. Mogą ci zawory w wagonach nie łapać i nie luzować cylindrów, ale brak ciśnienia w PG to dziura albo niewydolna sprężarka.
Mój kanał youtube

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #105 dnia: 26 Września 2018, 19:05:39 »
Chej. "Ale to znaczy, że masz coś mocno nie tak.", pośpieszyłem się z reinstalką (w gorącej wodzie parzony:) ) i na tej nowiej, czystej MaSzynie taki sam efekt występował, więc nie ma chyba mowy o tych usterkach?
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline lukow_kolej

  • Wiadomości: 32
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #106 dnia: 26 Września 2018, 19:25:59 »
Popych w sensie lokomotywa jest na koncu skladu i pcha go przed soba? Jesli tak to przeciez jest obslugiwane, czasem widac przy manewrach. Dziala takze w trybie jazdy rozkladowej, Wystarczy wstawic lokomotywe z obsada headdriver na koncu skladu zamiast na poczatku.

Rozumiem, tylko nie wiem czy to też odnosi się do sytuacji, gdy ja prowadzę lokomotywę, a druga ma pracować na popychu mojego składu?

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #107 dnia: 26 Września 2018, 19:26:59 »
Właśnie przed chwilą ruszałem "bałtyk" z stalowym składem (ta ost. sceneria), około 600A i mielenie, wyskoczyłem z loko (F4) po odchamowaniu kilku (nie liczyłem) wagonów za lokomotywą..., rusza skład =? I o co tu spaceruje?
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Stele

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 10133
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2610
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #108 dnia: 26 Września 2018, 19:33:48 »
Nie mam pojęcia. Możesz wyświetlić okienka F1 pełne i F12 vehicle debug info i jakiś filmik z luzowania spreparować. Upieram się, że wina leży po twojej stronie klawiatury.

Rozumiem, tylko nie wiem czy to też odnosi się do sytuacji, gdy ja prowadzę lokomotywę, a druga ma pracować na popychu mojego składu?
Jak pisałem w składzie tylko lokomotywa sterująca może być AI. Ewentualnie jazdy podwójne/popych tylko w wykonaniu gracza.
Mój kanał youtube

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #109 dnia: 26 Września 2018, 20:21:04 »
Cyt. "Upieram się, że wina leży po twojej stronie klawiatury." - całkiem możliwe bo zrzutów nie wykonuje, podpowiedz mi Stele jak mam spreparować taki filmik. A nadto przestał działać X52 Pro.
Edytka, czy takim filmowcem można będzie coś zdziałać: https://obsproject.com/ ?
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2018, 22:45:20 wysłana przez brytan13 »
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #110 dnia: 26 Września 2018, 20:26:16 »
Ale to nic nie zmieniało mieliło na 600A przesuwając po milimetrze, a po wył/ silnika cofało, dopiero po odchamowaniu wagonów ruszały b. problemu.
Z czystej ciekawosci, czy na pewno polaczyles lokomotywe i sklad rowniez przewodem powietrznym, czy moze tylko na hak? Zapiecie kazdego typu polaczenie to osobne wcisniecie klawisza Insert, czyli zeby zapiac i hak, i przewod, trzeba klawisz przycisnac co najmniej dwukrotnie.

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #111 dnia: 26 Września 2018, 21:38:44 »
Połączone z składem, to "bałtyk_cargo" a "bałtyk" stalowy jest już połączony, tylko uruchomić i jazda.
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 262
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 29
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #112 dnia: 27 Września 2018, 01:00:31 »
a "bałtyk" stalowy jest już połączony, tylko uruchomić i jazda.
Ile czasu czekasz? Dalszych wskazówek nie udzielę, bo średnio ogarniam klawiszologię. która tam jest aktualna. Na pewno sprężarka włączona?
"," na numerycznej wciskasz?

2. Popych.
Jedynym sposobem na klasyczny popych jest danie składu z lokomotywą AI z przodu. A nasza lokomotywa dopina się z tyłu. Popych z AI jest zaś kłopotliwy nieco, bo nie wie, że ma się odciąć. Zresztą przepisowa jazda na popychu jest problematyczna bo nie wiadomo, kiedy tamten z przodu hamuje.

Testowałem takie rozwiązania w zeszłym roku. Niezłe wyzwanie.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2018, 01:06:57 wysłana przez Smok E_ustachy »

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Września 2018, 02:37:51 »
Klawiaturę znam i różnie to bywa, raz z X52 Pro jadę następną razą to myszką operuję wraz z klawiszami. Kolejny raz reinstalkę robię bo to nieprawdopodobne co się podziało, nawet screniaków nie wykonywało:).
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Sznyclov

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Września 2018, 23:23:10 »
Czołem,
u mnie jest problem bo przy włączeniu informacji zwrotnych na Pokeys 55, którego używam, koło nastawnika się nie kręci nie reaguje na plus i minus oraz myszkę. Ma ktoś może podobny problem ?
Sznyclov

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Września 2018, 13:12:54 »
Przepraszam Waszmościowie za mój "bałagan" w sprawie odhamowania składów, ale wcześniej wystarczyło tylko "Num8" i ruszało b.problemu, teraz trzeba jednak stosować "Num6" i bieganie od wagonu do wagonu z ręcznym odhamowywaniem odpada. Oj durny ja durny..., 3 reinstalki + jedna instalacja na dysku C (systemowym) w ramach paniki:):):). Pozostał tylko problem z screnami, coś blokuje ich wykonywanie. Dziękuję za zainteresowanie tym wyimaginowanym problemem, jesteście wspaniali!
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 262
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 29
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Września 2018, 15:43:55 »
Mówiłem że coś nie tak robisz. A screeny robisz systemowo? Jaki masz system operacyjny i co wciskasz?

Offline brytan13

  • Wiadomości: 49
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Września 2018, 16:03:36 »
Win 8.1 x64 Enterprise, GTX 750 Ti, klawichowym Print Screen.
Pozdrawiam,
                   Piotr1szy Nerwowy:):).

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 262
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 29
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Września 2018, 18:52:12 »
Spróbuj alt+printscreen.
Obadaj program sterujący grafiką, czy tam nie ma jakiejś opcji. Screeny w innych programach się robią?

Offline tmj

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2349
Odp: MaSzyna 18.07 - problemy
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Września 2018, 19:12:00 »
Przepraszam Waszmościowie za mój "bałagan" w sprawie odhamowania składów, ale wcześniej wystarczyło tylko "Num8" i ruszało b.problemu
Jestes pewien ze to bylo Num8? Bo to jest ustawienie hamulca na 1-sza pozycje hamowania, w takiej sytuacji nic nie powinno ruszac bez problemu a wrecz przeciwnie...