To o czym myślę to taka możliwość lub opcja, a nie obligatoryjne zawsze losowanie - coś w rodzaju, jak wcześniej można było ustawić w rainsted - losowe parametry atmosfery (niebo, widoczność, barwę światła itd.). Oczywiście powinna zostać możliwość przejechania scenerii w warunkach i o porze zamyślonych przez jej autorów, możliwość zmiany tychże parametrów na właśnie przez siebie wybrane oraz ustawienie ich losowości. Nie chodzi także o zmianę pór roku, bo rzeczywiście byłaby to zbyt duża ingerencja w pliki scenerii, choć to też ciekawa opcja. Chodziło mi jedynie o to, co do wersji exe z paczki 17.07 można było zmieniać z poziomu Rainsted, tj. "niebo, światło, atmosfera" + "widzialność/mgła".
Co do nasłonecznienia, czyli poziomu natężenia światła uważam, że obecnie przyjęta zasada dostosowania do rzeczywistej daty i godziny z symulacji jest ciekawym i trafnym rozwiązaniem, tylko do tego przydałaby się właśnie jakaś możliwość manipulacji godziną rozpoczęcia symulacji.
Co do czasu, to zdaję sobie z tego sprawę, że zmiana godziny symulacji wymagałaby dostosowania nastaw "eventlauncherów" lub po prostu dostosowanie do tej możliwości plików scenerii poprzez np. uzależnienie zdarzeń nie od godziny a czasu trwania symulacji - choć to już więcej zachodu i pracy, więc i bardziej dyskusyjne. Można by też pokusić się o stworzenie odpowiedniego narzędzia, które taką konwersję czy to do odpowiedniej godziny, czy z konkretnej godziny na czas symulacji robiłoby automatycznie trwale dostosowując pliki źródłowe scenerii, lub tworząc ich tymczasowe kopie.
Gdyby pojawił się tego sens, tj. odpowiednie możliwości symulatora mógłbym się pokusić o stworzenie odpowiedniego narzędzia.
Apropo's oświetlenia, to jeszcze jedna sprawa - u mnie w sceneriach nocnych po włączeniu reflektorów lokomotywy rozjaśnia się wnętrze kabiny - co uważam za bardzo nienaturalne - czy to jest jakiś błąd grafiki programu, czy problem jest z grafiką u mnie w komputerze?