Autor Wątek:  problem z ruszeniem pociągu  (Przeczytany 4321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kbostroda

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
problem z ruszeniem pociągu
« dnia: 11 Kwietnia 2017, 00:49:29 »
Witam, mam problem z ruszeniem pociągu, a mianowicie kiedy już wszystko mam powłączane i odhamowany skład daję na pierwszą pozycję nastawnika, a tu pociąg szaleje i tak jakbym dał maksymalną pozycję nastawnika i pociąg mimo iż nie ruszył na liczniki na sekundę pojawia się prędkość 120 km/h po czym spada do 0 i wszystko się rozłącza i żeby spróbować znowu muszę kliknąć klawisz "n" bo tą jedną pozycją nastawnika za każdym razem blokuje mi przekaźnik nadmiarowy.

Offline Smok E_ustachy

  • Wiadomości: 243
    • Zobacz profil
    • Nieoficjalne Forum Pomocy Symulatora MaSzyna
  • Otrzymane polubienia: 24
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2017, 00:55:23 »
A na jednej lokomotywie czy na wszystkich? A jak samą lokomotywę wstawisz? Większość objawów wskazuje na poślizg

Offline jakol112

  • Szklarz
  • Wiadomości: 215
  • Technik-Elektryk, Student MiBM
    • Zobacz profil
    • PeKaPe
  • Otrzymane polubienia: 56
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2017, 06:37:37 »
Na pierwszej pozycji by nie ślizgało do 120. Chyba że napisał to "symbolicznie". Mi również wygląda na poślizg. Przy ruszaniu spróbuj użyć piasecznicy - trzymaj klawisz "s".

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1635
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2017, 06:52:54 »
Daj log.txt. Wydaje mi się, że odhamowałeś samą lokomotywę, a wagony trzymają.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline kbostroda

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2017, 15:29:48 »
to jest tak: po długiej przerwie wróciłem do gry i chcąc sobie przypomnieć co i jak wszedłem na testową mapkę i każda lokomotywa tak ma z wagonami czy bez. okazało się, że na sceneriach innych pociągi ruszają normalnie, ale dla wyjaśnienia podsyłam log po kolejnej próbie na testowej mapce.

Offline jakol112

  • Szklarz
  • Wiadomości: 215
  • Technik-Elektryk, Student MiBM
    • Zobacz profil
    • PeKaPe
  • Otrzymane polubienia: 56
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2017, 15:36:05 »
Spróbuj wrzucić to do głównego folderu maszyny. Nie znam się tak dobrze na kodach scenerii ale wydaje mi się że to problem z plikiem scenerii TD - brak tarcia na torach(?).
http://eu07.pl/userfiles/21101/priv-scenery.7z

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1635
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2017, 17:31:56 »
Wypadałoby dać na chwileczkę falę uderzeniową [num ,], żeby poszło trochę ciśnienia do przewodu głównego. A następnie wrócić na pozycję jazdy [num 4]. Manometr cylindra hamulcowego musi zejść do 0. Czy po włączeniu przetwornicy odczekałeś chwilkę, zanim włączyłeś sprężarkę?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2017, 18:14:40 wysłana przez matek123 »
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2017, 17:36:46 »
Przesadzasz. Testowałem EP09-35 solo i ze składem na TD. Za każdym razem żadnych problemów nie było. @jakol12 to znaczy co ma wrzucać do foldera głównego? Plik scenerii TD jest w folderze scenerie, w folderze głównym. Współczynnika tarcia nie ma w plikach scenerii. Najlepiej niech nic nie wrzuca.   
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2017, 17:42:39 wysłana przez Anrej »

Offline jakol112

  • Szklarz
  • Wiadomości: 215
  • Technik-Elektryk, Student MiBM
    • Zobacz profil
    • PeKaPe
  • Otrzymane polubienia: 56
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2017, 17:48:59 »
Dałem tam plik td.scn w folderze scenery. Wywnioskowałem z tego, że problem występuje tylko na TD to problem leży w scenerii. Napisałem też, że pewien nie jestem bo na plikach scenerii się nie znam.

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2017, 18:09:40 »
Plik log.txt to nie wszystko. W ustawieniach Rainsted zaznacz: Logowanie ruchu pojazdów. W katalogu physicslog zapisze się plik dat parametrów fizycznych. Prześlij to będzie wiadomo jak z tym poślizgiem, tam wszystko jest. Sam możesz zobaczyć graficznie, instalując program do przeglądania taśm prędkościomierza. Jest w folderze MaSzyny. 

Offline Mechanick

  • Wiadomości: 79
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 50
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2017, 19:36:08 »
Ja mam wrażenie, że kolega wybrał scenerię tesz-25kV czyli bodaj węgierską wersję. Sam potwierdzę, że na tej wersji toru doświadczalnego mam takie same cuda. Natomiast na standardowym td wszystko działa jak należy.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2017, 20:44:22 wysłana przez pinio_2002 »

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1635
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2017, 19:38:53 »
@pinio_2002 masz cuda na tej scenerii, bo tam jest napięcie 25 kV do testowania węgierskich lokomotyw.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline xMaSzynistaPL

  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: problem z ruszeniem pociągu
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwietnia 2017, 18:25:55 »
A gdzie plik log.txt, $.scn, errors.txt i te inne ważne rzeczy które są wymienione w instrukcji jak pisać?