Autor Wątek:  Kaliska - sceneria do pobrania w pierwszym poście!  (Przeczytany 1094116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Halcia

• Otrzymane polubienia: 9
Odp: Kaliska - sceneria do pobrania w pierwszym poście!
« Odpowiedź #2340 dnia: 19 Sierpnia 2024, 22:13:13 »
Pośpiech ŁK - OW zaczyna się na pętli pośrodku nicości, w dodatku z długim czekaniem. Jeśli ktoś odpali mapę po raz pierwszy, to prezentuje się to trochę słabo, stąd ona jest zakomentowana. Ale nadal można się nią przejechać zaznaczając "Pokazuj pociągi AI" w Starterze.

Korku się nie przyjrzałem, zaraz sprawdzę loga.

Offline Halcia

« Odpowiedź #2341 dnia: 19 Sierpnia 2024, 22:20:35 »
Można by było zamiast odludzia dać część łódzką ze scenerii kaliska_posp z dużym ruchem na niej.

Offline Hubertnator23

• Deweloper
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
  • Otrzymane polubienia: 457
« Odpowiedź #2342 dnia: 20 Sierpnia 2024, 00:54:49 »
To znaczy? kaliska_posp ma tory do Łodzi Żabieniec/Zgierza?

Offline Halcia

« Odpowiedź #2343 dnia: 20 Sierpnia 2024, 23:25:27 »
Myśle o poc.16105 z Suwałk do Wrocławia oraz 17233 do Sieradza.

Offline mk1991

• Deweloper
  • Niech żyje EU43!
  • Otrzymane polubienia: 287
« Odpowiedź #2344 dnia: 23 Sierpnia 2024, 08:41:06 »
Pamiętam, że kiedyś był scenariusz z osobowym na EN57 gdzie zaczynało się na bocznicy, można było usłyszeć stukanie młotka rewidenta. Nie pamiętam nazwy tego scenariusza. Nie zachował się w moich zbiorach.
Prawda jest okruchem lodu.

Offline Halcia

« Odpowiedź #2345 dnia: 23 Sierpnia 2024, 14:33:42 »
Dobrze piszesz, była to scn kaliska_posp w najstarszym wydaniu kaliskiej.

Offline M79r

• Otrzymane polubienia: 205
« Odpowiedź #2346 dnia: 23 Sierpnia 2024, 19:53:22 »
Mówicie o tym kiblu Łódź - Pabianice, czy gdzie to tam była ta sceneria, gdzie kibel o nr. bodajże 608 jechał i miał kurs powrotny do Łodzi ? Ja mam gdzieś na innym dysku jakąś starą (z tych pierwszych) wersje Kaliskiej. Ale pierw musiałbym sie dostać do tego i obczaić czy to je to.

Offline Halcia

« Odpowiedź #2347 dnia: 23 Sierpnia 2024, 20:38:41 »
To o czym piszesz to zupełnie inna scn .Tutaj jak już wspomniano o młotkach,manewrach i zapowiedziach pociągów na kaliskim można by ją przywrócić.A Zeby długo nie czekać z wyjazdem tego 16105 do Wrocka pogonić ich wyjazdy.

Offline matek123

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 2163
« Odpowiedź #2348 dnia: 24 Sierpnia 2024, 08:32:36 »
Proszę ograniczyć zbędną na ten moment dyskusję. Żeby można było myśleć o kolejnych scenariuszach trzeba zapewnić przejezdność scenerii.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Halcia

« Odpowiedź #2349 dnia: 24 Sierpnia 2024, 10:36:54 »
Przejezdność można by poprawić otwierając ten zamknięty tor od NS do Czekanowa.Tam najczęściej robią się korki.

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #2350 dnia: 24 Sierpnia 2024, 10:39:41 »
Przejezdność, czyli błędy w torach, które mogą skutkować nullami itp.
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 368
« Odpowiedź #2351 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:32:51 »
Kiedyś wystarczyło otworzyć plik SCM z torami w Rainsted, uruchomić łączenie odcinków i obejrzeć rezultaty. Wszystkie niezgodności końców torów większe od 1.5mm (domyślnie, można odległość graniczną zmienić na inną) oraz niezgodności przechyłek pokazywały się jako niewypełnione okręgi, w odróżnieniu od mniejszych kropek na prawidłowych połączeniach. Tory można było następnie naprawić, zapamiętując jeden z końców i ustawiając z pamięci odpowiedni koniec sąsiedniego toru. Potem plik można było zapisać — tylko zmodyfikowane odcinki były na nowo generowane, pozostałe zapisywane były w pierwotnej formie tekstowej. Naprawa przechyłek jest bardziej skomplikowana, bo trzeba się nad tym zastanowić i wpisać ręcznie w edytorze tekstowym (odcinki można wyszukać po nazwach). Co się takiego stało, że obecnie są błędy w torach i po ośmiu latach pracy nad scenerią nadal jest to tak poważny problem, że dyskusja o innych zagadnieniach jest zbędna?
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline matek123

• Moderator
« Odpowiedź #2352 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:37:19 »
Ogólnie dyskusja o dalszych zagadnieniach jest zbędna, ponieważ najpierw trzeba obecną wersję doprowadzić do wydania. Później można myśleć nad dalszym rozwojem. Lepiej poprawić mniej, niż coś dorobić i mieć jeszcze więcej do poprawy. Mariusz wygenerował log, duplikatów torów. W wolnej chwili mu się przyjrzę. Dodatkowo autor wspomniał wcześniej, że mechanizmy eventów jakich kiedyś użył są przestarzałe i teraz da radę oeventować w bardziej stabilny sposób.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2024, 11:45:03 wysłana przez matek123 »

Offline Hubertnator23

• Deweloper
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
  • Otrzymane polubienia: 457
« Odpowiedź #2353 dnia: 24 Sierpnia 2024, 11:51:42 »
obecnie są błędy w torach i po ośmiu latach pracy nad scenerią nadal jest to tak poważny problem, że dyskusja o innych zagadnieniach jest zbędna?
Zanim coś napiszesz, przeczytaj ze zrozumieniem ostatnie kilka(naście) wiadomości. Następnie pomyśl. Jaki jest cel dyskusji o jakiś scenariuszach sprzed x lat, które prawdopodobnie są niekompatybilne, nie wiadomo czy są w ogóle przejezdne, dyskusja która generalnie prowadzi donikąd? W momencie gdy scenerii są problemy z torami, problemy z rozjazdami oraz różne inne problemy, naprawdę uważasz że tamta dyskusja jest potrzebna na ten moment?

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 368
« Odpowiedź #2354 dnia: 24 Sierpnia 2024, 12:04:27 »
W momencie gdy scenerii są problemy z torami, problemy z rozjazdami oraz różne inne problemy, naprawdę uważasz że tamta dyskusja jest potrzebna na ten moment?
Nie, uważam to* za proste do ogarnięcia.

*) "problemy z torami, problemy z rozjazdami oraz różne inne problemy"oraz "błędy w torach, które mogą skutkować nullami itp."
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2024, 13:06:24 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Mariusz1970

• Otrzymane polubienia: 287
« Odpowiedź #2355 dnia: 24 Sierpnia 2024, 19:44:48 »
Ja wygenerowałem nie tyle duplikaty torów, co nadmiarowe a to może nie być to samo. Wyrywkowo przyjrzałem się temu logowi i stwierdziłem, że są nadmiarowe, tam gdzie powinny być zwrotnice (połączone tory z różnych kierunków, lecz brak zwrotnic. Dodatkowo o ile pamiętam na rozjazdach krzyżowych również maniana. Po uporządkowaniu tego, następnym etapem miały być dziury, lecz do tego etapu nie doszło. Utknęło na nadmiarowych.

Jak do tego doszło? Odpowiedź jest banalna - nikt o to nie zadbał. W starych sceneriach takie rzeczy to normalka. Potworzyłem kupę narzędzi do identyfikacji różnorakich błędów i ich naprawy. Jak czytam, że ten czy tamten scenariusz nawala a kompletnie pomija się "bazę", czyli coś na czym w końcu jeżdżą pociągi, to ja nie mam pytań...

W zasadzie każdą scenerię na przynajmniej na trzy rzeczy trzeba zwrócić uwagę: nadmiarowe, dziury, prawidłowość przypisania semków i innych tam wskaźników do torów.

W związku z powyższym, ja kiedyś u siebie wszystko co mogłem naprostowałem i odtąd żyje ze swoją paczką i w swoim świecie :)

Pozdro

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1243
« Odpowiedź #2356 dnia: 13 Września 2024, 22:16:49 »
Na screnie niewiele widac bo juz sie ciemno zrobilo.
W menu pod klawiszem F12 można włączyć debugmode i włączyć Force Daylight, aby wymusić dzień na scenerii.

Offline EP08_015

• Otrzymane polubienia: 324
« Odpowiedź #2357 dnia: 05 Października 2024, 21:26:21 »
Scenariusz na Wlokniarzu poraz kolejny zakonczony powodzeniem.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015