Opisany powyżej problem znikł, zauważyłem jednak inną ciekawostkę - nie wiem, czy to pokłosie tej wersji exe czy było już wcześniej. Można to nazwać AI z wypranym mózgiem - polega to na tym, że w tabelce ma wszystkie wpisy "Empty" i jedzie przed siebie, ale nie skanuje torów (aczkolwiek reaguje np. na putvalues każące trąbić przed przejazdem). Jechałem sobie swoim pociągiem i prawie zderzyłem się z ST45, prowadzonym przez AI. Z analizy wyszło mi, że AI przerżnęło semafor na poprzedniej stacji (rozjazd był rozpruty), ale postanowiłem tą teorię jeszcze sprawdzić. Wycofałem swój skład, licząc, że AI sobie pojedzie dalej i faktycznie - jak się oddaliłem ruszyło i turlało się dalej 40 km/h nie widząc nic. Niestety, gdy zbliżyło się do stacji program się wysypał - nie wiem jednak, czy jest to pokłosie tego błędu (bo właściwie czemu nie wywaliło się już wcześniej?) czy czegoś innego. Losowe wysypy exe notuję niestety od jakiegoś czasu na swojej scenerii i nie mam jeszcze dobrej teorii odnośnie przyczyn. Zdążyłem jeszcze strzelić tylko screena poniżej.
Tak z innej beczki to jadąc śledziłem tabelkę swojego pociągu i ta też wzbudzała pewien mój niepokój. Czasami tabelka jest pełna i są w niej wszystkie ograniczenia z torów itp., co jakiś czas następuje jednak całkowite jej wyczyszczenie (znikają minięte ograniczenia, ale nie pojawiają się nowe). Niemniej jednak wraz ze zbliżaniem się np. do stopinfo czy sem_info nagle skanowanie pojawiało się ponownie i znowu tabelka się zapełniała. Nie wiem, czy to błąd, być może jest to jakiś sposób optymalizacji (na pewno analogicznie tabelka działała jeszcze za czasów Ra), ale nieco mnie to zachowanie jednak niepokoi.