Autor Wątek:  Nieprawidłowości w KD  (Przeczytany 5414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysiek

• Otrzymane polubienia: 3
Nieprawidłowości w KD
« dnia: 11 Lipca 2014, 08:18:51 »
Witam,
O godzinie 7:45 dnia dzisiejszego miałem okazje w Radiu Wrocław posłuchać o nieprawidłowościach w KD. Jak to usłyszałem to się załamałem. Pomocnik maszynisty z daltonizmem oraz głucha Pani kierownik pociągu. Wypadek pod Trzebnicą, kilka dni temu, był spowodowany atakiem serca u maszynisty i dzięki przytomności pasażera który pociągną za hamulec awaryjny, nic się poważnego nie stało. KD bagatelizuje te zarzuty, zaś UTK ma dokładnie sprawdzić stan zdrowia pracowników i dotrzeć do lekarzy badających i wystawiających lewe zaświadczenia. Powiem szczerze, jako człowiek dojeżdżający około 7 lat pociągami widziałem wiele. Szczególnie zastanawia mnie jedna podróż z KD, kiedy maszynista nie trafił w peron Wrocław Główny. Zatrzymaliśmy się za peronem ponad połową szynobusu... Często jestem świadkiem kreatywnie prowadzonego ruchu pociągów w Oławie. Jak tak sie dzieje na całej siecii PLK, to kolejny poważny wypadek jest tylko kwestią czasu.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline R4TCH3T

• Otrzymane polubienia: 0
Odp: Nieprawidłowości w KD
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2014, 09:50:08 »
Co masz na myśli mówiąc o ruchu w Oławie? Akurat z KD nie ma ona nic wspólnego. A jeśli chodzi o mijanki pociągów to przecież normalna sprawa, spowodowana głównie kretyńskim skonstruowaniem rozkładu.

Offline jageer

• Zasłużony dla Symulatora
  • Jak Sz to tylko na Tm....
  • Otrzymane polubienia: 48
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2014, 10:10:50 »
Wypadek pod Trzebnicą, kilka dni temu, był spowodowany atakiem serca u maszynisty i dzięki przytomności pasażera który pociągną za hamulec awaryjny, nic się poważnego nie stało.

Zakładam, że nawet osoba super zdrowo się czująca i mająca idealne badania, również może z "nienacka" doznać ataku serca. Więc, dla mnie to nie jest nieprawidłowość, o ile nie miał podpisanych na lewo badań.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline ic_kolobrzeg

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 51
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipca 2014, 10:57:01 »
Urząd Transportu Kolejowego nałożył kolejne kary na Koleje Dolnośląskie. Ale na tym się nie skończy. Po informacjach Radia Wrocław można spodziewać się kolejnych kontroli urzędu.

Urząd Transportu Kolejowego nałożył  ponad 50 tys. złotych kary na Koleje Dolnośląskie. Jest to efekt niewykonania decyzji urzędu o wdrożeniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem. Tomasz Kloc, specjalista ds. marketingu spółki Koleje Dolnośląskie zarzeka się, że spółka większość postanowień urzędu wykonała, i to do końca stycznia – wtedy upływał termin wyznaczony przez UTK.

http://www.rynek-kolejowy.pl/53117/kierowniczka_z_niedosluchem_pomocnik_daltonista_beda_kolejne_kontrole_w_kolejach_dolnoslaskich.html
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2014, 18:49:45 wysłana przez Rozi »
Zasubskrybuj mój kanał YT--> https://www.youtube.com/channel/UCAlVu9PI4F9bbKKffC5Eu3Q
Zestawienia pociągów Spółki PKP IC ->http://bocznica.eu/
PKP Polskie Linie Kolejowe, Zakład Linii Kolejowych  Szczecin, Sekcja Eksploatacji Koszalin

Offline Krzysiek

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2014, 20:40:08 »
Co masz na myśli mówiąc o ruchu w Oławie? Akurat z KD nie ma ona nic wspólnego. A jeśli chodzi o mijanki pociągów to przecież normalna sprawa, spowodowana głównie kretyńskim skonstruowaniem rozkładu.
Generalnie stacja w Oławie nie ma nic wspólnego z KD. A co do kreatywności to kilka razy byłem świadkiem takich zdarzeń: rozwiązywanie przebiegów, wysłanie SM'ki z 5 wagonikami na dwie minuty przed TLK'ką - TLK w Lizawicach musiała się zatrzymać bo dogoniła SM'kę w rezultacie opóźnienie pociągu do Szczecina o 15 minut.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline darek71wrc

• Otrzymane polubienia: 25
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipca 2014, 21:10:26 »
Krzysiek, to już pretensje trzeba wysyłać do zakładowego dyspozytora we Wrocławiu, że dopuszcza takie składy na szlak, przed pasażerskimi.

Offline Anrej

• Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2014, 23:43:38 »
Nie wszystko wyjdzie na badaniach. Na badaniach jest wszystko dobrze, a atak serca może wystąpić. Wśród kierowców też zdarza się zawał serca. To trzeba mieć jakieś dowody, że ktoś jest daltonistą lub głuchy. Jeżeli badania lekarskie są podejrzane, zawsze można wnioskować do wyższej instancji. Kolej ma własną służbę zdrowia i który lekarz by ryzykował. Pracownik kolei nie idzie do dowolnego lekarza, tylko do kolejowej służby zdrowia.

Pisownia
adsim
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2014, 06:56:29 wysłana przez adsim »

Offline borys_q

• Otrzymane polubienia: 37
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2014, 13:17:54 »
Krzysiek, to już pretensje trzeba wysyłać do zakładowego dyspozytora we Wrocławiu, że dopuszcza takie składy na szlak, przed pasażerskimi.

Dyspozytora odcinkowego miałeś chyba na myśli?