Autor Wątek:  Problem z uruchomieniem symulatora  (Przeczytany 3382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapitan_Kloss

  • Gość
Problem z uruchomieniem symulatora
« dnia: 23 Stycznia 2005, 18:47:49 »
Jeżeli było już o tym na forum to przepraszam ale nie zauważyłem.
Po ściągnięciu, rozpakowaniu i uruchomieniu symulatora ekran przechodzi w niższą rozdzielczość (chyba 800x600) i nic się nie dzieje. Przez cały czas widzę pulpit. Przez kilkanaście sekund program coś doczytuje z dysku, ale potem przestaje. W menadżerze zadań widać że aplikacja obciąża CPU w prawie 100%, a ilość zajmowanej przez nią pamięci operacyjnej w czasie doczytywania wzrasta stopniowo do ok. 84MB (potem ustaje). Mój sprzęt:

Celeron 1400 MHz, 384MB RAM, Radeon 9700 PRO + oryginalne sterowniki i najnowsza wersja DirectX.

Zainstalowanie nowej wersji Catalystów nie pomaga, wyłączenie kompresji tekstur w OpenGL też. W czym może tkwić problem? Czy jest szansa że w kolejnych wersjach problem z kompatybilnością zostanie rozwiązany?

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Problem z uruchomieniem symulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2005, 19:21:08 »
Po pierwsze - Ile czekasz? Najmniej to 10 minut
Po drugie - otwórz sobie plik log.txt i wklej kilkaostatnich linijek[/i]Wtedy pomozemy.

Offline piotrek-

  • Wiadomości: 169
    • Zobacz profil
    • http://www.ts.kolej.szczecin.pl
  • Otrzymane polubienia: 1
Re: Problem z uruchomieniem symulatora
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2005, 22:18:49 »
Cytat: "Kapitan_Kloss"

po zmianie rozdzielczości trzeba czekać, możesz patrzeć na menadżer zadań, u mnie pamięć rosnie tak na quarku do około 300 mb i trwa to 6 min,
Lokomotywa sm31: prace wstrzymane
model 100%,

Kapitan_Kloss

  • Gość
Problem z uruchomieniem symulatora
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2005, 11:12:51 »
Rzeczywiście, poczekałem 10 minut i działa. Przydałaby się moim zdaniem wzmianka o tym w pliku readme[/i] lub w FAQ. Większość symulatorów i gier uruchamia się szybciej.

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 46
Problem z uruchomieniem symulatora
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2005, 11:44:05 »
Bez przesady.
Toć w okienku na dole po lewej masz wyświetlany postęp (co jest ładowane i czy OK). Poza tym widać czy dysk mieli i co się z kompem dzieje.
A wzmianka, że się symulator długo ładuje - kiedyś win 95 ładował się tyle samo, i nikt jakoś nie biadolił o informację (a co dopiero połączenie z błękitną linią tpesy :P)
Zresztą jak sam napisałeś większość symulatorów uruchamia się szybciej. Większośc nie znaczy wszystkie. MaSzyna jest jednąz nich.
Pozdrawiam i życzę więcej cierpliwości :)

[edit] A na przyszłość - nie pisz gdzie popadnie, od takich spraw jest dział POMOC
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Grand

  • Wiadomości: 382
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Problem z uruchomieniem symulatora
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2005, 12:11:08 »
Stary na takim sprzecie ??? Ja na moim multi 2 x 433mhz , radeon 9200, 521 ramu, i mam pokaz slajdow ale jezdzic sie da, a Ty z takim sprzetem i jeszcze marudzisz :)
/ \  / \  / \