Jeżeli jest tak duże obciążenie, automatycznie przekłada się na duże wydzielanie ciepła, co powoduje wycie wiatraka. Hmm, sama wymiana nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo najpierw przydałoby się znaleźć powód tego stanu. Poszukaj w googlach, coś na ten temat i wystarczy, że wklepiesz programy diagnozujące, od razu coś się pokaże. Owszem ja mam 4-ro jajowy procek, ale nie pierwszej młodości i nawet w dużych produkcjach nie osiągam 100% jedynie przy testach(benchmarki etc.) więc wg mnie nie jest to normalna sytuacja. Mi udawało się uruchamiać symulator na naprawdę słabych kompach, wiadomo nie na max ustawieniach, ale działał w miarę płynnie ~20FPS. A były to kompy ze starymi integrami intela, 0,5/1GB starych ddr2, procesor jakiś śmieszny 2,2ghz lub 2x1,8Ghz. Więc sam widzisz. Na netbook'u działa bez większych problemów. Najlepiej byłoby na żywo zobaczyć o co chodzi. Btw. w tym roku właśnie zdaję E12 (montowanie, eksploatowanie i naprawa urządzeń komputerowych i peryferyjnych czy jakoś tak :P). Problem na pewno jest do rozwiązania i przypuszczam, że to jakaś błahostka, tylko dobrze się ukrywa.