Autor Wątek:  Dziwne zachowanie semaforów...  (Przeczytany 3298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Żabek

  • Wiadomości: 546
  • Gdzie jest guzik rezygnacji?
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Dziwne zachowanie semaforów...
« dnia: 14 Stycznia 2005, 17:09:28 »
Witam!
W czasie budowy mojej pierwszej trasy natknąłem się na dziwny problem. Mianowicie po odczytaniu z komórek pamięci, wszystkie semafory ustawiają się na sygnał zastępczy... Dosłownie każdy semafor w scenerii!! Na nic nie zdaje się wpisywanie do komórek prędkości zerowej przy semaforze - on i tak wyświetli Sz. Próby zmiany na inne wskazania działają, nie mogę jedynie wyświetlić wskazania S1... Co mam zrobić, żeby działało jak należy??
A przy okazji: jak to jest z czasami w eventach?? Probowałem podać czas np. 5.0 i nic się nie działo. Metodą prób i błedów doszedłem do wniosku, iż nalieży podawać czas ze znakiem "-" np. -5.0 zeby coś stało sie po upływie 5 sekund. Troszkę to dziwne, nieprawdaż??
The Frog

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2005, 20:50:03 »
event nazwa multiple 10.0 none Semafor_symbol_s2 endevent
10.0 jest podane w sekundach :)

Offline Żabek

  • Wiadomości: 546
  • Gdzie jest guzik rezygnacji?
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2005, 22:48:44 »
Tak to pewnie zadziała (tylko co do tych 10.0 mam watpliwosci, bo zeby u mnie event zaszedl po 10 sekundach musze wpisac -10.0). Ale ja bym wolał przez updatevalues:
event Bobrek_H_sem_info updatevalues -2.0 BobrekH_sem_mem ShuntVelocity -1 0.0 endevent
Takie coś tez zwykle dziala, z tym, że wszystkie inne semafory w scenerii ustawiają się wtedy na Sz... I to wlasnie mnie dziwi.
The Frog

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2005, 10:39:40 »
Cytat: "Żabek"
Tak to pewnie zadziała (tylko co do tych 10.0 mam watpliwosci, bo zeby u mnie event zaszedl po 10 sekundach musze wpisac -10.0). Ale ja bym wolał przez updatevalues:
event Bobrek_H_sem_info updatevalues -2.0 BobrekH_sem_mem ShuntVelocity -1 0.0 endevent
Takie coś tez zwykle dziala, z tym, że wszystkie inne semafory w scenerii ustawiają się wtedy na Sz... I to wlasnie mnie dziwi.

Sorry, ale chyba robisz sobie specjalnie trudnosci...Po co takie bajery, ktore przy okazji nie dzialaja...
Rob tak jak napisalem, to nie bedziesz mial takich problemow ;]

Offline Żabek

  • Wiadomości: 546
  • Gdzie jest guzik rezygnacji?
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2005, 21:36:01 »
Dzieki, juz zaczelo dzialac. Tylko jak teraz przekazac do modelu co by zatrzymal sie pod S1??
Acha - nie dzialaja mi zadne multiple z dodatnim czasem. Jak chce zeby kilka zdazen zaszlo po 5 sekundach, w scenerii musze wpisac:
event jakistam multiple -5.0 pierwszy_event drugi_event itd endevent
Dlaczemu tak sie dzieje?? Gdy wpisze 5.0, event nigdy nie zadziala...
The Frog

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Stycznia 2005, 21:51:12 »
Cytuj
Dzieki, juz zaczelo dzialac. Tylko jak teraz przekazac do modelu co by zatrzymal sie pod S1??

event (p1)_sem_info_stop updatevalues 0.0 (p1)_sem_mem SetVelocity 0.0 0.0 endevent

Cytuj
Acha - nie dzialaja mi zadne multiple z dodatnim czasem. Jak chce zeby kilka zdazen zaszlo po 5 sekundach, w scenerii musze wpisac:
event jakistam multiple -5.0 pierwszy_event drugi_event itd endevent
Dlaczemu tak sie dzieje?? Gdy wpisze 5.0, event nigdy nie zadziala...
event nazwa multiple 10.0 none Test_A_s2 test_zwr1+ endevent
Jesli dajesz od razu po multiple nazwe zdarzenia to napewno sie nie uruchomi ;] To jest odwolanie do komorki pamieci ztcp.

Offline Tomi

  • Wiadomości: 194
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2005, 23:25:30 »
Cytat: "Mat_EU"
Cytuj
Dzieki, juz zaczelo dzialac. Tylko jak teraz przekazac do modelu co by zatrzymal sie pod S1??

event (p1)_sem_info_stop updatevalues 0.0 (p1)_sem_mem SetVelocity 0.0 0.0 endevent

Hmm. Moze cos mieszam ale to juz jest zdefiniowane w .inc-u danego semafora.
Do toru przy semaforze przypisz event: "event1 (lub event2 w zaleznosci od orientacji toru) nazwasemafora_sem_info".
Pozdro z Wielkiego Kacka
Tomek

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Stycznia 2005, 12:20:17 »
Cytat: "Tomi"
Cytat: "Mat_EU"
Cytuj
Dzieki, juz zaczelo dzialac. Tylko jak teraz przekazac do modelu co by zatrzymal sie pod S1??

event (p1)_sem_info_stop updatevalues 0.0 (p1)_sem_mem SetVelocity 0.0 0.0 endevent

Hmm. Moze cos mieszam ale to juz jest zdefiniowane w .inc-u danego semafora.
Do toru przy semaforze przypisz event: "event1 (lub event2 w zaleznosci od orientacji toru) nazwasemafora_sem_info".

No tak, ale jak widzisz, kolega uzywa czegos takiego:
event Bobrek_H_sem_info updatevalues -2.0 BobrekH_sem_mem ShuntVelocity -1 0.0 endevent
Wiec ja mu odpowiedzialem w podobny sposob...

Offline Bart

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 415
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Dziwne zachowanie semaforów...
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Stycznia 2005, 12:47:19 »
Kolega chce uruchomić eventy bez angażowania do tego taboru :]. Eventy ze znakiem "-" mogą działać same (światło na semaforze będzie zapalane na wskazane co zaprogramowana ilość sekund). Potem nie wiem jak zatrzymać taki event. Eventy bez "-" uruchomią się tylko wtedy gdy jakiś skład przejedzie po torze do którego podpięty jest dany event (w wskazanym kierunku) --> bez jeżdżących/stojących składów nie będą działać.
Marcin_EU (21-08-2005 20:42) napisał:
wystarczy znalezc wielu frajerow i za 10 lat ze starego symka bedziecie mieli bve, a za 50 to moze i mstsa