Autor Wątek:  Paczka roku 2013  (Przeczytany 14693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darekocur

  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Paczka roku 2013
« dnia: 13 Września 2013, 11:18:07 »
Jakie są wymagania minimalne, a jakie optymalne dla paczki 2013?_Pytam, bo porównywałem paczkę 2011 i 2013, jest różnica, niektóre trasy tną, FPS spada poniżej 7. Tak mam np. przy zjeżdżaniu do Bałtyku Miasto._Posiadam kartę grafiki ATi 9550 128MB._To nie gry FPP, przecież nikt tylko dla samej maszyny nie będzie co roku modernizować swojej stacji roboczej._Procesor 2ghz pamięć półtorej gb.

Po co zaczynasz każde zdanie od nowej linii? Cały czas piszesz przecież na jeden temat. Pisz staranniej i stawiaj też przecinki.
adsim
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2013, 15:06:39 wysłana przez adsim »

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 444
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Września 2013, 12:13:20 »
Co roku, piszesz. Przecież Twoja karta ma przynajmniej 5 lat, i na starcie (5 lat wstecz) też nie prezentowała wysokich parametrów. Niestety, pora wymienić ją na coś mocniejszego. Niestety w Twoim przypadku kartę można zmienić tylko na jakiś używany model na slot AGP. Tak czy inaczej, czeka Cię zmiana kompa. Minimum na paczkę z 2013 roku to procek przynajmniej pentium E5300 i dalej wzwyż (lub jego odpowiednik AMD), karta grafiki przynajmniej GF9500 i minimum 2GB pamięci ram.

Offline joey

  • Deweloper
  • Wiadomości: 425
  • the Invisible Man
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 218
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Września 2013, 13:46:40 »
Minimum na paczkę z 2013 roku to procek przynajmniej pentium E5300 i dalej wzwyż…
Bez przesady, na E2180 (2GHz) Maszyna też zadziała bez problemu.

Offline Tomaszek_Łódź

  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
    • http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Września 2013, 13:59:18 »
@joey, a ile miałeś FPS-u na najbardziej wymagających sceneriach?

Offline Kaczoros26

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2013, 14:50:11 »
@darekocur mam tę kartę i athlona 1.8Ghz, 1GB ram_i nie mam takich spadków na wymienionej przez Ciebie trasie. Drawinowo to się zgodzę. Kombinuj ze sterownikami karty. Ja używam omegi. Wyłącz może multisampling, w pliku eu07.ini Coś na_pewno masz nie tak, bo takich spadków na tej paczce nie doświadczam na żadnej trasie, prócz czasem Drawinowa.

Przed "i" nie stawiamy przecinka. Poza tym, chyba chodziło Ci o Drawinowo?
adsim
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2013, 15:09:21 wysłana przez adsim »
Kochaj i szalej, nie pytaj co dalej...

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2013, 15:11:13 »
Niski FPS to głównie zasługa wyżej wymienionego multisamplingu. Na słabszym sprzęcie powinien być wyłączony w pierwszej kolejności.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Tomaszek_Łódź

  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
    • http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2013, 15:18:58 »
Zaleca się również wyłączenie zapisywanie przebiegu symulacji i zapisywanie parametrów fizycznych pojazdów.

Offline joey

  • Deweloper
  • Wiadomości: 425
  • the Invisible Man
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 218
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2013, 19:07:07 »
@joey, a ile miałeś FPS-u na najbardziej wymagających sceneriach?
Na Drawinowie, gdy na ekranie było kilka składów, a ja w kabinie (poruszałem się [ ] na debugmode) osiągnąłem minimum około 17.6 FPS. Na "nowym" Całkowie FPS nie spadł poniżej 40. Jakie są inne wymagające scenerie?

Offline Tomaszek_Łódź

  • Wiadomości: 852
    • Zobacz profil
    • http://www.youtube.com/user/Tomaszek1980lodzlodz?feature=guide
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Września 2013, 20:29:13 »
Nie wiem czy się nie mylę ale wydaje mi się, że L61 i Całkowo.

Offline darekocur

  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Września 2013, 20:38:52 »
Multisampling mam na minimum i pokazuje x1, jak to wyłączyć całkiem?

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Września 2013, 20:53:38 »
x1 oznacza, że masz wyłączone.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Kaczoros26

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Września 2013, 22:19:55 »
@adsim wyłączając wygładzanie w eu07.ini, osiągamy wartość 0 w starterze. Chyba, że x1 także traktowane jest jako wyłączone.
Kochaj i szalej, nie pytaj co dalej...

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Września 2013, 23:03:07 »
Tak, x1 oznacza, że jest wyłączone.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6321
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 354
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Września 2013, 23:10:22 »
Mnożnik ×1 oznacza, że jednemu pikselowi ekranu odpowiada jeden piksel renderowania. Dzięki temu na każdej skośnej linii będą zauważalne "schodki". Ponieważ spotkałem się z opiniami, że takie schodkowanie świadczy o "kiepskiej grafice symulatora", multisampling jest domyślnie włączony, co z kolei powoduje problemy na słabych kartach graficznych.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline PiterCC

  • Wiadomości: 211
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Września 2013, 23:47:13 »
ATi 9550 to nie zadne 5 lat wstecz, to 2004 rok!!! Ten układ był słaby już w momencie premiery - 9 lat temu!

Offline darekocur

  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Września 2013, 07:01:58 »
Co polecacie lepszego? Wchodzę we właściwości karty i pokazuje 256MB.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 444
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Września 2013, 09:04:54 »
ATi 9550 to nie zadne 5 lat wstecz, to 2004 rok!!! Ten układ był słaby już w momencie premiery - 9 lat temu!
Nie napisałem, kiedy powstał i miał premierę ten układ. To najmniej ważna informacja. W momencie powstania był słaby, dziś już jest archaiczny.
Co polecacie lepszego? Wchodzę we właściwości karty i pokazuje 256MB.
Ilość pamięci na karcie w Twoim przypadku nie jest bardzo ważna, karta dla Ciebie to jakaś używka z serii GF 6600, 6800. Koniecznie karta na AGP.

Offline Kaczoros26

  • Wiadomości: 45
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Września 2013, 07:17:35 »
Ten układ był słaby już w momencie premiery - 9 lat temu!

Nie bierzesz jednak pod uwagę modelu, oraz stosowanych pamięci. Posiadam 9550 Gigabyte'a  z pamięciami hynix, i tak jak pisałem wcześniej, nie narzekam na jej wydajność, w symulatorze. Pamięci Hynix'a pozwalają osiągnąć dobre wyniki OC karty, pod warunkiem odpowiednich sterowników. Więc wpierw spróbował bym na miejscu kolegi darekocur, innych metod aniżeli zmiana sprzętu.
Kochaj i szalej, nie pytaj co dalej...

Offline darekocur

  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Września 2013, 08:22:46 »
W sumie od paczki 2011 niewiele się zmieniło-trasy te same, czy dodatki z nowszej paczki mogą być kompatybilne z tą z 2011?

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Września 2013, 08:51:44 »
Nie. Dużo zmian zaszło "pod maską" i np. nie będą działały Ci eventy.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4504
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Września 2013, 10:48:00 »
W sumie od paczki 2011 niewiele się zmieniło-trasy te same...
Ależ beznadziejne wnioski wypisujesz. Widać, że mało się znasz na MaSzynie.

Offline darekocur

  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Września 2013, 11:41:12 »
Pisze żeJest napisane, że wiele się nie zmieniło, miałem na myśli szlaki, zmieniło się trochę jeżeli chodzi o fizykę lokomotyw.

Przeczytaj readme, jak już moderatorzy radzili.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2013, 13:42:09 wysłana przez Rozi »

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Paczka roku 2013
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Września 2013, 12:07:53 »
Zajrzyj sobie do listy zmian w readme i przestań już wypisywać takie rzeczy. Temat zamykam.
(: ɯɐıʍɐɹpzod