Jeśli chodzi o dźwięki użyte użyte w filmie, to jest to:
1) przyspieszacz/wysuwanie tłoka z wagonu 111Arow nagrywany z zewnątrz na postoju (okolice cylindra hamulcowego),
2) szum klocków z wagonu 161A nagrywany z wnętrza podczas wjazdu do stacji Łowicz Główny (miejsce przy oknie w okolicach środka wagonu).
Do pełni szczęścia brakuje, żeby dźwięk nr 1 zastąpić wewnętrznym, który jest stłumiony i cichszy. W czeskich wagonach KŚ wyraźnie słychać oddzielne fazy upustu powietrza, wysuwanie się cylindra.
A co zrobić aby jazda możliwa była w wagonie ?
Ładnie zaklikać do mnie w sprawie poprawionego exe, w którym Ra naprawił błąd przy uruchamianiu trybu pasażera, a ja zmieniłem sposób modulacji szumu klocków.
Muzyka dla uszu, to o ten dźwięk mi chodziło: http://youtu.be/V38o9gY2tjU?t=9m10s. Wyraźnie go słychać w wagonach.
Tego dźwięku nie słychać w kabinie maszynisty, ponieważ zawór rozrządczy lokomotywy nie ma przyspieszacza, cylindry hamulcowe z przekładnią są zamontowane na wózku i ogólnie jest głośno/odpowiednie wyciszenie. Słychać za to wyraźnie odgłosy pracy zaworu maszynisty (przede wszystkim upuszczanie powietrza z pg).