Autor Wątek:  Problemy z MaSzyną 08.13  (Przeczytany 128244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 520
  • W MaSzynie od 2009r.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #150 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:06:16 »
W SM48 i TEM2 nie słychać powietrza w układzie. Nie tylko u Ciebie tak jest.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9172
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 702
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #151 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:23:47 »
1. U mnie przy operowaniu kranem Matrosowa w TEM2 i Knorr (?) w ET21 nie słychać żadnego syczenia powietrza tak jak w Np:eu07.
I nie będziesz jego słyszał, bo nie ma zastosowanych odpowiednich wpisów airsound.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 21:32:52 wysłana przez Sawi »
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline fm

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #152 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:49:39 »
Mam pytanie trochę z innej beczki. Ogólnie nie mam problemów z działaniem symka, ale zauważyłem coś z czym nie mogę sobie poradzić. Np. jak jadę lokomotywą powiedzmy 120 km/h to wszystko przesuwa się jakby zbyt wolno (choć płynnie bo FPS w przedziale 50-90). Najbardziej widać to obserwując słupki co 100 m. Przejechanie 100 m przy w/w prędkości zajmuje ok. 9 s, co nie przekłada się na rzeczywistość, bo przy wspomnianej prędkości taki dystans powinno się pokonywać w ok. 3 s (2km/min). Kombinowałem z różnymi ustawieniami w rainsted (vbo, multiasampling itd) i działało tak samo. Problemy poruszane na forum (przynajmniej z tego co szukałem) dotyczą problemów z fps i wywalaniem się symka czego ja nie doświadczam a nie doszukałem się nic na ten temat. Jeśli po prostu "tak ma być" to ok a jeśli jest jakaś możliwość poprawy tego to będę wdzięczny.

Pozdrawiam
fm

Offline Tomnord15

  • Wiadomości: 603
  • Fan ET21
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 23
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #153 dnia: 29 Grudnia 2013, 22:53:35 »
Co do ET21 to zauważyłem inną przypadłość. Wskazówka manometru cylindra hamulcowego dziwnie się zachowuje. Po wdrożeniu hamowania szybko skokowo wzrasta do pewnej wartości po czym potrafi po chwili też skokowo wzrosnąć jeszcze trochę. A potem po wyluzowaniu składu i ponownym wdrożeniu hamowania wskazówka manometru tego cylindra pozostaje w miejscu a skład hamuje. Dodam że jest to w ET21 z hamulcem Oerlikona. Czy ktoś zauważył u siebie takie działanie?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2013, 22:55:37 wysłana przez Tomnord15 »
T.N

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #154 dnia: 30 Grudnia 2013, 01:51:18 »
@fm
Czyli rozumiem w twoim przypadku odcinek 120km powinieneś pokonać w ciągu 1 godziny a pokonujesz w 3 godziny. Twoje wyniki badań są błędne, sprawdziłem na TD. Tor TD ma długość 6770m, przy szybkości 120km/godz. pokonałem w czasie 205sek. 6770 : 205 = 33m/sek. a to równa się 120km/godz. Słupy trakcyjne są w odległości ok. 70m, pokonywanie odległości między słupami było krótsze niż 6sek.

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 6139
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 823
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #155 dnia: 30 Grudnia 2013, 11:09:02 »
@Anrej: skąd masz komputer fma?
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline fm

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #156 dnia: 30 Grudnia 2013, 18:38:11 »
@fm
Czyli rozumiem w twoim przypadku odcinek 120km powinieneś pokonać w ciągu 1 godziny a pokonujesz w 3 godziny. Twoje wyniki badań są błędne, sprawdziłem na TD. Tor TD ma długość 6770m, przy szybkości 120km/godz. pokonałem w czasie 205sek. 6770 : 205 = 33m/sek. a to równa się 120km/godz. Słupy trakcyjne są w odległości ok. 70m, pokonywanie odległości między słupami było krótsze niż 6sek.

OK  ale mi nie chodzi o słupy trakcyjne tylko "karzełki" z boku (odpowiednik słupków hektometrowych na drodze). Poza tym jeśli 70 m pokonywałeś w 6 s. (lub około jak piszesz) to nie wychodzi 120 km/h. Przy 120 km/h 100 m pokonuje się 3 s, więc czas pokonywania 70 m powinien być poniżej tej wartości.

Nawiasem mówiąc to Twoje wyniki są zbieżne z moimi - mi wychodzi jakieś 9 s./100 m więc 70 m wyjdzie ok. 6 s czyli tak jak piszesz (jeśli z grubsza przyjąć że 70 m to 2/3 ze 100 a można tak przyjąć bo zaokrąglamy o ok. 3 %).

Mniejsza z tym da się to zmienić, czy wypada się z tym po prostu pogodzić?
fm

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4502
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #157 dnia: 30 Grudnia 2013, 19:51:29 »
Wypada się pogodzić, aczkolwiek nigdy nie zauważyłem aż takich rozbieżności. Warto dodać, że halsery nie są unormowane. Jadąc równo 120 km/h taśma Ci pokaże, że jechałeś 118 km/h lub jeszcze inaczej. Jednak to nie powoduje tego, o czym piszesz, bo jest to zbyt mała rozbieżność.

Offline fm

  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #158 dnia: 30 Grudnia 2013, 21:01:16 »
OK w porządku jeśli tak ma być to niech i tak będzie :) Pozdrawiam wszystkich
fm

Offline R4TCH3T

  • Wiadomości: 246
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #159 dnia: 30 Grudnia 2013, 21:11:34 »
No to wtrącę swoje 3 grosze. Sam z ciekawości dokonałem pomiaru na TD lokiem EU07. Więc całe kółko zajęło mi 217 sekund z prędkością 120km/h +/- 1km/h co daje Vśr~113km/h spowodowane spadkiem prędkości np. na zakrętach o 1km/h, odległość między słupami na prostym odcinku pokonałem w 3s.  Przeprowadziłem też próbę lokiem EP09, lepiej trzyma wyznaczą prędkość w tym przypadku 160km/h, spadki lub wzrosty prędkości niemal nie występowały. A więc, trasę przejechałem w 152 sekundy co daje Vśr=160.34km/h. Odległość na prostej między słupami została pokonana w 2 sekundy. Mam więc nadzieje, że to rozwieje wszelkie wątpliwości związane z realnością prędkości w symulatorze.

Offline Anrej

  • Wiadomości: 825
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #160 dnia: 30 Grudnia 2013, 22:52:07 »
OK  ale mi nie chodzi o słupy trakcyjne tylko "karzełki" z boku (odpowiednik słupków hektometrowych na drodze).
Na TD nie ma słupkami hektometrowych, odległość między słupami trakcyjnymi jest znana. Skąd masz pewność, że odległość między słupkami hektometrowymi jest 100m? Poza tym przy małej odległości jest duży błąd pomiaru.
Poza tym jeśli 70 m pokonywałeś w 6 s. (lub około jak piszesz) to nie wychodzi 120 km/h. Przy 120 km/h 100 m pokonuje się 3 s, więc czas pokonywania 70 m powinien być poniżej tej wartości.
Poza tym przez interpolację. Jeśli 100m przejechałeś w ciągu 9sek, to to 70m powinienem przejechać w czasie 6,3sek. Ja napisałem:
Cytuj
Słupy trakcyjne są w odległości ok. 70m, pokonywanie odległości między słupami było krótsze niż 6sek.
Wychodzi 120km/godz. Dokładnie 6770m w czasie 205sek daje 33m/sek, czyli 118,9km/godz.
Nawiasem mówiąc to Twoje wyniki są zbieżne z moimi - mi wychodzi jakieś 9 s./100 m
W ogóle nie są zbieżne. Halser pokazuje 120km/godz. Tobie wychodzi 100m w czasie 9sek, to równa się 11m/sek, czyli 40km/godz. Jest to zbyt duży błąd.

Moje testy potwierdziły testy @R4TCH3T.

Offline MówMiAndrzej

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #161 dnia: 21 Stycznia 2014, 17:45:58 »
Witam, mam mały problem z Maszyną. Po ściągnięciu paczki 08.13  i wypakowaniem 7z w wersji 9.20, tekstury są dziwnie rozmyte. Dane komputera: Win7, IC I3-300M, Intel HD Graphics (sterownik jest aktualny), 2GB RAM.
Komputer nigdy nie miał problemów ze wcześniejszymi paczkami całościowymi, zawsze działały bez zarzutu. 

Offline joey

  • Deweloper
  • Wiadomości: 415
  • the Invisible Man
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 201
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #162 dnia: 22 Stycznia 2014, 00:47:22 »
Sprawdź, czy nie jest to wina za nisko ustawionego parametru maxtexturesize w eu07.ini (powinno chyba być co najmniej 8192).

Offline szogun

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5599
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • Zobacz profil
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 464
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #163 dnia: 22 Stycznia 2014, 09:29:09 »
Trzeba czytać loga a nie... Z tym jest wszystko w porządku
Max texture size: 4096Poszukaj w ustawieniach sterownika czegoś podobnego do Jakość tekstur/kompresja tekstur czy coś w tym stylu (nie pamiętam dokładnie), prawdopodobnie masz to ustawione na Wysoką wydajność i przez to w symku jest jak jest.

EDIT: O tutaj.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2014, 10:31:06 wysłana przez szogun »
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline MówMiAndrzej

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #164 dnia: 22 Stycznia 2014, 20:58:57 »
Pomogło, wszystko działa sprawnie. Dziękuję ;)

Benek
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2014, 11:59:11 wysłana przez Benek »

Offline Marek2810

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #165 dnia: 28 Stycznia 2014, 14:34:44 »
U mnie też pojawił się taki problem. A żeby było śmieszniej zamknięcie misji i powrót nic nie pomagało. Lokomotywa od razu pojawiała się przechodząc do hamowania. Pomógł mi dopiero restart komputera. pozdr M

Offline KingOfBelarus

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #166 dnia: 31 Stycznia 2014, 20:27:10 »
Coś nie tak się zrobiło ze zmianą pogody. Miałem ustawiony dzień we wszystkich misjach i wszystko działało, aż tu nagle odpalam scenerię i jest noc. Sprawdzam, ustawiona pogoda l053-sluzba-4-night_v2, zmieniam na altostratus004 i...
Wystarczy zmiana zakładki na np. wczytywanie i powrót na ustawienia a w pogodzie znowu l053-sluzba-4-night_v2. Żeby było śmieszniej rano grałem i wszystko było ok, żadnych zmian nie wprowadzałem.
Co jest nie tak?

Offline Quark-t

  • Administrator
  • Wiadomości: 3590
  • Automaty liczą...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 46
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #167 dnia: 31 Stycznia 2014, 22:17:35 »
1. Masz wybrane "zawsze zmieniaj" w liście wyboru obok pogody, opisanej "W tymczasowej scenerii:"?
2. Na głównej karcie masz zaznaczone "zapis pliku tymczasowego"?
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline KingOfBelarus

  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #168 dnia: 31 Stycznia 2014, 22:39:32 »
Tak, wszystko jest zgodnie z readme, zresztą do tej pory działało, nie mam pojęcia co się mogło stać.

Offline chyzy17

  • Wiadomości: 245
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #169 dnia: 01 Lutego 2014, 10:55:59 »
Sceneria: Bałtyk, misja na sm42. Gdy tym lokiem ją wykonuję wszystko jest ok. Po zmianie przez Rainsted na TEM2, wykonanie misji jest niemożliwe. Po uruchomieniu scenerii świeci się białe światło na semaforze, natomiast zaraz po ruszeniu zapala się czerwone i świeci wieki..
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2014, 13:36:27 wysłana przez chyzy17 »

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 520
  • W MaSzynie od 2009r.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #170 dnia: 01 Lutego 2014, 13:32:37 »
Też mam ten sam problem.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9172
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 702
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #171 dnia: 01 Lutego 2014, 22:46:08 »
Sprawdzę jak się ma z tym sprawa na repo i dam znać.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline eu07-001

  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #172 dnia: 01 Lutego 2014, 22:59:43 »
Tam jest event WhoIs czuły na typ lokomotywy 6d*.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6112
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 34
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #173 dnia: 01 Lutego 2014, 23:13:20 »
Cóż, powinno być raczej wykrywanie nazwy pociągu albo miejsca docelowego niż typu lokomotywy... Tak oto mamy w sceneriach zabezpieczenia przed zmianą taboru.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9172
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 702
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #174 dnia: 01 Lutego 2014, 23:51:05 »
Chodzi o ten event?
event po_whois multiple 2.0 baltyk_mem1 sm42_start else inne_start condition memcompare 6d* * * endeventCzyli jak zamienimy po warunku typ na np nazwę pociągu będzie to działać?
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline eu07-001

  • Wiadomości: 337
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #175 dnia: 02 Lutego 2014, 00:05:55 »
Tam jest jeszcze event wyżej, mówiący co jest tym elementem w komórce. Trzeba by zmienić flagę z 31 na 1 i przypisać rozkład stonce (a nie powinno się raczej tego robić dla manewrów). http://rainsted.com/pl/Symulator/MaSzyna/EU07.EXE_390#Rozszerzenie_dzia.C5.82ania_WhoIs

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9172
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 702
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #176 dnia: 02 Lutego 2014, 00:12:53 »
Tzn ktoś swego czasu pisał, że towarowe składy powinny mieć rozkład.
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Benek

  • Moderator
  • Wiadomości: 4502
  • fb.com/benek.maszyna
    • Zobacz profil
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #177 dnia: 02 Lutego 2014, 00:16:58 »
Wszystkie pociągi powinny mieć rozkłady. Te prowadzone przez komputer tym bardziej.

Offline Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 9172
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 702
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #178 dnia: 02 Lutego 2014, 00:20:50 »
I tak o to dochodzimy do sedna tj braku aktywnych wskaźników W4...
Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline lukasz1718

  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z MaSzyną 08.13
« Odpowiedź #179 dnia: 04 Lutego 2014, 13:56:02 »
U mnie wyrzuca przy ładowaniu symulatora na nowym i starym exe.  Mam  Windows 8
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2014, 14:06:05 wysłana przez lukasz1718 »