Autor Wątek:  Ustawienia NVIDIA DDS Plug-in  (Przeczytany 3138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gagarin323

• Otrzymane polubienia: 0
Ustawienia NVIDIA DDS Plug-in
« dnia: 01 Sierpnia 2013, 19:11:21 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od kilku godzin przeszukuje forum, aby uzyskać pewną informację. Mam kilka zdjęć nadających się na tekstury SU45. Ogólnie kiedy wszystko w MaSzynie opierało się na TGA nie było problemu z edycją plików. Teraz jednak tekstury należy zapisywać zamiast TGA na DDS. Wszystko rozumiem, ale mam pewien problem. Używam Photoshopa CS6 z zainstalowaną wtyczką NVIDIA DDS Plug-in. Po stworzeniu tekstury lub jej edycji w TGA chcę ją zapisać i tu pojawia się mi okno zapisu w formacie DDS (z kanałem alpha oczywiście). Co wybrać aby tekstura działała, a nie była cała biała podczas jazdy?

Próbowałem kilku metod ale nie działały.

« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2013, 19:14:16 wysłana przez Gagarin323 »
Miłośnik niepowrotnej historii kolei

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Ustawienia NVIDIA DDS Plug-in
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2013, 19:21:52 »
Tekstury tworzymy dalej w tga. Wersję dds zapisuje się na końcu, po przetestowaniu tga. W żadnym wypadku nie edytuje się tekstur dds, ze względu na utratę jakości. Do zapisu dds używać paint.net: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,19535.0.html
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline Gagarin323

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2013, 19:23:52 »
Ja edytuje w TGA jak najbardziej, ale interesuje mnie czy ktoś może wie jak zapisać TGA w Photoshopie jako DDS??
Miłośnik niepowrotnej historii kolei

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2013, 19:28:11 »
Nie polecam używać takich rzeczy ze wzgledu na artefakty pojawiające się przy koneersji innymi programami, niż wskazany przeze mnie.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 876
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2013, 19:43:03 »
W żadnym wypadku nie edytuje się tekstur dds, ze względu na utratę jakości.
Warto przypomnieć, że utrata jakości dotyczy tylko tych bloków, w których na skutek edycji pojawi się piąty kolor.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.