Autor Wątek:  Modele do sieci trakcyjnej  (Przeczytany 3696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

guest4368

• Gość
Modele do sieci trakcyjnej
« dnia: 14 Lipca 2013, 17:18:36 »
Natknąłem się na dość poważny problem. Jak wiadomo obecna maszynowa sieć nie spełnia żadnych standardów. Mam dylemat, czy stworzyć ince dla słupa: 2.7m od osi toru, przewody jezdne 5.6m nad główką szyny, zygzakowanie 0.3m, na łuku 0.4m oraz "przejście przez 0" czyli zygzakowania 0.18m oraz 0m  (wszystko tak, jak być powinno), czy poczekać na tworzony "generator wysięgników"? Pomijając fakt, że że obecnie nie sposób prawidłowo stworzyć przęsła naprężania (w MaSzynie przewody jezdne są linią prostą). Sądzę, że powinny się pojawić jakieś standardy, cele do których będą zmierzały prace.

Offline Tolein

• Kanapowy Toromistrz
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Modele do sieci trakcyjnej
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2013, 19:15:50 »
Ja mogę Ci odpowiedzieć w następujący sposób, generator wysięgników przyjmuje kilka podstawowych danych, a konkretnie:
- współrzędne punktów zaczepienia przewodów i lin oraz punktów zaczepienia wysięgnika do słupa (współrzędne hv na płaszczyźnie na której leży (w pozycji neutralnej względem kompensacji) wysięgnik) oraz
- kilka danych dodatkowych, dotyczących ułożenia (rotacji) pewnych elementów (które to dane obliczyć można na dobrą sprawę tylko mając pełny model matematyczny statycznej sieci trakcyjnej, którego ja nie posiadam i raczej w najbliższym czasie nie posiądę), natomiast jak najbardziej można je zebrać, w dużym przybliżeniu, z materiału foto/wideo.
- Dochodzą też dane dotyczące samych słupów: przede wszystkim typ, dalej wysokość oraz "rozmiar" (rozmiar kształtowników, z których słup został wykonany). O ile wysokość jest dość oczywista, to rozmiar już nie jest tak oczywisty. No i oczywiście współrzędne położenia słupa w przestrzeni.
Jeśli stworzysz rzeczone ince słupów/wysięgników oraz ustawisz je odpowiednio w przestrzeni xyz (bądź thv) to nie powinno być problemu, żeby te słupy/wysięgniki później zamienić na nowe - wygenerowane (tzn. wygenerować kilka modeli i zamienić stare modele na nowe).

Pytanie zasadnicze brzmi: jak dokładnie chcesz odwzorować sieć trakcyjną? Jeśli wystarczającym jest dla Ciebie wygenerowanie kilku standardowych wysięgników i użycie ich wielokrotnie, to zasugeruję jedynie, żebyś rozróżnił wpisy różnorodnych wysięgników, co ułatwi późniejszą ich podmianę. Jeśli natomiast chcesz odwzorować sieć trakcyjną i jej konstrukcje nośne w 100%, to sugeruję zebranie i skompilowanie danych w łatwo-edytowalnym formacie. Te podstawowe informacje (punkty zaczepienia) oczywiście wyciągniesz również z inców tymczasowych słupów, natomiast dane dodatkowe będziesz musiał gromadzić oddzielnie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych danych dodatkowych, to z chęcią napiszę o tym kolejnego posta, przyjmuję jednak, że jeśli nie ma takiej potrzeby, to nie ma co rozwlekać tego posta i pisać o czymś niepotrzebnym.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2013, 19:46:42 wysłana przez Tolein »
"Podejrzewam, że:
1. poświęcają na to niewiele czasu,
2. mają ograniczoną liczbę zwojów mózgowych, przez co są w stanie wykonywać tylko proste i powtarzalne czynności,
3. wydaje im się, że mogą nawet podbić kosmos, ale życie weryfikuje im to negatywnie."

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2013, 21:50:08 »
Siec, lepsza od obecniej, jest aktualnie przygotowywana przez dwoch deweloperow. Sadze, ze to ona bedzie dominowac przez najblizsze ~10 lat w symulatorze.

guest4368

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2013, 09:33:15 »
Wszystkie elementy zwane "osprzętem sieci trakcyjnej" są skatalogowane. Wystarczy zgooglować ten termin a znajdą się także rysunki z wymiarami. Podobnie słupy - też są zestandaryzowane. Polecam przeczytać np. K. Głowacki- Sieci Trakcyjne (pdf "w internecie"), to wiele spraw się Wam rozjaśni (i mam nadzieję, że wyeliminuje się kolejne prowizorki). Rysunek przęsła naprężania jest w rzeczonej książce na str. 120 - mam nadzieję, że takie "poderwanie" przewodu jezdnego przewidujecie w nowej sieci?

Edit:
Wszystkie wymiary jako punk odniesienia podają poziom główki szyny. W MaSzynie krzywą Beziera określana jest pozycja stopki szyny. Sądzę, że z punktu generatora (a także w przypadku wprowadzenia innych typów szyn) byłoby korzystniejsze określanie poziomu główki szyny. Ale to dyskusja na inny temat.

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 368
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2013, 21:24:50 »
Tak przy okazji, MaSzyna używa krzywych określających poziom główki szyny na środku toru. Jednak ze względu na zgodność wsteczną, tory wczytywane z plików SCN są podnoszone domyślnie o 18cm. Wysokość ta jest jedną z wielu wewnętrznych stałych i można zmienić jej wartość (nie wiem, czy aktualnie to działa). Także docelowo będzie można ją wyzerować, a podnieść współrzędne w SCN.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni