Ja mogę Ci odpowiedzieć w następujący sposób, generator wysięgników przyjmuje kilka podstawowych danych, a konkretnie:
- współrzędne punktów zaczepienia przewodów i lin oraz punktów zaczepienia wysięgnika do słupa (współrzędne hv na płaszczyźnie na której leży (w pozycji neutralnej względem kompensacji) wysięgnik) oraz
- kilka danych dodatkowych, dotyczących ułożenia (rotacji) pewnych elementów (które to dane obliczyć można na dobrą sprawę tylko mając pełny model matematyczny statycznej sieci trakcyjnej, którego ja nie posiadam i raczej w najbliższym czasie nie posiądę), natomiast jak najbardziej można je zebrać, w dużym przybliżeniu, z materiału foto/wideo.
- Dochodzą też dane dotyczące samych słupów: przede wszystkim typ, dalej wysokość oraz "rozmiar" (rozmiar kształtowników, z których słup został wykonany). O ile wysokość jest dość oczywista, to rozmiar już nie jest tak oczywisty. No i oczywiście współrzędne położenia słupa w przestrzeni.
Jeśli stworzysz rzeczone ince słupów/wysięgników oraz ustawisz je odpowiednio w przestrzeni xyz (bądź thv) to nie powinno być problemu, żeby te słupy/wysięgniki później zamienić na nowe - wygenerowane (tzn. wygenerować kilka modeli i zamienić stare modele na nowe).
Pytanie zasadnicze brzmi: jak dokładnie chcesz odwzorować sieć trakcyjną? Jeśli wystarczającym jest dla Ciebie wygenerowanie kilku standardowych wysięgników i użycie ich wielokrotnie, to zasugeruję jedynie, żebyś rozróżnił wpisy różnorodnych wysięgników, co ułatwi późniejszą ich podmianę. Jeśli natomiast chcesz odwzorować sieć trakcyjną i jej konstrukcje nośne w 100%, to sugeruję zebranie i skompilowanie danych w łatwo-edytowalnym formacie. Te podstawowe informacje (punkty zaczepienia) oczywiście wyciągniesz również z inców tymczasowych słupów, natomiast dane dodatkowe będziesz musiał gromadzić oddzielnie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych danych dodatkowych, to z chęcią napiszę o tym kolejnego posta, przyjmuję jednak, że jeśli nie ma takiej potrzeby, to nie ma co rozwlekać tego posta i pisać o czymś niepotrzebnym.