Przecież choćby kolega @_KAT_ się uczy robić, wnoszę, że robi to, bo tego chce (a nie, na przykład dlatego, że ktoś mu kazał).
Ja mam odmienne zdanie na poruszony przez Ciebie temat, choć nie jest to raczej właściwe miejsce, by prowadzić tę dyskusję.
Edit: Względem shaderów.
Ja nie twierdzę, że shadery będą jutro, nie twierdzę, że będą za tydzień. Być może ich nigdy w ogóle nie będzie. Trudno mówić tu o pewnikach, można tylko mówić o prawdopodobieństwie. Ja natomiast daję Ci, @Benku, stu-procentowy pewnik - jeśli już (o ile, kiedyś) będą shadery, to trzeba będzie przerabiać te wszystkie "zoptymalizowane" bryły, bo nie będą one właściwie cieniowane. A obserwując od jakiegoś już czasu wasze podejście do zmian w czymkolwiek, to najprawdopodobniej autorowi shaderów się najbardziej oberwie, że niepotrzebnie komplikuje sprawy (no, może troszkę przekoloryzowałem w tym przypadku, ale mam nadzieję, że choć część zrozumie moje intencje).
A jeszcze, pozwolę sobie wkraść jedną dygresję, odnośnie tego co pisałeś na facebooku, mianowicie nie wydaje mi się, żeby nasz silnik miał problemy z wyświetlaniem trójkątów, jeśli już, to ma problemy z wyświetlaniem, czy może raczej z przygotowaniem do wyświetlenia, submodeli. Niestety nie dysponuję jeszcze odpowiednimi danymi na ten temat, niemniej jak tylko uda mi się je zgromadzić, nie omieszkam się podzielić.