Ankieta

Było pytanie "Problem z universalami" przydatne?

tak
4 (40%)
nie
6 (60%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek:  Problem z universalami  (Przeczytany 9503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Problem z universalami
« dnia: 09 Marca 2013, 22:38:45 »
Cześć przepraszam piszę tak pijany ponieważ pochodzę z Czech ale staram się bo mam krewnych w Polsce :)  Lubię grać tego simka i pracuję na Kolei Czeskich(i mogę dodać tekstury, dźwięki dla lokomotyw Na oporniku itd.). Mam problem z universalami ponieważ nie działa w ogóle. Mam Win XP w języku czeskim, i próbowałem wszystkie możliwości z ustawień językowych i klawiatury z wyłączonym i włączonym trybem debugmode. Próbowałem wszystkiego, zprawdziłem wszystkie universale, przejżałem klawiszologię i nic, działają tylko podświetlenie mierników i otwieranie/zamykanie drzwi u etz, i sygnał odjazdu też nie działa ;) Szkoda, że ​​nie ma definicji klawiatur. Więc byłbym wdzięczny jakby ktoś mi napisał co zrobić lub wyjaśnić problem... serdecznie dziękuję
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2013, 22:39:48 wysłana przez Traktor175 »

Offline MaciejM

  • Wiadomości: 4100
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1247
Odp: Problem z universalama
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2013, 22:40:17 »
Witaj! Podaj nam plik log.txt, który jest w głównym folderze z MaSzyną. Wyślij go w taki sposób:
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2013, 22:41:37 wysłana przez macius5991 »
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6176
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2112
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2013, 22:46:35 »
Masz klawiaturę QWERTY, czy QWERTZ?
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2013, 22:49:00 »
Tu jest

Offline hunter

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1126
    • Zobacz profil
    • kolej.banda.pl
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2013, 22:49:23 »
Cześć przepraszam piszę tak pijany ponieważ pochodzę z Czech ale staram się bo mam krewnych w Polsce :)
Dozywotnia beka. ;D Moze nie trafiasz w klawisze? :D Dodac klawiature "Polski (programisty)" do ustawien i powinno byc ok.
Z pozdrowieniami,
Grzegorz Durbajło

http://www.kolej.banda.pl/ - moje kolejowe zdjęcia.

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2013, 22:49:34 »
qwertz

  Dodano: 09 Marca 2013, 22:50:48
Próbowałem już
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2013, 22:50:48 wysłana przez Traktor175 »

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6321
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 355
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2013, 22:52:28 »
Jak uruchomisz MaSzynę (cokolwiek, może być TD), to naciskaj na klawiaturze po kolei klawisze, oprócz funkcyjnych, cyfr i liter angielskich. W logu powinny się zapisywać informacje o naciśniętych klawiszach. Sprawdź, dla którego klawisza co się zapisuje. Jak będę miał taką informację, to spróbuję coś zrobić.

Ewentualnie możesz spróbować dodać w ustawieniach regionalnych klawiaturę amerykańską.

¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 6176
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2112
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2013, 22:53:25 »
Wystarczy przestawić na QWERTY i powinno działać
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2013, 23:02:55 »
spróbowalem dodać w ustawieniach na amerykańską, przestawilem na QWERTY i nie działa. Zrobie screena o naciśniętych klawiszach

  Dodano: 09 Marca 2013, 23:23:00
Okazało się, że program sam przełącza klawiaturę, jest to możliwe? Przestawilem na QWERTY i program ponownie z powrotem na qwertz? Więc starałem się przełączyć v gra i nadal nie działa..
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2013, 23:23:02 wysłana przez Traktor175 »

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6321
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 355
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2013, 23:52:19 »
Wystarczy przestawić na QWERTY i powinno działać
Nie wystarczy. Akurat zamiana Y i Z jest niczym w porównaniu do zmian klawiszy na prawo od liter i cyfr.

Sprawdź, czy nie masz skrótów klawiszowych na przełączanie map klawiatury. Takim skrótem może być np. jednoczesne naciśnięcie [Shift]+[Ctrl].

  Dodano: 10 Marca 2013, 00:00:50
Do MaSzyny potrzebny jest amerykański układ klawiatury, czyli powinny być generowane znaki jak na rysunku poniżej:


Oczywiście dla znaków specjalnych w logu powinny zapisywać się ich dolne wersje, użycie [Shift] nie modyfikuje tych znaków.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2013, 00:00:50 wysłana przez Ra »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2013, 00:02:15 »
v gra przestawiony z qwertz v qwerty i ścisnąłem klawisze jakie nie działa, spróbowałem dodać jak już napisane klawiature "Polski (programisty)" do ustawien itd. Nie wiem sobie rady :(

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6321
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 355
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2013, 00:20:11 »
Możesz rozpisać, jakie symbole się logują dla poszczególnych klawiszy? W rzędzie z cyframi są 3 albo 4 dodatkowe klawisze. Na lewo od jedynki mam: [~], na prawo od zera są [-], [=] i [\]. W niektórych klawiaturach [Backspace] jest dłuższy, wtedy ostatni z tych klawiszy jest przeniesiony do linii niżej. Na prawo od [P] mam: [[], []], może tutaj też być [\], jeśli nie ma go wyżej. Na prawo od [L][;] oraz [^]. W dolnym rzędzie, na prawo od [M] mam [,], [.] i [/].
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2013, 00:34:55 »
Tu jest

Offline joey

  • Deweloper
  • Wiadomości: 425
  • the Invisible Man
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 218
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2013, 16:05:57 »
Spróbuj podczas symulacji wcisnąć lewy alt + shift (domyślny skrót zmiany języka wprowadzania w XP).

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marca 2013, 16:49:01 »
Już spróbowałem. Program sam na starcie przełącza klawiaturę na domyślne (przez mnie w języku czeskim) , więc spróbowałem dodać w ustawieniach regionalnych przełączanie map klawiatury w wielu językach i podczas symulacji wcisnąć lewy alt + shift i nie działa:( Już w ogóle nie wiem sobie rady:( w ostatnim w przypadku tylko zainstalować polski windows a ja tego dotychczas nie chcę:)
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2013, 16:54:16 wysłana przez Traktor175 »

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6321
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 355
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Marca 2013, 17:08:06 »
Znalazłem opis problemu z przełączającą się samoczynnie klawiaturą, ale nie wiem, czy podane tam rozwiązanie jest skuteczne (nikt nie potwierdził).
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline popatrz

  • Wiadomości: 588
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marca 2013, 17:51:52 »
A może wystarczy po prostu dodać w opcjach regionalnych "Polski programisty" i ustawić jako domyslny? Po tej operacji zalecane jest przelogowanie albo restart komputera.

Offline Traktor175

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 16
Odp: Problem z universalami
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marca 2013, 18:32:12 »
Problemem jest już rozwiązany:
A może wystarczy po prostu dodać w opcjach regionalnych "Polski programisty" i ustawić jako domyslny? Po tej operacji zalecane jest przelogowanie albo restart komputera.
Serdecznie dziękuję za rozwiązanie tę sprawy...

Dzięki wszystkim za pomoc. Być może było pytanie przydatne, i komuś pomoże...

Proszę o zamknięcie tematu :D