Witam,
sprawa jest tego typu, że, niedawno znajomy powiedział mi, że zapisał się na kurs pomocnika maszynisty trakcji spalinowej i elektrycznej. Mój brat chce się zapisać na taki kurs lecz z racji tego że jestem nadopiekuńczy to mam pewne obawy.
Tyle, że kurs organizowany jest przez jakąś prywatną osobę że tak powiem - gość podobno robi to legalnie, wszystkie dokumenty posiada (tak twierdzi, ale jakie to muszą być dokumenty? jak potwierdzić ich autentyczność ?), robi to pod patronatem jednego z przewoźników( nie będę podawał nazwy firmy publicznie ).
Więc tak, nasuwają mi się pytania:
- czy w ogóle może organizować taki kurs? podobno teraz można zostać maszynistą tylko poprzez zrobienie 'licencji', a nie tak jak dawniej z pomocnika maszynisty na maszyniste..
- czy osoba prywatna/jako jakaś tam firma - może organizować taki kurs pod patronatem firmy kolejowej?
- jak można sprawdzić rzetelność tego faceta?
Rozmawiałem z dwójką ludzi którzy robili kurs przez owego pana, lecz nie wiem jak ma się to z prawem polskim. Świadectwo kwalifikacyjne to zwykły papierek, ale czy jest gdzieś jakaś baza/akta zdającego?
Pozdrawiam serdecznie,