Wchodzę w folder rsfdata i tam są pliki zapisane "RSF" jako kwadraty z geoportalu.
To są pliki ze scenerią w formacie binarnym. Dane pobierane z Internetu znajdują się w
gisdata i są podzielone na katalogi wg typu (mapy, pliki UMP).
Czy można z nich wydzielić układ torowy?
Jeśli chodzi Ci o przetworzenie na format używany przez Symulator, to należy wybrać
Eksportowanie scenerii na zakładce
Komórki albo z górnego menu
Plik. Wcześniej tory trzeba narysować w edytorze, bo z map same się nie zrobią.
Nie wiem gdzie szukać tego pliku "MIASTO.kolej.txt"
Zakładka
Dodaj, przycisk
Dodawanie danych zewnętrznych. Po lewej jest
Lista katalogów map UMP, należy sobie któreś ściągnąć (przycisk
Aktualizuj pliki UMP). Wtedy w środkowym oknie będą nazwy plików, np. będzie
GDANSK.kolej.txt wśród różnych innych.
Nie wiem jaki plik i kod, chodzi o te kody?:
http://rainsted.com/pl/Edytor/Komórki
Kod Gdańska nie dostępny.
Tak, te komórki. Jeżeli nic nie jest zdefiniowane w danej okolicy, możesz używać
AAA, albo zdefiniować własne. Używanie komórek na razie nie jest niezbędne, będzie to przydatne za jakiś czas, kiedy da się składać scenerie jak puzzle.
W której zakładce po prawej mam szukać "tryb map" i "generuj spis map dla tej listy odcinków" dodaj czy wyświetlanie, nigdzie tego tam nie widzę, szkoda że jakoś obrazowo nie jest to pokazane, znajdzie się jakiś fragment na którym się zbłądzi i koniec...
To jest jak się wejdzie we
Własności. Jak masz już wstawiony jakikolwiek odcinek albo tory zaimportowane z UMP, to zaznaczasz odcinek toru i naciskasz przycisk
Własności, można to też wybrać u góry z menu
Obiekt. W dolnym rzędzie zakładek jest zakładka
Mapy i tam to jest. W górnym musi być wybrane
Linia (4 punkty). Opcja ta służy do automatycznego pobierania map wzdłuż ułożonego wstępnie toru (np. wczytanego z UMP).
Co do układu torowego, hm udało mi się ściągnąć "coś" z tego pliku "katowice.kolej.txt", bo mnie interesuje obszar miasta Czeladź, a nie ma tej komórki więc pobrałem do komórki "KAT" dane z tego pliku ale pobrała się sieć torów tramwajowych. Skąd pobrać szlak torów kolejowych?
Spróbuj z komórką
AAA. Projekt UMP jest projektem dynamicznym i mogą się tam różne rzeczy zmieniać, np. kod torów kolejowych. Ja bym otworzył plik
KATOWICE.kolej.txt i sprawdził, jakie tam są typy odcinków. Potem trzeba zajrzeć do pliku
gisdata/UMP.INI i sprawdzić, jakie ustawienia są dla tych typów. Niestety do korzystania z cudzych danych bez zabetonowanej specyfikacji trzeba mieć trochę sprytu.
Pobrałem
KATOWICE.kolej.txt i przykład toru kolejowego wygląda tak:
[POLYLINE]
Type=0x14
EndLevel=2
Data0=(50.32890,18.81087),(50.32836,18.80867)
[END]
Z kolei w
UMP.INI mam dla tego typu tak:
[POLYLINE.Type=0x14]
opis=Tory kolejowe
tracktype=rail
trackcode=0x40
width=1.435
side=0.9
slope=0.9
height=0.6
//tex1=rainsted/li0x14_1
//tex2=rainsted/li0x14_2
tex1=Rail_screw_used1
tex2=6-9-9/noil1
Gdzie
0x40 to będzie początek kod toru w edytorze (kod ma 4 cyfry szesnastkowe, a tu są podane dwie), niżej jest rozstaw szyn i kształt podsypki, a następnie tekstura szyny oraz podsypki (treść po znakach
// się nie liczy).