Skonwertuj teren do Editable Poly, albo użyj modyfikator Connect (zaznaczając te wierzchołki które chcesz połączyć).
Skoro połączył 2 krawędzie mostem, to znaczy że musiały tam być. Teraz zniknęły, musiał więc przypadkiem mając zaznaczone krawędzie wcisnąć "Backspace". Usuwa krawędzie, jednak trójkąty nadal pozostają.
Dlatego nie zaleca się Connect tylko Weld, bo późnej pełno zdegenerowanych trójkątów.
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, obie opcje mają inne zastosowanie i obu się często używa. Connect nawet częściej.
Po spawaniu rzeczywiście się wierzchołki połączyły (przesuwałem sobie każdy osobno i teren być ciągnięty za kursorem). Najwidoczniej jest to kwestia wyświetlania linii w programie. Czasem je widać, a czasem nie.
Tak jak napisałem wcześniej, musiałeś niechcący usunąć wyświetlanie się linii. Zrób to co napisał Shogun. Zaznacz oba wierzchołki u góry (te między którymi brakuje połączenia), wciśnij opcję connect. To samo zrób z dolnymi.
Jeżeli nie podziała, możesz wysłać mi ten mały fragmencik terenu (max 2009), chętnie się temu przyjrzę.