Co do pantografów.... Gdzie jest to napisane?... Więc tak.... ukazała się wersja 2204, potem łatka z pantografami i światłami (ale w paczce JEST NAPISANE), więc jak ktoś nie czyta tego, co zawiera paczka, to jak myślisz? Kogo to problem? Tych co tą paczkę zrobili, czy tych, co to uruchomili, a potem wkurzają się, że nie działa?
Drogi Mutopomko! Nie będę z Tobą dyskutował w kwestiach tego, co się Tobie podoba, a co mnie. Tylko proszę Cię o jedno: NIE KŁAM, OK? Jak coś piszesz, sprawdź to najpierw. Czy to naprawdę tak wiele?
Zarówno w wersji oficjalnej (220204), jak i w patchu 220604, jak i w końcu w wersji 160704 jest jeden i ten sam, niezmieniony plik CzytajTo.txt datowany na 2003-11-13, godz. 16.54. Nie ma tam ani słowa o pantografach, albo ja nie umiem czytać.
Jedynie w Twojej wyobraźni w którejkolwiek z tych paczek autor zechciał napisać o pantografach. Wszystkie te pliki są cały czas dostępne, ściągnij sobie i sprawdź.
Indformacja w tym pliku CzytajTo.txt jest tego rodzaju, że nawet szkoda czasu ją czytać. Właśnie ja zrobiłem tak jak opisujesz: wydrukowałem sobie tę instrukcję. I mając ją przed nosem, próbowałem ruszyć lokomotywą. I oczywiście nie ruszyłem, bo instrukcja jest do bani.
Oto szczegóły. Analizuję tę tzw. dokumentację jak leci:
"Odpowiedzi na czesto zadawane pytania:
http://www.eu07.prv.pl/miniFAQ.html"
Pokaż mi bardzo Cię proszę stronę o tym adresie.
"Aby uruchomic symulator nalezy uruchomic program eu07.exe
Mozna tez zadawac w linii komend parametry np.
-s nazwascenerii
-v nazwapojazdu
wtedy wczytywana jest inna sceneria i uruchamiane sa inne pojazdy
niz zdefiniowane w eu07.ini (o ile istnieja w danej scenerii)
Mozna tez uzyc programu STV."
Nie prościej było napisać, że do tego służy start.exe? Poza tym mnie akurat nie udało się Szopą odpalić żadnej trasy. Coś jej tam nie gra, wyskakują błędy, na końcu MaSzyna się wywala z komunikatem błędu. Może Szopa umiała uruchomić starą wersję programu. Ale z wersją 220204 nie wychodzi jej to. Oczywiście ten kto wrzucił instrukcję do paczki nie raczył tego sprawdzić, bo po co.
"Klawiszologa defaultowa:"
A gdzie jest niedefaultowa? Jak ją zmienić? Gdzie to opisano?
"klawiszologia dla drezyny, NUMPAD:
+ moja
- twoja
7 1 hamulec pomocniczy"
Co to znaczy "moja twoja" można się tylko domyślić. Prawda jest jednak taka, że drezyny uruchomić się nie da. Nie potrafi tego żadna z trzech dostępnych aktualnie wersji. Program wywala się przy próbie naciśnięcia NumPlus. Tak samo jak się da Q.
"klawiszologia dla innych lokomotyw:
M m dla elektrowozu: zal/wyl glowny obwod (wylacznik szybki), dla spalinowozu: rozrusznik
X x dla elektrowozu: zal/wyl przetwornica
C c dla elektrowozu: zal/wyl sprzezarka
d r nawrotnik
+ - nastawnik
/ * dla elektrowozu: bocznik"
I GDZIE TU WIDZISZ PANTOGRAFY? A bez tego "detalu" ruszyć się nie da, nieprawdaż?
Nie ma też ani słowa o światłach, o ogrzewaniu i innych bajerach.
Z rzeczy dalszych:
"F f dla elektrowozu: wysoki/niski rozruch"
Ja do tej pory nie wiem, po co to jest. Może będziesz tak dobry i mi to wyjaśnisz? Kiedy używa się F, a kiedy f?
"G g dla niektorych elektrowozow: wlacz/wylacz PSR (jesli zdefiniowane w *.chk)"
A to co znów takiego? Gdzie jest wyjaśnienie, co to jest PSR? To ma być według Ciebie informacja dla początkującego użytkownika?
A prawdę mówiąc, zawartość pliku .chk powinna obchodzić programistę, a nie użytkownika.
"1,2,3... klawisze definiujace zdarzenia w scenerii (nie blokowane)"
Nie wiem do tej pory, co to są zdarzenia nieblokowane ("nie" z imiesłowami piszemy razem), wiem natomiast, ze informacja jest fałszywa w odniesieniu do scenerii Manewrowo : tam używa się klawiszy !, @, # a nie 1, 2, 3 do przestawiania zwrotnic. Czyli autor pliku CzytajTo.txt nie tylko pomija istotne sprawy, ale do tego jeszcze głosi nieprawdę. Dezinformuje.
"F3 pauza"
Nie zauważyłem jakoś takiego działania. Natomiast przez czysty przypadek dowiedziałem się, ze tak potrzebną i tak nierealistyczną funkcję jak pauza wywołuję się klawiszem Esc. Kolejna dezinformacja autora tekstu.
"Klawisze mozna zredefiniowac za pomoca dodatkowego programu keymap.exe (THX MB)"
Taki program nie jest obecnie dostępny z witryny
www.eu07.pl, z powodów dla mnie niezrozumiałych. Skoro go nie ma, nie powinno się o nim pisać. A jeżeli jest gdzie indziej, dlaczego nie napisano gdzie?
"Krotki opis lokomotywy EU07:
właczyc glowny obwod (tu jest na razie uproszczenie bo bez pantografow itp),"
Przeczytaj sobie te zdanie kilka razy, zwłaszcza wzmiankę o pantografach. Właśnie to zdanie zmusiło mnie do szukania przyczyny niepowodzenia w obsłudze programu.
"W przypadku poślizgu zmniejszyc nastawnik i podsypać piachu
(hamowanie przeciwposlizgowe bedzie dodane poźniej)."
Kilka linijek wyżej autor napisał o funkcji klawisza Enter. Przeczy sam sobie.
======
Napisałeś tekst, z którego wynikałoby, że to mnie nie chciało się przeczytać pliku CzytajTo. Okazało się, że to Ty nie masz pojęcia, co jest w tym rojącym się od dezinformacji pliku. Oczekuję przeprosin.