…do terapii wstrząsowej.
Razem z youBy pragniemy Wam przedstawić owoce naszej współpracy. Wszystko zaczęło się od tego, że w naszym węglarkowym projekcie nie podobały się wózki, poniekąd nie godziły się z jakością wykonanego wagonu. Więc od razu zaczęliśmy myśleć co zrobić, żeby było lepiej. Maciek zaproponował zrobienie wózka 1XTa na dobry początek. Po bodaj 2 dniach wózek był w pełni gotowy do oteksturowania. Do pakietu z wózkiem doszły nowe koła oraz zestaw klocków hamulcowych. Niestety, ten jeden wózek nie zaspokoił naszego apetytu dalszego dążenia do urealniania symulatora i odróżniania podstawowych typów wagonów oraz wprowadzania nowej jakości. Do kompletu doszedł wózek 25TN, który przydał się do 412W, CSD/E, BDŻ/E, CFR/E etc. Następnie ugryzłem temat tak biednego tematu jakim jest tematyka wagonów, szczególnie osobowych. Pewnego wieczoru naszła chęć na zrobienie czegoś, czego jeszcze nie było - mianowicie Bautzena Y/B. Po zrobieniu pudła doszedłem do wniosku, że aktualny wózek typu 4ANc nie wystarcza i należy wykonać nowy. I tak oto powstał w przeciągu 16h nowy wózek. Sprawą klocków zajął się jubaj. Od wczoraj wieczora dokładnie zająłem się modelowaniem wózka popularnej lokomotywy jaką bez wątpienia jest EU07. Nie jest akurat on przeznaczony do projektu 4E/303E który już jest wydany, a konkretniej do remodelingu ET41. Nie jest on jeszcze skończony, brakuje parę wieszaków i cięgieł oraz paru przewodów. Oczywiście osiami i klockami zajął się jubaj. Podsumowując dotychczas współpracę to obaj z Maćkiem włożyliśmy w te projekty sporo wolnego czasu, który moglibyśmy spożytkować inaczej. Maciek sporo nagonił się po stacji, można by rzec że wchodził nawet pod wagony aby dokładnie odwzorować układ pneumatyczny w danym wagonie, wiele razy chodził na stacje czekając na Wafla, by sfotografować wózek 4ANc na tekstury. Bez jego zdjęć z pewnością wózek nie byłby tak dokładnie odwzorowany. :) Dla ciekawskich dodam, że żeby obfotografować dokładnie wózek 4ANc, jubaj spędził na stacji w sumie 10 godzin, przez które miał 6 szans po dosłownie 20 sekund na wykonanie zdjęć. :) Powiedzmy, że ten temat będzie niejako oknem w nasz warsztat i co jakiś czas wraz z youBy będziemy informować o nowościach z zakresu taboru.