Autor Wątek:  Kolejarze: pomóż nam ułożyć rozkład jazdy  (Przeczytany 8255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaSzynowicz

• Otrzymane polubienia: 0
Kolejarze: pomóż nam ułożyć rozkład jazdy
« dnia: 06 Kwietnia 2011, 22:06:09 »
"Twój pociąg nie zatrzymuje się na ważnym dla Ciebie przystanku, kursuje zbyt rzadko, a może za często? PKP InterCity zachęca pasażerów do wysyłania swoich propozycji zmian do rozkładu jazdy pociągów. Można je zgłaszać do 14 kwietnia.

W specjalnie przygotowanym formularzu trzeba odpowiedzieć na kilka pytań. W pierwszej części należy wybrać kategorię pociągów oraz jak często i w jakim celu podróżujemy.
Następnie określamy, jakiej relacji dotyczą proponowane zmiany. Jeżeli nie pamiętamy nazwy albo numeru pociągu, w każdej chwili możemy zajrzeć do obecnego rozkładu, dostępnego w oknie formularza. Na samym końcu szczegółowo musimy opisać zaproponowane zmiany.
Czy uwzględnią Twoje uwagi?
Konsultacje potrwają do 14 kwietnia. – Po ich zakończeniu wszystkie uwagi trafią do analityków z PKP Intercity – wyjaśnia Małgorzata Sitkowska, rzeczniczka prasowa spółki.
Tego,  ile pojawiło się uwag oraz czego najczęściej domagają się pasażerowie dowiemy się na przełomie kwietnia i maja. Wtedy zostaną opublikowane wstępne wyniki konsultacji.
W ubiegłym roku do kolejarzy napłynęło 1200 uwag. Jedna trzecia z nich została uwzględniona. Jak informuje rzeczniczka prasowa spółki, dzięki nim udało się zapewnić bezpośrednie połączenie z Warszawy do Chełma i Dorohuska, czy dzienne połączenie z Warszawy do Budapesztu przez Ostrawę i Bratysławę."

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,kolejarze-pomoz-nam-ulozyc-rozklad-jazdy,157712.html

Offline Rudzik

• Otrzymane polubienia: 104
Odp: Kolejarze: pomóż nam ułożyć rozkład jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2011, 22:08:30 »
A po kiego mi ICC, jak większości Polaków na bilet nie stać? Czemu to nie akcja PRki? To jest trochę nie trafione.

Offline MaSzynowicz

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2011, 22:10:03 »
A po kiego mi ICC, jak większości Polaków na bilet nie stać?
W sumie są jeszcze TLK.

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
  • Otrzymane polubienia: 47
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2011, 22:13:54 »
Dla lokalnych organizują Urzędy Marszałkowskie. A i wówczas jest to mydlenie oczu, bo w zeszłym roku w śląskim, konsultacje dot. rozkładu jazdy odbyły się OIDP w październiku, w czwartek o godz. 11 (dnia i godziny jestem pewien). Zatem pytanie (retoryczne) - kto z pracujących, a dojeżdżających rano do pracy koleją, pójdzie na takie spotkanie?
Pozdrawiam, dr inż. Quark-t

Offline Rudzik

• Otrzymane polubienia: 104
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2011, 22:45:31 »
Specjalnie taka godzina, żeby nie mieć za dużo wniosków o zmiany i ułożyć pod siebie. Większość spółek (a w szczególności ICC) ma ludzi w 4 literach... Taka prawda, a takie coś jak w pierwszym poście, to odwrócenie kota ogonem i pokazanie, że jednak ludzie się niby coś tam liczą. A jak przyjdzie wprowadzać nowy rozkład, to jest, tak czy tak, gorzej niż tragicznie.

Offline MaciejZ

• Latamy by ratować ;) Pozdro z góry!
  • Otrzymane polubienia: 70
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2011, 23:40:24 »
@Kacu ma rację. Ceny biletów ICC są po prostu śmieszne. Nie dość, że jadę z Katowic do Warszawy 3h, to jeszcze dostaję napój w plastikowym kubku i ciasteczko gratis, co według mnie jest jakąś kpiną. Nie raz miałem przyjemność oglądać jak taki napój lądował na czyichś spodniach, albo podłodze. Ostatni raz ICC jechałem w listopadzie (K-ce - Wa-wa) i nie zanosi się, żebym prędko skorzystał z ich usług. Może niektórym z was się to wyda śmieszne, ale od listopada byłem już 4. razy w Warszawie i za każdym razem podróż nie trwała dłużej niż 1,5h. Jak to zrobiłem? Po prostu, dla hecy sprawdziłem ceny biletów lotniczych, których ceny często są niższe, a co najwyżej porównywalne. Tylko tu mam przynajmniej pewność, że zostanę obsłużony tak jak należy i nie będę musiał oglądać grymasu na twarzy kobiety, która łaskawie mi drukuje bilet.

Nie obrażając nikogo, czy to nie jest dziwne, że taki zwykły człowieczek jak ja, widzi, że takie działanie nie umocni więzi z klientem i do niczego nie prowadzi? Gdzie Ci, co to wymyślili mają oczy? Co z fantastycznym pomysłem kolorowych biletów? Zapytałbym teraz, ilu z was skorzystało dotychczas z kolorowego biletu ICC? Czemu ceny nie są bardziej ruchome?

Offline KubaPKP

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2011, 13:57:29 »
6 Kwietnia wysłałem swoją propozycję zmiany i do dziś nie dostałem odpowiedzi informującej mnie czy zostanie rozpatrzona.

Dostałem tylko taką wiadomość.
W imieniu Spółki PKP Intercity S.A. bardzo dziękujemy za przesłanie
propozycji do obecnie tworzonego rozkładu jazdy pociągów na sezon
2011/2012.
Wszystkie sugestie zostaną przeanalizowane przez naszą komórkę
odpowiedzialną za budowanie oferty PKP Intercity. O ewentualnie
wprowadzonych zmianach poinformujemy w oficjalnym komunikacie.

Życzymy miłej podróży!
Zespół PKP Intercity

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2011, 14:06:03 »
6 Kwietnia wysłałem swoją propozycję zmiany i do dziś nie dostałem odpowiedzi informującej mnie czy zostanie rozpatrzona.
Przecież dostałeś:
Wszystkie sugestie zostaną przeanalizowane przez naszą komórkę odpowiedzialną za budowanie oferty PKP Intercity. O ewentualnie wprowadzonych zmianach poinformujemy w oficjalnym komunikacie.

Offline mmaciek3905

• Wortal o oświetleniu ostrzegawczym
  • Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2011, 14:30:41 »
W sumie są jeszcze TLK.
Myślę, że jedyne co to PR. Jeżdżę bardzo często (kilka razy w miesiącu) do Bydgoszczy z Gdyni Głównej. Wybieram TLK, czas podróży wynosi: ~2.40, staje tylko w Tczewie i Laskowicach Pomorskich, PR jedzie już ~3.20, staje na wszystkich stacjach. Niestety czas dla wielu osób jest ważny. Tak samo dla mnie. Jadę w piątki po pracy i chciałbym jednak móc gdzieś wyjść z moją kobietą wieczorem. Jechanie PR to już 40 minut w plecy.

Offline KubaPKP

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2011, 14:31:43 »
Przecież dostałeś:
Wszystkie sugestie zostaną przeanalizowane przez naszą komórkę odpowiedzialną za budowanie oferty PKP Intercity. O ewentualnie wprowadzonych zmianach poinformujemy w oficjalnym komunikacie.
Ale nie dostałem oficjalnego.

Offline Quark-t

• Administrator
  • Automaty liczą...
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2011, 14:33:22 »
A liczysz na pismo napisane na papierze firmowy PICu? "Oficjalny komunikat" to będzie na stronie internetowej pewnie postaci "Nowy rozkład jazdy wygląda tak [ble ble ble] Dziękujemy za nadesłane propozycje". Niczego innego oficjalnego bym się nie spodziewał.

Offline KubaPKP

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maja 2011, 15:17:18 »
Myślałem że będzie to coś typu: "Twoje propozycje nie mogą zostać przyjęte ponieważ..."

Offline Grzegorz KK

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2011, 15:26:29 »
Jak by tak wszystkim po kolei odpisywali z jakiego powodu nie może być uwzględniona propozycja (rozkładu),  to oni by się z odpowiedziami na meile nie wyrobili do końca 2011 roku...
Nikon D60+18-55 II
PMR Twintalker 5710 X2 (Niezawodna łączność na szlaku i w terenie)
Sony Full HD HDR-CX-115 (uzupełnienie siatki jakością FUll HD)

Offline KubaPKP

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maja 2011, 16:30:53 »
Grzegorz KK, dlaczego tak sądzisz? Skoro mieli rozpatrzyć każdą propozycję to mogli by i odpowiedzieć na nią.

Offline Mihau

• Grafika - brak ciągnie z procka
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maja 2011, 16:47:15 »
Ile Ty masz lat? Myślisz, że każdemu będą osobno odpisywać, że ten pociąg może być, a ten nie. Przecież to bez sensu. I nie pytaj więcej dlaczego.
Strażak-ratownik, kierowca OSP Susz

Offline mechatronik

• Zasłużony dla Symulatora
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Maja 2011, 16:51:48 »
Ludzie, bądźmy realistami. ICki miałby do każdego wysyłać wiadomość: "Przepraszamy Szanownego Pana XYZ ale propozycja połączenia UVW nie może być zrealizowane z powodu braków taborowych/złego stanu infrastruktury/nieopłacalności…" itd? A może jeszcze powinni każdemu indywidualnie przedstawić sytuację związaną z połączeniami w jego rejonie i wysłać mu firmową smycz w ramach przeprosin? No bez przesady. Zwykłego pasażera nie obchodzi czy mu odpiszą czy nie. Jemu chodzi o to, żeby zmienili godziny połączeń tak by mu pasowało. A jeśli się nie da, to się mówi trudno i wybierze PKSa albo co innego.
Skoro mieli rozpatrzyć każdą propozycję to mogli by i odpowiedzieć na nią.
Oni tego indywidualnie nie rozpatrują tylko wrzucają do "jednego worka" gdzie jest to segregowane trasa/przedział czasowy/ilość zgłoszeń… Zatem jak będzie 50 pasażerów za zmianą kursowania w zbliżonym przedziale czasowym a 3 którzy chcieliby ten sam pociąg 3h później no to nie oszukujmy się, że nad tą garstką pasażerów nikt się nie będzie rozczulał.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2011, 16:59:37 wysłana przez mechatronik »
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76