Ankieta

Gdzie powinien się znaleźć plik informacyjny?

Wewnątrz paczki, w katalogu głównym symulatora.
43 (45.3%)
Wewnątrz paczki, w osobnym folderze.
29 (30.5%)
Poza paczką.
2 (2.1%)
Opcja 1 i 3.
8 (8.4%)
Opcja 2 i 3.
10 (10.5%)
Mam inny pomysł (napisz jaki).
3 (3.2%)

Głosów w sumie: 95

Autor Wątek:  Plik informacyjny - pytanie o lokalizację  (Przeczytany 8715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline libertyn89

• Otrzymane polubienia: 2
Plik informacyjny - pytanie o lokalizację
« dnia: 10 Marca 2011, 21:18:07 »
Drodzy użytkownicy!

W niedługim czasie zostanie opublikowana nowa Paczka Całościowa. Przygotowałem do niej plik informacyjny (ściślej rzecz biorąc to kilka plików html z jednym głównym). Będzie zawierał najważniejsze informacje dotyczące Symulatora (m.in. klawiszologia, sterowanie, FAQ i opis zmian). Ponieważ ów plik ma służyć przede wszystkim Wam, założyłem ten temat w dziale ogólnodostępnym, aby poznać Wasze zdanie. Proszę o oddanie głosu w ankiecie.

Opcja 1 oznacza, że zostanie utworzony nowy katalog "plik_informacyjny" (na tym samym poziomie co textures, scenery, dynamic, itp.).
Opcja 2 - Katalog "plik_informacyjny" poziom wyżej (czyli "plik_informacyjny" i katalog "Maszyna" na jednym poziomie, a w "Maszyna" cały symulator (czyli dynamic, textures, itd.).
Opcja 3 - przy odnośnikach do paczki pojawi się (wraz z linkiem) informacja o konieczności pobrania i przeczytania pliku info.
Pozdrawiam, Karol

Offline Lorem

• Otrzymane polubienia: 11
Odp: Plik informacyjny - pytanie o lokalizację
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2011, 21:35:43 »
Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie plików "instrukcji" w podkatalogu w głównym folderze MaSzyny (o folder "głębiej" niż EU07.exe), natomiast bezpośrednio w głównym katalogu (na wysokości EU07.exe) główny plik z rzucającą się w oczy nazwą typu 'CZYTAJ.html' lub 'INSTRUKCJA.html'.
A może by tak własny pulpit...

Offline C2H6OH

• Niewolnik Windowsa
    • MorsEncryption
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2011, 21:42:11 »
Ponieważ wybrałem opcję szóstą, chciałbym napisać, jaki mam pomysł.

Są dwie możliwości:
a) stworzyć stronę, na której przed pobieraniem trzeba będzie przeczytać (i zaznaczyć, że się je przeczytało) podstawowe informacje (m.in. co przeczytać przed uruchomieniem Symulatora i co przeczytać przed napisaniem na forum o swoim problemie/błędzie);
b) stworzyć instalkę Symulatora. Podczas instalacji użytkownik będzie musiał przeczytać podstawowe informacje (takie jak w a), a program sa rozpozna, że użytkownik przeczytał, a nie użył klawisza End (itp). Dla użytkowników na Linuxie można by stworzyć zwykłe archiwum (takie, które otworzy się jedynie pod Linuxem, a w Windowsie bez konsoli nie), ponieważ można założyć, że ten kto korzysta z Linuxa, przeczyta wszystko, co się da, zanim zapyta na forum.

Dodatkowo umieściłbym zawykłe pliki informacyjne (takie jak: instrukcja, przepisy, opisy scenerii, inne) w katalogu, by można z nich było można korzystać w trybie offline. Te zwykłe pliki można by umieścić w innym formacie, niż strony HTML (np jakiś format, który by można było otwierać w jednym programie).
Nie posiadam profesjonalnej wiedzy nt. kolei, dlatego proszę o poprawianie każdego błędu rzeczowego w moich postach.
Jak nie ma polskich znakow, znaczy ze ich nie posiadam ;)

Offline dejotzbych

• Kolejofil
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2011, 21:58:10 »
Jeśli opcja numer 1 jest tym, o czym mówi @Lorem, to kliknąłem dobrze.
Mam tylko nadzieję, że "plik_informacyjny" jest tylko przykładem i docelowa nazwa katalogu będzie bardziej intuicyjna (np. "Instrukcja").
Główny plik dokumentacji (ten, który będzie na jednym poziomie ze starterem) powinien IMO mieć nazwę "standardową" (readme.html albo czytaj[to].html)

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1318
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2011, 22:04:35 »
Moim zdaniem najlepszą opcją jest właśnie umieszczenie instrukcji jako oddzielny katalog, czyli:

INSTRUKCJA OBSŁUGI SYMULATORA
PC 2010  <

EU07 (podfoldery Scenery itd...)

Wyręczymy tutaj, w pewien sposób, tych leniwych użytkowników Symulatora, którzy chcą dostać wszystko na tacy poprzez zakładanie kolejnych wątków. Przy otwieraniu folderu z PC, użytkownik od razu zobaczy instrukcję i jestem pewien, że od niej zacznie i jeśli będą w niej zawarte wszystkie potrzebne wiadomości co do użytkowania Symulatora, nikt nie powinien mieć pytań w stylu "A jak uruchomić...", "A jak ruszyć...". Natomiast umieszczenie pliku informacyjnego w EU07/plik_informacyjny.txt spowoduje, że trudno będzie go zauważyć. Myszka przeciętnego usera od razu powędruje do startera. Dlatego uważam, że opcja druga jest najodpowiedniejsza.
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie

14 lat z MaSzyną!

Offline WSK

• Otrzymane polubienia: 3
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2011, 22:41:02 »
Moją propozycją, jest napisanie prostego menu. Takie coś jak dołączam w załączniku. Po kliknieciu uruchom otwierał by się starter rainsted. Przykład robiony na szybko.
...

Offline Wokulski

• Zasłużony dla Symulatora
  • Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2011, 22:46:05 »
I wtedy nowi użytkownicy MaSzyny z pewnością klikną w instrukcję.
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline kamils

• Wydział SPT
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2011, 00:04:07 »
Najlepsze miejsce do przechowywania plików z dokumentacją to katalog obok textures, dynamic itd. Dzięki temu nie tworzy się nowego bytu (nadkataog maszyny). Z drugiej strony zgadzam się, że warto istnienie dokumentacji wyeksponować. Jeśli ta pomoc zawiera również parę słów o rainstedzie (a zakładam, że zawiera), to propozycja WSK wydaje się najrozsądniejsza --- osobny plik exe z nazwą o wiele bardziej zachęcającą do uruchomienia niż pozostałe powinien zdać egzamin. Wszelkie wynalazki próbujące wymusić przeczytanie jakiegoś tekstu w trakcie instalacji nie dadzą moim zdaniem lepszego wyniku niż taki prosty starter.

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2011, 00:16:12 »
W takim menu dobrze jest, jak mamy instrukcje. Plik readme, o którym mówi libertyn, nieszczególnie tam się nadaje. To jest taka różnica jak readme do scenariusza a opis wykonania służby. Aczkolwiek w tymże readme o którym mowa, jest taki miks danych, więc ciężko to wyczuć tak naprawdę. Mamy i informacje techniczne, i typowe słowo od autora/autorów.

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 573
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2011, 07:30:27 »
Według mnie, dobrze było by przykleić to w Pomocy Doraźnej, i przy publikacji paczki dodać odnośnik do wątku, oraz umieścić plik w paczce i ewentualnie jakoś zintegrować z rainstedem (dodanie buttona który otwierał by plik w przeglądarce).
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline C2H6OH

• Niewolnik Windowsa
    • MorsEncryption
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2011, 07:40:10 »
Można by też tak zmodyfikować  pliki pomocy (prosty skrypt zapisujący, że użytkownik otworzył plik startowy tych wszystkich), a w Starterze dodać opcję, która by sprawdzała, czy użytkownik otworzył plik główny pomocy. Jeśli tak, to można kontynuuować pracę, w przeciwnym razie:
a) otwiera Starter plik główny pomocy
lub
b) wyskakuje alert, że należy najpier przeczytać taki, a taki plik, by móc korzystać ze Startera. Następnie Starter by się wyłączał.

Oczywiście nasuwa się pytanie, czy te pliki przedewszystkim mają każdemu pomóc, czy bardziej zapobiegać pytaniom na forum, na które odpowiedź można w nich znaleźć.
Nie posiadam profesjonalnej wiedzy nt. kolei, dlatego proszę o poprawianie każdego błędu rzeczowego w moich postach.
Jak nie ma polskich znakow, znaczy ze ich nie posiadam ;)

Offline Lorem

• Otrzymane polubienia: 11
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marca 2011, 15:24:04 »
A ja uważam, że takie zmuszanie na siłę do przeczytania pliku mija sie z celem. Pomyślmy jak uciążliwe byłoby to dla zaawansowanych MaSzynowiczów. Powyżej napisałem jak bym rozwiązał umieszczenie plików. Co do zmniejszenia ilości bezsensownych wątków na forum: Pod takim wątkiem dopisek "Odpowiedź na pytanie znajduje się w pliku readme/instrukcji" -> zamknięcie wątku -> bocznica. I tyle.
A może by tak własny pulpit...

Offline muri

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marca 2011, 18:03:41 »
Pomysł mój jest podobny do ostatniego pomysłu C2H6OH. Mianowicie, w starterze dorobić autostart tego pliku powiedzmy "instrukcja.html" i on by się odpalał za każdym uruchomieniem startera. Wyłącznik dać gdzieś w opcjach i podeprzeć alertem.

Offline Ra

• Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 372
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marca 2011, 18:06:51 »
Chciałbym zauważyć, że w starterze jest już od dawna przygotowany ekran z pomocą, który uruchamia się po wybraniu scenerii oraz składu do jazdy. Inna sprawa to jego prawidłowe wypełnienie treścią, która uzależniona jest od wybranego pojazdu do sterowania.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline muri

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2011, 18:11:40 »
Ale to chyba nie o taką instrukcję chodzi. Tam powinno być to co teraz (opis sterowania danym pojazdem), natomiast rzecz dotyczy ogólnej instrukcji obsługi symulatora - to powinno być odpalane tak jak pisałem wyżej + guzik w głównym menu startera "pomoc".

Offline janek32

• EMIT Ghp400M4C
  • Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2011, 18:50:04 »
Moim zdaniem @WSK ma dobry pomysł. Można by to zrobić tak - program miałby nazwę np. MaSzyna.exe, byłby umieszczony w katalogu głównym symulatora obok Rainsted.exe, EU07.exe i innych plików symka. Taki początkujący użytkownik uruchamiałby wtedy plik MaSzyna (można też napisać w wątku z paczką, że należy uruchomić MaSzyna.exe), a ten program wyświetlił by możliwość wyboru (instrukcja/symulator). Natomiast zaawansowani mogliby przy takim rozwiązaniu uruchomić od razu Rainsted.exe. Samą instrukcję można by wtedy umieścić w katalogu powiedzmy dokumentacja, który z kolei byłby umieszczony w katalogu głównym. Poza tym w takim starterze można też umieścić inne funkcje, np. skasowanie txt i dat, realizowane obecnie przez polecenia DOSa w pliku bat.
-Środa 844012.
-Zgłaszam się.
-Zapytaj energetykę, czy zapłacili rachunki, luzem ciągniemy i jest 2900.

Offline jageer

• Jak Sz to tylko na Tm....
  • Otrzymane polubienia: 48
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2011, 19:19:30 »
A może by tak przed pierwszym uruchomieniem powinno być: Zapoznałem się z instrukcją itp itd... Jak się da OK to symek działa, oczywiście tylko raz, żeby to zaznaczyć, coś w stylu- zapoznałem się z licencją... Wtedy wiadomo, że ktoś się z czymś zapoznał, a jak pyta na forum o "pierdoły" można go od razu pogonić, że skoro twierdzi, że czytał, to powinien wiedzieć. Wiem, że mam ostatnio głupie pomysły ;)
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline libertyn89

• Otrzymane polubienia: 2
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Kwietnia 2011, 23:27:51 »
Dziękuję za oddane głosy i zgłoszone propozycje. Plik readme.html został umieszczony w głównym katalogu symulatora (45.3% głosów - najwięcej), a dzięki uprzejmości Ra, starter został zmodyfikowany w taki sposób, iż zaraz po jego uruchomieniu możemy za pomocą przycisku Informacje i pomoc przejść do lektury pliku readme.html.

Paczkę można pobrać w dziale Publikacje: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,18202.0.html
Jednocześnie przypominam, że w owym pliku znajduje się wiele istotnych (zwłaszcza dla początkujących) informacji.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2011, 17:24:39 wysłana przez libertyn89 »
Pozdrawiam, Karol