Autor Wątek:  Rozwijane kategorie HTML  (Przeczytany 3145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mytnik

• Administrator
    • Mój kanał na YT
  • Otrzymane polubienia: 1
Rozwijane kategorie HTML
« dnia: 02 Września 2010, 22:37:00 »
Witam. Chciałem na swojej stronie zrobić rozwijane kategorie, coś takiego jak jest tutaj:
http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/przyklad,menu_rozwijane.html
Tylko, że zamiast tekstu chciałbym aby po kliknięciu na obrazek rozwijało mi się takie menu.
Adres mojej strony: www.niezbednik.ugu.pl. Czyli, że np kliknę na obrazek "Radary meteorologiczne" i rozwijają mi się te linki, które są tam przypisane.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2010, 05:53:09 wysłana przez ZiomalCl »

Offline pol102

• Geoinformatyk kolejowy
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Rozwijane ktegorie HTML
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2010, 23:01:27 »
Ale o co chodzi?
Treść kolejnych nagłówków menu (element <dt>...</dt>). Można tutaj wstawić zwykły tekst, jak również inne elementy - np. obrazek. Aby nagłówek wyglądał jak odsyłacz, można się posłużyć kodem: <a href="javascript:void(0)">Treść nagłówka[/url]. Można też wstawić normalny odsyłacz, prowadzący do wybranego dokumentu, jednak wtedy w docelowym dokumencie należy zadbać o wstawienie takiego samego układu menu, ponieważ inaczej nigdy nie będzie dostępu do linków znajdujących się w tej sekcji menu (po kliknięciu menu nie zdąży się rozwinąć, ponieważ natychmiast zostanie wczytana nowa strona - musi zostać rozwinięte na starcie po wczytaniu nowej strony). Zwracam uwagę, że w takim przypadku nie będzie możliwości bezpośredniego zwinięcia takiej sekcji menu bez wczytania nowej strony.