@Charlie89 widzisz wbrew Twoim domysłom trollem nie jestem i Tobie też życze byś sam tego węgla kiedyś nie musiał kraść ;) Niemniej jednak mieszkam pare kilometrów od Rydułtów (małe miasto na Śląsku) i wiem jakie rzeczy dzieją sie na bocznicy KWK Rydułtowy-Anna. Kradzież węgla z wagonów jest tam codziennością, zazwyczaj kradną go (prawie dorośli) ludzie w wieku od 16-17 lat wzwyż. Ciekaw jestem czy będąc sokistą otworzył byś ogień z broni palnej do (jakby niebyło) dziecka kradnącego paredziesiąt kilo węgla narażając na "gigantyczne" straty przewoźnika, kompanię węglową i inne temu podobne przedsiębiorstwa. Jestem pewien, że większość sokistów by sie na to nie odważyła. Ja wiem, że są uczciwe, dające jako takie utrzymanie zajęcia ale cóż z tego, że większość z nich jest bez wykształcenia głównie z winy rodziców i patologicznego środowiska co już niejako przekreśliło im możliwość zdobycia normalnej pracy. Nawiązując jeszcze do Twojego radykalnego pomysłu... może najlepiej będzie zaangażować wojsko do ochrony składów bo jak napisał @El Mecánico - "żołnierz pełniący służbę wartowniczą ma prawo użycia broni w celu ochraniania powierzonego pod ochronę majątku", co Ty na to? Przynajmniej będą mieli możliwość postrzelania do ruchomych tarcz :P Wracając do rozwiązania problemu to na próżno szukać go w zwiększonej ilości patroli SOK bo jak ktoś wcześniej pisał, że jeśli złodziej będzie chciał ukraść to i tak ukradnie a jak widać troli przybywa z powodu wzrastającego bezrobocia i kradzieże będą coraz częstsze. Myśle, że rozwiązaniem problemu powinny zająć sie władze pomagając tym ludziom w poszukiwaniu zatrudnienia, organizując przeszkolenia, kursy doszkalające itp. bo wątpie by ktoś wolał narażać swoje życie skacząc bo wagonie z węglem pare centymetrów pod drutem niż chociażby wywozić śmieci, kosić przydrożne trawniki czy łatać nasze dziurawe drogi. Do tego jednak ktoś na stanowisku musiałby wyjść z taką inicjatywą ale po co, niech sobie z tym problemem radzi mało efektywny SOK. Na koniec dodam, że zazwyczaj podchodze z dystansem do tego co userzy wypisują na tym forum ale dzisiaj jednak troche niewytrzymałem ;) Tyle ode mnie.