Otóż postanowiłem trochę pogrzebać w.chk oraz .mmd lokomotywy SU46 celem urealistycznienia jej prowadzenia. Elementy, które chciałem poprawić to przede wszystkim praca silnika spalinowego, dodanie dźwięku silników trakcyjnych, czy choćby wentylatorów silników trakcyjnych.
Jedyne, co udało mi się zrobić, to
-nagiąć skrajne wysokości obrotów silnika metodą prób i błędów
-dać zerową siłę pociągową na pozycję W
-dodać dźwięk sprężarki - co w sumie jest najbanalniejszym banałem i nie mam, czym się chwalić, ale pod dźwięk sprężarki można różne ciekawe rzeczy podpiąć :)
No i generalnie d**a zbita, bo po godzinie grzebania przy cyferkach i rozkminiania, co do czego jest nic nie udało mi się osiągnąć. Konkretnie, to pytam:
1. Czy jest możliwość "uruchomienia" dźwięku spod "engine" w .mmd. Mnożniki dotyczą właśnie obrotów, ale czy da się jakoś to zmiksować, żeby jednocześnie nastawnik dawał dźwięk dla silnika, a silniki trakcyjne wyły zależnie od prędkości
2. Czy jest komenda dotycząca opóźnienia narastania obrotów silnika spalinowego. Ciekawa jest linijka :
"Circuit: CircuitRes=0.01 ImaxLo=2100 ImaxHi=2100 IminLo=400 IminHi=400"
w .chk, ale jej edycja nic zmienia. Myślałem, że może circuitres to curcuit resistance i może w ten sposób, ale znów d**a
3. Czy jest możliwość stworzenia "załączenia wentylatorów silników trakcyjnych"
4. Czy jest możliwość stworzenia pompki olejowej przed załączeniem silnika spalinowego.
Generalnie elementarne pytania jeżeli chodzi o fizykę, no ale w tym symku akurat nie siedzę za głęboko. Jak się nie da, to trudno. Mam nadzieję, że dizelpak2 nadrobi zaległości lokomotyw spalinowych z przekładnią elektryczną...