Autor Wątek:  Problem z "print screenem" - Vista  (Przeczytany 5227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Problem z "print screenem" - Vista
« dnia: 26 Maja 2009, 01:00:53 »
Witam.
Problem występuje już od dość dawna ale mimo moich poszukiwań w sieci odpowiedzi nie znalazłem... .
Dziś jednak coś we mnie pękło i postanowiłem, że opiszę to tu na forum bo już mam dosyć.
Otóż nie mam możliwości wykonania screena z MaSzyny za pomocą przycisku 'print screen'.
Gdy go użyję zamiast aktualnego obrazu robi mi się zrzut ekranu startowego Symka albo pulpitu z okienkiem wczytywania symulatora... :|.
Myślałem, ze instalacja programów do robienia screenów coś pomoże ale i to nie działa. Jeśli już to w najlepszym przypadku gdy już uda mi się zrobić screena to przedstawia on obraz sprzed kilku minut... .
Jest to nieprawdopodobnie wkurzająca rzecz... . Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak doszło do takiej sytuacji. Oczywiście nic nie dzieje się bez przyczyny ale w tym wypadku nie jestem jej określić. Ba, nie mam nawet podejrzeń jak mogło do tego dojść :|.

System to Windows Vista Home Premium.
ps Sprawa tyczy się komputera stacjonarnego, także nie chodzi tu o klawisz "Fn" (czytałem na jakimś forum, że należy go użyć).

Jak ktoś ma jakiś pomysł to śmiało ;), byle nie było to coś w stylu 'wywal ten kiczowaty system' ;P.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline pinokio

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 183
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 43
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2009, 07:59:31 »
Sciagnij sobie program screener z katalogu dodatkow i robisz wtedy screena klawiszem f6
Miejsce pracy: FH14 500

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2009, 08:02:58 »
Sciagnij sobie program screener z katalogu dodatkow i robisz wtedy screena klawiszem f6
Zrobiłem to jakiś czas temu -nie działa. Podobnie zresztą jak kilka innych programów tego typu.
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline uetam

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2641
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 6
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maja 2009, 08:54:28 »
Zmien sterowniki od karty graficznej?

Monczan_SP32

  • Gość
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maja 2009, 10:02:46 »
Ja też tak mam. I sposobem na to jest użycie print screena raz, i wklejenie gdzieś, aby podał obraz sprzed paru minut, a potem powrót do symulatora, i drugi raz naciśnij print screen. Po wklejeniu gdzie trzeba, powinien się pojawić właściwy screen.

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maja 2009, 13:23:27 »
@Mateu, zmieniałem już kilka razy... :|.
@Monczan_SP32, tak jest to sposób, ale jak sam pewnie dobrze wiesz, jest to wkurzające i potrafi przyprawić człowieka o ból głowy gdy ma się zrobić n screenów... .
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline maksMK

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maja 2009, 14:29:07 »
Vista trochę muli i być może to jest przyczyną że robi z opóźnieniem. Jaki masz komp?

Offline mechatronik

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 2416
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Zobacz profil
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maja 2009, 14:39:25 »
Intel Core 2 Quad 2,4GHz
RAM 2047MB
GF 8600GS

Z tym, że to nie jest raczej wina kompa, bo jeszcze jakiś czas temu wszystko pięknie ładnie działało, a ja nic nie instalowałem co mogłoby na tyle spowolnić system.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2009, 14:49:46 wysłana przez mechatronik »
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2009, 14:54:15 »
Spróbuj uruchomić EU07.exe w trybie zgodności z XP. Możesz też uruchomić symka w oknie, a nie na pełnym ekranie, wyłącz programy działające w tle (łącznie z antywirusem), zainstaluj starsze sterowniki do grafiki. Narazie tyle mi do głowy przychodzi. Osobiście używam Visty i nie miałem jeszcze takiego problemu.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline maksMK

  • ZbanowanyZbanowany
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problem z "print screenem" - Vista
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2009, 15:09:23 »
Przenieś maSzyne (o ile masz podzielony dysk) na inny na którym jest dużo miejsca razem  z programem do screenów z symka. Może to pomoże , bo nie mam innego pomysłu,