Autor Wątek:  Makieta kolejowa + tabor - Jaka firma najlepsza ?  (Przeczytany 10495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grand

• Otrzymane polubienia: 0
Makieta kolejowa + tabor - Jaka firma najlepsza ?
« dnia: 11 Lutego 2007, 12:36:28 »
Orientujecie sie moze jaka firma jest aktualnie najbardziej znana jezeli chodzi o tworzenie makiet (tzn torow , taboru) ? Jaka ma najwiecej roznych wagonow i lokomotyw i jeszcze aby nie byla zbyt droga. Przychodzi mi na mysl PIKO ale nie wiem czy to akurat teraz najpopularniejsze.

Aha i jeszcze najlepiej polska sygnalizacja i wskazniki zeby byly :)
/ \  / \  / \

Offline JacekBlachoot

« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2007, 12:58:12 »
Dużo pytań na raz. Jedno jest pewne - nie ma czegoś takiego jak tania kolejka, to zawsze jest drogie. Napisz wpierw jaka skala. W TT np. zbyt dużego wyboru nie ma. Głównym producentem jest Tillig i BTTB (już nie istnieje), Piko leddwie parę modeli w tej skali wypuściło.
zapoznaj się z tym forum:
http://forumtt.pl/index.php
pozdrawiam

Offline EP08_015

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 342
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2007, 13:21:20 »
W łasnie też polecam TT. Skala 1:120 nie zajmuje duzo miejsca i jest stosunkowo w przystepnych cenach jesli chodzi o modele taboru. Ja mam jeszcze wersje modeli BttB. Na allegro wcale nie są drogie, a mozna kupić całkiem ładne i nie drogo modele. Przy okazji powiem iż od czasu do czasu widać EU i EP05 i Et40 oraz wagony polskie towarowe i pasazerskie.
Chyba nawet EP09 była i to nie drogo ale zaznaczam że to sa zazwyczaj przeróbki oryginalnego taboru.
Koniec tworczosci unoffowej i prywatnej.
http://chomikuj.pl/EP08-015

Offline Winger

• Administrator
    • http://www.winger.eu07.pl
  • Otrzymane polubienia: 25
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2007, 14:44:12 »
Moim zdaniem warto brac tory Roco Line i tabor Roco / Tillig / Fleischmann. Skala to juz zaleznie od dostepnego miejsca, ja za kilka lat zaczne cos tworzyc sobie w H0, obecnie naleze do South Dublin Railway Modelling Club - 500m od domu mam dwupietrowa hale nalezaca do tegoz klubu ;)
Pozdrawiam,
Winger

wagonPKP

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2007, 17:44:09 »
A ja zdecydowanie jestem za firma PIKO,moim zdaniem jest to najlepsza firma specjalizujaca sie w modelarstwia kolejowym,posiada bardzo duza oferte torow "A-GLAIS" dzieki ktorym mozna ulozyc naprawde swietna makiete z duza iloscia kombinacji.Jesli chodzi o tabor do makiety to polecam tutaj"ALLEGRO",mozna tam kupic tanio naprawde swietne wagony i lokomotywy firmy PIKO,a takze roznego rodzaju gadzety do makiety.Jednak chcac czy nie chcac zeby stworzyc taka makiete trzeba sie tez liczyc z wiekszymi kosztami bo sa rzeczy ktorych na "ALLEGRO" nie mozna kupic tanio ale mysle ze jesli ktos jest prawdziwym modelarzem i pasjonuje go kolej tak jak Mnie to koszta budowy makiety w skali HO firmy PIKO nie licza sie dla niego.ZDECYDOWANIE POLECAM PIKO!!!!

Offline Maniakus

• Otrzymane polubienia: 1
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2007, 18:18:42 »
A ja sądze inaczej. Posiadam dwa modele roco i piko. Osobiście uważam że Roco ma lepsze modele ( szybsze i mocniejsze ) natomiast Piko ma dobre tory. Uważam że taka kombinacja jak lokomotywy Roco na torach Piko będą tworzyły idealną makietę. Fakt faktem są to niezłe koszty ale jak już kolega wagonPKP napisał jeśli kotś naprawde kocha kolej to ceny go nie obchodzą.
Jestem dyslektykiem dysgrafikiem i dysortografikiem i jeśli zrobę błąd prosze o poprawe :D

wagonPKP

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2007, 23:22:47 »
moze3 i by to ladnie wygladalo ale ja osobiscie polecam tory i tabor do makiety firmy PIKO

Offline KAINE

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2007, 23:42:46 »
Witam dawno nie zaglądałem na forum mam nadzieje że będe to robił częściej.
 Przez rok kolekcjonowałem skale N 1/160 fajna sprawa i nie droga, modele z drugiej ręki ze źródła Allegro.pl i Allegro.cz na tym drugim można wyciągnąć fajne modele. Uzbierany mam tabor towarowy głównie wagony platformy + kontenery do tego wszystko pod obsługę portu narazie wszystko leży w szufladzie i chyba czeka na lepsze czasy. BNawed mam ok. 50 modeli budynków wszystko jest tylko chyba brak czasu.
pozdrowienia

Offline Charlie89

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2007, 22:54:07 »
Ja mam kilka pytań do znawców, która skala jest nawiększa, która jest najpopularniejsza i w której skali jest najwięcej taboru używanego w polsce?
Z miasta gdzie początek swój bierze Warta a kończy się CMK :)

PEKAPE

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2007, 10:43:05 »
Witam

Jeśli chodzi o skale to zdecydowanie polecam "HO 1:87",jest obecnie najpopularniejsza skala w modelarstwie kolejowym.W tej skali możemy dostać lub też zaopatrzyć się w bardzo duży wybór różnego rodzaju polski lub zagraniczny tabor do makiety,a także torowisko które posiada rożnego rodzaju łuki torów,długości torów,tory skrętne co pozwala nam ułożyć nawet najbardziej skomplikowane torowiska na naszej makiecie,w tym przypadku polecam tory firmy PIKO "A-glais".Same elementy do makiety typu wagony,lokomotywy to tu polecam dwie firmy PIKO i ROCO.Ja osobiście zaopatruje się w takie rzeczy na Allegro,można tam dostać doskonałe wagoniki,lokomotywy,tory,zwrotnice no wszystko co potrzeba do budowy makiety za naprawde przyzwoitą cene a czasem za bardzo niską .

Polecma skale HO.

Pozdrawiam

Offline Charlie89

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2007, 13:07:47 »
Bardzo dziękuję za jakże cenną, wyczerpującą odpowiedź!! :) Niestety to hobby tanie nie jest i w moim przypadku będzie się narazie bardzo powoli rozwijać:(

Ps. Znalazłen na YouTube filmik kolejki zbudowanej w niecodzienny sposób, nie wiedziałem też że można składać tak długie składy!
http://pl.youtube.com/watch?v=U66pqWZzxjA&mode=related&search=
Z miasta gdzie początek swój bierze Warta a kończy się CMK :)

Offline eu07_304

• Rattus norvegicus
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2007, 13:37:21 »
Niezły ten filmik! Dawno się tak nie ubawiłem :D

D|-8---6-5-
A|-8---4-3-
E|-6---4-3-

PEKAPE

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipca 2007, 14:00:27 »
Dokładnie tak,nie jest to tanie hobby ale pomału pomału i wkońcu coś będzie widać,ja sam chcę zrobić makiete i też narazie jestem w trakcie początkowych prac,a już minął rok jak zaczołem budowe.

Pozdrawiam