Autor Wątek:  Paraliż na kolei. Odblokowana trasa Warszawa-Kraków  (Przeczytany 4023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek71wrc

• Otrzymane polubienia: 25
Paraliż na kolei. Odblokowana trasa Warszawa-Kraków
« dnia: 08 Sierpnia 2013, 21:55:25 »
Odblokowana trasa pomiędzy Warszawą a Krakowem na odcinku pomiędzy miejscowościami Tunel i Miechów w Małopolsce. Doszło tam do awarii sieci trakcyjnej. Zatrzymanych zostało 13 pociągów. Część z nich stanęła w polu, część zatrzymano na pobliskich stacjach.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/paraliz-na-kolei-odblokowana-trasa-warszawa-krakow/zw4kq
Rzecznik Polskich Linii Kolejowych dodał, że wysoka temperatura była jednym z głównych czynników dzisiejszej awarii, choć jak zastrzegł, jej powody zbadają kolejowe służby techniczne.
Teraz moje pytanie: komu zabiorą pieniądze? Wiadomo, tym pracującym na torach, w tym upale, ale pacanom z dyrekcji ani złotówka nie ubędzie, bo oni czuwają. Premii nikt nie straci u góry, bo się zabezpieczyli. Bynajmniej na dolnym śląsku wprowadzono dyżury od 10:00 do 18:00 ze względu na wysokie temperatury.

Offline klimczok_mk

• tester
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: Paraliż na kolei. Odblokowana trasa Warszawa-Kraków
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2013, 22:24:32 »
Odblokowano, ale Norwid z Krakowa do Gdyni, ma potężne opóźnienie ponad 280 minut.
http://infopasazer.intercity.pl/index_pociag.php?nr_id=35514863
Nie wiem czy był sens naprawiać to w dzień. Lepiej było podciągnąć sieć i składy przeciągać stalinówkami. Ludzie się tylko na czekali i tyle z tego. Parę tygodni temu było coś podobnego w Szymankowie, tylko że tam Moniciak wjechał w już obniżoną sieć i połamał pantograf. Nie naprawiali tego w dzień, tylko w nocy co był mniejszy ruch, a składy wcześniej przeciągali spalinówkami.
Natomiast we wtorek tj. 06.08.2013r. na linii nr 9, na odcinku od Konopek do Mławy (LCS Ciechanów), również zwiesiła się sieć trakcyjna. Warto zauważyć, że nie dawno była tam świeżo wieszana owa trakcja. Najwidoczniej coś licho z obciążnikami naprężającymi zrobili.

Literówka.
adsim
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2013, 05:36:24 wysłana przez adsim »

Offline jageer

• Zasłużony dla Symulatora
  • Jak Sz to tylko na Tm....
  • Otrzymane polubienia: 48
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2013, 08:44:44 »
Z tego co mówili w RMF wczoraj, to jeden pociąg zerwał trakcję sieć trakcyjną, a na "sąsiednim torze" sieć trakcyjna się obniżyła, ze względu na upał.
A pieniądze za opóźnienia, kto dostanie po .... to trudno powiedzieć, ale wiadomo, że nie krawaciarze za biurkami.

Rozi
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2013, 13:34:20 wysłana przez Rozi »
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline RoboBatman

• Wykaz Taboru Kolejowego na Tekstury
  • Otrzymane polubienia: 544
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2013, 16:58:38 »
Czegoś tu nie rozumiem. Przez moje miasto przebiega zelektryfikowana trasa D29-70 a kawałek dalej (odległość około 1 kilometra) jest posterunek odgałęźny Rytwiany (jeśli ktoś tam był z tutejszych forumowych maszynistów niech napisze), od której odgałęzia się również zelektryfikowany szlak D29-75 do Elektrowni Połaniec. Jak byłem w te upały na szlaku, żeby sobie cokolwiek ponagrywać to nie zauważyłem, żeby sieć trakcyjna u nas się cokolwiek obniżyła. Elektrowozy jeździły normalnie bez przeszkód (przeszkodą byli jedynie robotnicy zbierający stare szyny po wymianie szyn na stacji PKP Staszów ze torów stykowych na bezstyki). Nie rozumiem tego, że na sieci trakcyjnej linii Warszawa Kraków która zapewne jest już po modernizacji, się obniżyła sieć, a u mnie na stacji czy na szlaku 70-tki czy -75tki nic takiego się nie działo. Z czego to wynika?
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2013, 17:00:41 wysłana przez RoboBatman »

Offline muri

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2013, 17:57:35 »
Może awaria układu naprężania?

Offline Anrej

• Otrzymane polubienia: 16
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2013, 22:55:37 »
Nie wiem dokładnie gdzie to było. W tym czasie było kilka przypadków awarii trakcji elektrycznej: pomiędzy miejscowościami Tunel i Miechów, między Ustroniem Morskim a Mścicami w okolicach Poraja sieć trakcyjna spadła na skład. Została spalona kabina maszynisty. W TVN24 wypowiadał się pracownik kolei. Powiedział, że przyczyną było pęknięcie izolatora. Nawet pokazywał ten izolator.