2 lata temu??? Politechnika Wrocławska? Teraz zaczynam coś kojarzyć. Gmach C3, feralna sala.
Trafiony zatopiony :-). O liście gończym nie wiedziałem, ale pewnie gdyby miłośnicy parowozów popytali prowadzących zajęcia, to szybko byśmy się znaleźli :-)
Sprzężone Celerony???
Nie, nie sprzężone. Film podzielony jest na kilka scen - płynnych fragmentów bez przeskoków kamery. Każda taka scena musiała być renderowana w całości przez jednen komputer, inaczej dym "skakał". Każdemu komputerowi przydzieliliśmy sceny do policzenia i po 3 dniach biegania po Wrocku z płytami CD wypełnionymi klatkami animacji w plikach BMP udało nam się złożyć z tego taki filmik.
Moc ówczesnych komputerów nie pozwalała na jednoczesne umieszczenie w scenie świateł i dymu. Dlatego we wszystkich ujęciach, gdzie widać dym, peema ma wyłączone światła.
Może morze czy raczej na pewno? ;-) [...] Czy to w miarę łatwe do przerobienia?
Morfingu w PoV-Ray'u to raczej nie (cały projekt powstał w zasadzie na papierze i w Notepadzie, tylko orzełek został narysowany w Paincie). Raczej będzie trzeba wyrenderować dwie animacje z takim samym scenariuszem i z różnymi "aktorami" i zmorfować same pliki AVI. Chyba, że
ABu uda się skonwertować modele z PoV na jakiś inny renderer z interfejsem graficznym, to będzie można się bawić w takie rzeczy. Można też dodać model pm-36 do symulatora, wtedy wystarczy wyciąć parę scen i tak zostawić :-D
Generalnie obaj teraz pracujemy i wolnego czasu mamy raczej mało, ale spróbujemy coś z tym zrobić :-)
Zgrałem obie. Pierwsze dwie skompresowane wersje przycinają płynność, tylko ta trzecia nie. U was też?
Ok, to jutro albo pojutrze zdejmuję pliki z serwera.
Osobiście nie zauważyłem przycinania. Może sprawa rozbija się o jakieś ustawienia kodeka DivX. Wszystkie trzy pliki powstały ze źródłowego zestawu plików BMP przy okazji robienia backupu po obronie pracy magisterskiej, różnią się wyłącznie ustawieniem bitrate.