Dzięki za otwarcie. Walczyłem ostatnio gamepadem od PS4 i maszyną i wywalczyłem to:
axis0 value movehorizontal x
axis1 value movehorizontal y mode0 3state mastercontrollerincrease mastercontrollerdecrease mode1 3state trainbrakedecrease trainbrakeincrease mode2 3state secondcontrollerincrease secondcontrollerdecrease mode3 3state independentbrakedecrease independentbrakeincrease
axis2 value viewturn x mode0 3state hornhighactivate hornlowactivate
axis3 value_invert viewturn y
button0 mode 0
button1 mode 1
button2 mode 2
button3 mode 3
button4 impulse independentbrakebailoff
button5 impulse alerteracknowledge
button8 impulse nearestcarcouplingdisconnect
button9 impulse nearestcarcouplingincrease
button10 impulse reverserincrease
button11 impulse mastercontrollerincreasefast
button12 impulse reverserdecrease
button13 impulse mastercontrollerdecreasefast
Pad podłączony przez bluetooth i ustawiony przy pomocy Input mappera, domyślna konfiguracja tegoż programu i emulacja pada xboksa. Miałem taki sam problem - osie pionowe obu "grzybków" odwrócone, jest to odzwierciedlone w mojej konfiguracji. Oprócz tego, w porównaniu z domyślnym sterowaniem przeniosłem luzowanie hamulców na L (button4), kasowanie czuwaka na R (button5), trąbki lewo prawo z krzyżykiem na prawym grzybku, bo to już nie te czasy, jak się skakało w Mario i trochę ekstra: nawrotnik na krzyżaku góra dół (button10 i 12, sic, ktoś powinien za to beknąć!) i niezbyt przydatne zerowanie i maksimum nastawnika lew-prawo. Nie udało mi się niestety ustalić, czym są cyngle, wg windowsowej kalibracji jest to oś, ale axis4 nie dało efektów, a szkoda, bo to idealne na nawrotnik ;P
I teraz pytanie: Czy ma ktoś jakiegoś generycznego, chińskiego pada na usb, żeby sprawdzić te osie? Pad od PS4 w emulacji xboksa to trochę egzotyka, pad do xboksa trochę też.
Szukałem w kodzie listy opcji konfiguracyjnych do pada i nie bardzo znalazłem, z dokumentacji jest tylko post Yubiego z grubsza opisujący co i jak. Rozumiem, że dodawanie konfiguracji pada czy kierownicy (kiedyś podłączę na fazę) do startera to może być za dużo, ale fajnie, jakby chociaż na wiki albo w komentarzach w pliku było co jest do czego i który przycisk jest czym.
Subiektywnie muszę przyznać, że na padzie jeździ się znacznie lepiej niż klawiaturą :) Zmotywowało mnie to też do powrotu do pokeys i wznowienia budowy pulpitu :P