- Symulator MaSzyna -

Symulator EU07 (i nie tylko) => Na warsztacie => Wątek zaczęty przez: youBy w 06 Lutego 2022, 14:21:33

Tytuł: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 06 Lutego 2022, 14:21:33
W załączeniu przesyłam Bałtyk SKM 2 przystosowany do SCS-1 autorstwa Paula. Jest to program umożliwiający sterowanie ruchem zewnętrznym. Link do pobrania wersji 2021 prosto od Paula: https://isdr.pl/index.php/topic,565.msg8742.html.

Autor pulpitu: Emik z TD2
Poprawki pulpitu, dostosowanie scenerii: ja

Aktualizacja paczki - 12.02.2022 23:45


Co można:
- puścić skład AKŁ do Alakowic, a po manewrach wrócić nim bez rozkładu
- puścić skład 2xEN96 do Plaży (nie chce się obracać na powrót)
- wypuścić siódemkę z krytymi do Alakowic
- przyjąć i dowolnie wypuścić pociąg CTL
- przemanewrować ST45 w Bałtyku, wypuścić ją na szlak
- przyjąć i wyprawić pociągi od stony Chojnic (Alakowice) i Wejherowa (Bałtyk) - pociągi przyjeżdżają co 5 minut z opóźnieniem losowym do 3 minut
- po ręcznym uruchomieniu spotów z żeberka w Bałtyku można nimi manewrować i pojechać
- usunąć wszystkie składy i poustawiać je po swojemu


Jak uruchomić
Jednorazowo wykonujemy kroki:
0a. Wypakować paczkę "multi" do głównego folderu maszyny
0b. W pliku eu07.ini wstawić wpis "multiplayer 1"
0c. Ściągnąć SCS i wypakować gdzieś na boku
0d. Rozpakować gdziekolwiek archiwum Maszyna-Baltyk_scs.
Gdy już mamy SCS i scenerię:
1. Odpalić SCS i włączyć plik maszyna-baltyk.scs - w dowolnym miejscu na komputerze
2. Uruchomić scenerię baltyk_skm_multi.scn


Przykładowa rozgrywka:
Film nie jest obrabiany - stąd też od razu polecam przewinąć o kilka/kilkanaście minut, aż się wszystko rozhula.



Pomysły do zrobienia:
- cześć torów w okolicach semaforów należałoby pociąć, żeby sensownie ustalić punkty podziału izolacji
- brak semafora R w Bałtyku Plaży - do zastanowienia, jak to rozwiązać, bo ten wyjazdowy S w sumie też jest z czapy tam - w moich okolicach po prostu na końcu byłby uporek i wyjazd przez maszynistę bez sygnału
- wykazuje ciągle zajętość odcinka za rozjazdem 111 w Bałtyku - do zastanowienie, czy ma to być odrębnym odcinkiem i czy nie dołożyć tam tarczy manewrowej
- wykazuje zajętość w okolicach rozjazdu 33 w Bałtyku, brak tarczy TM12 na gruncie - trzeba ustawić na scenerii tarcze manewrowe zgodnie z pulpitem
- nie wiem, na ile udałoby się podpiąć oryginalne skrypty radiotelefonu do scenerii, można by umieścić emitery dźwięków na Bałtyku z komunikatem "pociąg XYZ wyjechał" i zgłoszenia przy mijaniu tarczy ostrzegawczej
- przydałoby się znać od początku kolejność wyprawianych pociągów celem uporządkowania ruchu (odstawianie towarowych na bok)
- ustawienie domyślnych pozycji kamer w najważniejszych punktach scenerii

Miłego dyżurowania!
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: matek123 w 13 Lutego 2022, 13:15:04
W głównym katalogu symulatora.
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 13 Lutego 2022, 13:19:49
Tak.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: fuji8 w 13 Lutego 2022, 13:30:40
Jak uruchomić
Jednorazowo wykonujemy kroki:
0a. Wypakować paczkę "multi" do głównego folderu maszyny
0b. W pliku eu07.ini wstawić wpis "multiplayer 1"
0c. Ściągnąć SCS i wypakować gdzieś na boku
0d. Rozpakować gdziekolwiek archiwum Maszyna-Baltyk_scs.
Gdy już mamy SCS i scenerię:
1. Odpalić SCS i włączyć plik maszyna-baltyk.scs - w dowolnym miejscu na komputerze
2. Uruchomić scenerię baltyk_skm_multi.scn
Naucz się czytać ze zrozumieniem.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: spoter818112 w 13 Lutego 2022, 17:11:19
Jak wejść na scenerię jako dyżurny? Normalnie na scenariuszu?
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 13 Lutego 2022, 17:12:19
Ja robię tak, że ustawiam obsadę w jednym z wagonów jako passenger (pasażer). Można też zainstalować się w jednej z lokomotyw i wyjść przez F4.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: spoter818112 w 13 Lutego 2022, 17:16:40
Jak połączyć SCSa z grą?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Naro w 13 Lutego 2022, 18:46:00
Witam, który tryb działania przy scs należy wybrać? bez połącznia  komunikacja międzyprocesowa  czy połączenie  TCP/IP
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 13 Lutego 2022, 18:52:13
Komunikacja międzyprocesowa (WM_COPYDATA) - tylko to jest dostępne w sekcji MaSzyna.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Naro w 13 Lutego 2022, 19:07:19
Zauważyłem jeden błąd,lecz nie wiem czy to błąd. Nie mogę,używać sygnałow "Sz" oraz "ZDP" nie,idzie ich potwierdzić w żaden sposób.

Proszę pilnować reguł pisowni. Proszę poprawić oba posty.
Matek123
 ?


Zdanie powinno się zaczynać wielką literą i kończyć odpowiednim znakiem interpunkcyjnym. Proszę pamiętać też o przecinkach.
Nie uważasz,że czepianie się o takie pierdoły jest nie istotne? zajmij się robotą a nie czepianiem.


Rejestrując się akceptujesz regulamin. Posty nie poprawione
+30.

smieszny jesteś dzieciaku 1 post edytowałem i twojego ego ;> dajesz dalej


Pół roku odpoczynku. Ban.
Matek123
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: RoboBatman w 13 Lutego 2022, 21:11:28
O ile wiem co to Sz, o tyle powiedz nam co to "ZDP"? Z Góry Dziękuję.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: jakubg1 w 13 Lutego 2022, 21:16:06
ZDP - Zwolnienie Doraźne Przebiegu, jak chcesz anulować przebieg bo źle go podałeś, to musisz najpierw wygasić semafor a potem ręcznie usunąć rezerwację torów na ten przebieg. Jest to logowane, gdyź potrafi doprowadzić do sytuacji zagrażających bezpieczeństwu, również w rzeczywistości. Na fizycznych pulpitach kostkowych przycisk ten jest z kolei plombowany.
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 13 Lutego 2022, 21:23:08
A dokładniej ZDP jest komendą natychmiastowego rozwiązania przebiegu. W pierwszej kolejności powinno się użyć ZCZ - zwolnienie czasowe, które natychmiast wygasza sygnał, ale zostawia przez pewien czas utwierdzoną drogę przebiegu.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Jaco w 13 Lutego 2022, 21:51:21
@Naro: czytam przez lata bardzo dużo publikacji i wypowiedzi na forach, a więc uwierz mi, że takie podejście do języka polskiego jak twoje jest rażące! Czy pomyślałeś o tym, że brak interpunkcji i składni zdania może prowadzić do niezrozumienia wypowiedzi, a wręcz (jak dla mnie) lekceważy czytającego...? Proszę pisać logicznie i z sensem, aby nikt nie musiał się domyślać o co chodzi. To przecież proste. Słowotoki to marny sposób porozumiewania się...
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: maro198805 w 15 Lutego 2022, 08:46:04
Początkiem przebiegu w tych urządzeniach (to chyba MOR-3, albo coś bardzo do niego zbliżone) jest semafor lub tarcza, ale końcem powinien być symbol szarego pełnego trójkąta przed semaforem wyjazdowym (w przypadku przebiegu wyjazdowego), a nie semafor wjazdowy do następnej stacji albo jak w przypadku wyjazdu na sbl żółta strzałka jej sterowania. Przez to jak próbowałem podać wyjazd normalnie jak to robię w pracy i się nie udawało. Chyba trzeba to będzie poprawić.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 15 Lutego 2022, 16:32:13
Witam.
Wszystko robiłem krok po kroku według wskazówek, pulpit udało się połączyć itd.
Jednak każda próba podania przebiegu/zmiany położenia zwrotnicy kończy się alarmem, którego nie da się potwierdzić.
Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 15 Lutego 2022, 16:38:17
Czy symulator Ci się pauzuje, gdy jego okno jest nieaktywne? I na pewno masz uruchomiony tylko jeden raz?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 15 Lutego 2022, 17:03:48
Tak, pauzuje. Uruchomiony jest tylko raz.
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 15 Lutego 2022, 17:05:16
W starterze odznacz opcję "Wstrzymaj, jeśli okno nieaktywne".
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Paul w 15 Lutego 2022, 18:48:43
Początkiem przebiegu w tych urządzeniach (to chyba MOR-3, albo coś bardzo do niego zbliżone) jest semafor lub tarcza, ale końcem powinien być symbol szarego pełnego trójkąta przed semaforem wyjazdowym (w przypadku przebiegu wyjazdowego), a nie semafor wjazdowy do następnej stacji albo jak w przypadku wyjazdu na sbl żółta strzałka jej sterowania. Przez to jak próbowałem podać wyjazd normalnie jak to robię w pracy i się nie udawało. Chyba trzeba to będzie poprawić.

Nie jest to odwzorowanie urządzeń żadnego konkretnego typu - z założenia miał być to program ogólnie naśladujący działanie pulpitu komputerowego.

Dla szlaków z sbl przyjęte jest nastawianie przebiegu do symbolu blokady, analogicznie jak w urządzeniach ESTW L90 5/C900. Dla szlaków bez blokady liniowej nastawianie przebiegów działa tak jakby był to tor stacyjny, więc jako koniec wybiera się semafor wjazdowy do następnej stacji - takie rozwiązanie również spotykane jest w rzeczywistości, choć rzadko - zwykle projektuje się półsamoczynną blokadę liniową z uwagi na decentralizację urządzeń zależnościowych.

Istnieje możliwość takiego skonfigurowania pulpitu, aby punktem końcowym przebiegów na szlak był mały szary trójkąt - jednak aktualnie tylko dla szlaków bez sbl. Być może w przyszłych wersjach zostanie to zmienione aby móc bardziej upodobnić obsługę do konkretnych urządzeń.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Kuba_PL w 15 Lutego 2022, 19:51:41
Zauważyłem, że gdy poda się wjazd od strony Wejherowa to tarcza od Wejherowa świeci na pomarańczowo a od Bałtyku Miasta na zielono. Zauważyłem także że na przejazdach, mimo że są zamknięte, samochody przejeżdżają.
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 15 Lutego 2022, 20:15:44
Faktycznie - skrajne tarcze od Wejherowa i Miasta są odwrotnie nazwane. Będzie poprawione przy najbliższej okazji.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 15 Lutego 2022, 22:12:49
Teraz wszystko działa.
Jednak grając zauważyłem, że podając manewr na tarczy manewrowej nr 12 w Bałtyku Mieście wykolejnica nie zmienia swojego położenia (screen). Poza tym, niezwykle często występują u mnie różnego typu awarie semaforów, a brak sygnału zastępczego bardzo utrudnia prowadzenie ruchu w takiej sytuacji. Z tymi wyjątkami, gra działa świetnie.
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 15 Lutego 2022, 22:23:23
Wykolejnic jeszcze nie podpinałem do pulpitu. Na czym te awarie semaforów polegają? Sygnały zastępcze u mnie podają się normalnie. No i zaznaczam, że symbole na semaforach w maszynie nie są dopasowane do symboli w sterowaniu.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 15 Lutego 2022, 23:33:09
Niestety nie sprawdziłem, jak wygląda to w grze, lecz jeśli problem się powtórzy, zrobię to. Na SCS pojawia się alarm, semafor mruga. Nie można w związku z nim nic ustawić - podać S1, Sz ani przebiegu. To samo było z tarczą man. - mrugała na żółto-czerwony kolor, AI na nią nie reagowało, stało i czekało.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: dokrr_railfan w 16 Lutego 2022, 16:21:33
Czy jeśli MaSzyna ładuje mi się przez bardzo długi czas (jeśli chodzi o multi) i i tak się nie załaduje, a potem wywala mi MaSzynę z automatu, to mam za słaby komputer?
prawdopodobnie nie, spróbuj zmniejszyć ustawienia "Tryb Renderowania" na "Stary" albo "Uproszczony" w sekcji "Grafika" ustawień

Proszę pamiętać o wielkich literach, oraz odpowiednich znakach interpunkcyjnych.
Matek123
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Tiger9f w 17 Lutego 2022, 13:42:36
Nie mogę znaleźć foldera MULTI.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: dokrr_railfan w 17 Lutego 2022, 17:02:57
Nie działa jak mam na to wejść?

Jak otwieram ten plik to mi się otwiera normalny starter i nie wiem którą opcję wybrać w SCS. I jak inni mogą do mnie dołączyć ? Jest jakiś czat?
"Multiplayer" w tym wypadku nie jest używany do gry wieloosobowej, a do komunikacji między programem SCS i MaSzyną.  Gra wieloosobowa - o ile wiem - w MaSzynie nie jest możliwa.


Otóż gra wieloosobowa jako tako jest możliwa. Jest nawet o tym w readme.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: EP07-385 w 18 Lutego 2022, 20:23:56
Fantastyczna zabawka, szkoda, że tak krótko. Elfy w Bałtyku Plaży dało się ujarzmić - zgodnie z najstarszymi kolejowymi tradycjami słuchają się grzecznie sygnału zastępczego :P Również kiedy utkną przy manewrach (postanowiłem wysłać je esem do Bałtyku Miasta i schować na tor 3) można sobie pomóc ustawiając byle jaki przebieg do semafora i wypalając na nim Sz.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 18 Lutego 2022, 22:07:31
W jaki sposób podać sygnał zastępczy? U mnie po wybraniu przycisku "Sz" semafor nie reaguje - nie da się w żaden sposób nacisnąć guzika "Potwierdź".
Tytuł: Odp:  Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: youBy w 18 Lutego 2022, 22:14:44
Czy na pewno odczekałeś kilka sekund (około 5), aż się zaczerni?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 18 Lutego 2022, 22:42:45
Faktycznie, teraz wszystko działa. Dziękuję za pomoc.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: DriverPl w 23 Lutego 2022, 01:17:20
Wykolejnic jeszcze nie podpinałem do pulpitu.
Mam rozumieć, że brak wykolejnic jest spowodowany brakiem całkowitej kompatybilności SCSa i Maszyny? Fajnie było by wypuścić spalinowe loki z bocznicy.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: jakubg1 w 24 Lutego 2022, 17:39:26
Jeżeli jeszcze nie podpinał wykolejnic do pulpitu, to znaczy, że ma zamiar to zrobić. I jest to na 100% wykonalne, bo nie widzę jakichś nietypowych rozwiązań w porównaniu do np. obsługi zwrotnic.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Kuba02MK w 24 Lutego 2022, 23:05:42
Wykolejnic jeszcze nie podpinałem do pulpitu.
Mam rozumieć, że brak wykolejnic jest spowodowany brakiem całkowitej kompatybilności SCSa i Maszyny? Fajnie było by wypuścić spalinowe loki z bocznicy.

Wystarczy na kamerze swobodnej podlecieć do wykolejnicy i otworzyć ją ręcznie za pomocą T/shift+T. Jedynym problemem jest to, że trzeba często im pomagać zza tej tarczy wyjechać wsiadając do nich i wyjeżdżając nimi kawałek.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: lolek110485 w 27 Kwietnia 2022, 12:44:17
Fajnie to wygląda, ale ja mam problem z rozpakowaniem tego wszystkiego. Musiały mi ktoś krok po kroku rozpisać jak to zrobić. Nie chce namotać w grze jak coś źle zrobię, ja wiem że niektórym wydaje się to proste, ale ja nie potrafie.


Proszę pilnować zasad pisowni języka polskiego.
Matek123
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: matek123 w 27 Kwietnia 2022, 12:49:47

Jak uruchomić
Jednorazowo wykonujemy kroki:
0a. Wypakować paczkę "multi" do głównego folderu maszyny
0b. W pliku eu07.ini wstawić wpis "multiplayer 1"
0c. Ściągnąć SCS i wypakować gdzieś na boku
0d. Rozpakować gdziekolwiek archiwum Maszyna-Baltyk_scs.
Gdy już mamy SCS i scenerię:
1. Odpalić SCS i włączyć plik maszyna-baltyk.scs - w dowolnym miejscu na komputerze
2. Uruchomić scenerię baltyk_skm_multi.scn

Co jest nie jasne z tej instrukcji?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: lolek110485 w 27 Kwietnia 2022, 13:10:56
Nie moge znaleźć pliku eu 07 ini, zeby wpisać multiplayer 1.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Turbokibel w 27 Kwietnia 2022, 13:43:19
To sobie włącz pokazywanie rozszerzeń w Windowsie. Jak włączyć znajdziesz w Google.
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: stankul04 w 08 Maja 2022, 20:42:00
Nie działa.


Napisz co zrobiłeś, zanim stwierdziłeś, że nie działa. Przyczyn niedziałania może być wiele.
Matek123
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: YeloPL w 08 Maja 2022, 21:03:12
A może byście napisali co konkretnie nie działa? I robicie wszystko zgodnie z instrukcjami?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: Sojkolek w 09 Czerwca 2022, 21:12:34
Dla tych którym nie działa, instrukcja jest lekko przestarzała. Po ostatniej aktualizacji zmieniło się chyba trochę eu07.ini. Teraz nie wklejamy "multiplayer 1" na dół pliku, tylko szukamy 11 linijki od dołu i zamieniamy "multiplayer 0" na "multiplayer 1". Zapisujemy. PRZY TEJ OPERACJI STARTER MUSI BYĆ WYŁĄCZONY!!! Całą resztę robimy zgodnie z instrukcją.
Miłego dyżurowania!

Edit: w załączniku niżej screen

Kolory czerwony i niebieski są zarezerwowane.
Matek123

to w takim razie bedzie zielony :D
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: FrozenBokytYT w 11 Czerwca 2022, 10:37:53
Сzy można zrobić to samo, ale z innymi sceneriami (np. Drawinowo, L053, Całkowo itd)?
Tytuł: Odp: Bałtyk - SKM - Multi
Wiadomość wysłana przez: matek123 w 11 Czerwca 2022, 16:49:19
Można, tylko musi być ktoś chętny do zrobienia.