- Symulator MaSzyna -

Symulator EU07 (i nie tylko) => Bieżące Symulatorowe => Wątek zaczęty przez: maciek001 w 13 Listopada 2016, 17:07:48

Tytuł: MaSzyna z portem COM (SerialPort)
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 13 Listopada 2016, 17:07:48
Konfiguracja portu szeregowego (COM):
Standardowa ramka UART -> 8 bitów danych, 1 bit stopu, bez kontroli parzystości i przepływu
Prędkość można ustawiać w pliku eu07.ini. Ja używam 0,5Mbps (przejściówka UART-USB).

Jak działa transmisja:
Transmisję rozpoczyna PC-et wysyłając pierwszy bajt danych. Mikrokontroler od razu odsyła pierwszy bajt danych.
Drugi bajt danych z PC - drugi bajt danych z uKontrolera itd.
Jeżeli uKontrolerowi skończą się dane do wysłania to tylko odbiera.

Jak to działa w praktyce: komputer nadaje całą ramkę danych. Mikrokontroler powinien niezwłocznie nadać dane do komputera. Mikrokontroler może wysłać wszystkie dane w momencie odebrania czegokolwiek od PC-ta (full-duplex). Nie wysyła się danych do PC-ta więcej razy niż PC-et wysłał do mikrokontrolera. Taki sposób transmisji zabezpiecza przed wysyłaniem danych jeżeli port szeregowy w komputerze nie został jeszcze otwarty.

Konfiguracja wejść (przycisków i przełączników):
Przypisania wejść do funkcji dokonuje się w pliku eu07_input-uart.ini. Umożliwia konfigurację sygnału jako impulsowego lub bistabilnego (przełącznika).

Konfiguracja wyjść (lampek kontrolnych, itp):
Nie ma możliwości skonfigurowania tego rodzaju sygnałów. Są one na stałe przypisane do danego Bajtu i bitu (patrz dokumentacja w arkuszu kalkulacyjnym).

Wpisy do pliku eu07.ini:
Do wygenerowania wpisów polecam aplikację MWD SerialPort tester (link niżej). Umożliwia załączenie/wyłączenie obsługi nastawników, kranów hamulców (wejść), kalibrację mierników (manometrów i elektrycznych), konfigurację prędkości transmisji danych i inne.

Programy i przydatne pliki do programowania i testowania elektroniki do pulpitów:
Pod linkiem https://drive.google.com/drive/folders/17aRJMr7fRE2PSOPi4jztCh_sjgfq0Xwz?usp=sharing (https://drive.google.com/drive/folders/17aRJMr7fRE2PSOPi4jztCh_sjgfq0Xwz?usp=sharing) znajdziecie kilka plików i program, które mogą przydać się przy budowie elektroniki do pulpitu:

MWD SerialPort tester
Zrzuty z programu dostępne tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/1kNK0Q2bLePwM6I0lvyZe6gXf6CnAO8Gt (https://drive.google.com/drive/folders/1kNK0Q2bLePwM6I0lvyZe6gXf6CnAO8Gt)
Wypuściłem wersję 1.0 (u mnie działa). Jeżeli są jakieś problemy proszę o stosowną informację w PW.

Linki do do exe:
- od Milek7: https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/artifacts (https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/artifacts)
- od Tmj: https://eu07.pl/forum/index.php/topic,28920.0.html (https://eu07.pl/forum/index.php/topic,28920.0.html)
exe od Tmj powinno już obsługiwać nową ramkę.

Aktualizacja 2020.04.08 1855
Powoli dokonuję zmian w tym wpisie. Będę go czyścił i redagował na nowo.
Exe z jakim współpracować będzie opisana ramka będzie od Milek7.

Aktualizacja 2020.04.09 2135
do programu MWDSerialPortTester dodano generację wpisów do pliku eu07.ini.

Aktualizacja 2020.04.10 1830
MWDSerialPortTester 0.2.2 poprawiono generację wpisów do pliku eu07.ini oraz dodano wpis uarttachoscale - mnożnik prędkości.

Aktualizacja 2020.04.13 1320
Aktualizacja arkusza kalkulacyjnego o przekaźnik różnicowy (ground_relay). Exe Tmj powinno współpracować z nową ramką.

Aktualizacja 2020.05.12 2100
MWDSerialPortTester 1.0. Poprawa wyglądu i drobne porządki w kodzie.

Aktualizacja 2020.05.31 1130
Edycja postu: uzupełnienie informacji.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Mariusz1970 w 24 Listopada 2016, 00:21:51
Fajnie, ale zasadnicze pytanie, po co to opisujesz? Na moje, przetrzesz szlak w trudzie i znoju :), wystawiasz na forum: gotowy wsad do uK, lacznie ze zrodlem, dokumentacje i czesc piesni :)
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: EU40 w 24 Listopada 2016, 07:22:55
To może ja, jako pierwszy laik. :)
A więc zacznijmy od punktu nr 2, tj. zakup mikrokontrolera.
Włożyć do USB każdy potrafi, ale teraz pytanie: pod co go podłączyć na wyjściu?
Pod płytkę Arduino?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 24 Listopada 2016, 11:02:35
Fajnie, ale zasadnicze pytanie, po co to opisujesz? Na moje, przetrzesz szlak w trudzie i znoju :), wystawiasz na forum: gotowy wsad do uK, lacznie ze zrodlem, dokumentacje i czesc piesni :)
A może by tak samemu coś zrobić a nie tylko liczyć, że ktoś zrobi wszystko za nas? Chcę wskazać drogę, szlak już przetarty ;)
Przy okazji może ktoś ma jakąś sugestię, co by się jeszcze przydało, co zmienić itd :)

Włożyć do USB każdy potrafi, ale teraz pytanie: pod co go podłączyć na wyjściu?
Pod płytkę Arduino?
Można użyć płytki arduino bo z tego co wiem to Uno ma USB i FT232 na wejściu. Niestety w programowaniu w arduino nic nie pomogę... w C już bardziej, bo można arduino programować także w C ;)

  Dodano: 27 Listopada 2016, 22:13:44
To jest coś w rodzaju instrukcji jak skorzystać z tego co zostało zrobione. Opisałem to w miarę prosty sposób mam nadzieję ;)

Wróćmy do wątku: był pomysł, żeby zwiększyć prędkość z 8 bitów do 16 bitów, żeby można było przesłać prędkości większe niż 255km/h. Czy ktoś może się odnieść do tego w jakiś sposób? Pytanie też, czy ilość danych przesyłanych jest wystarczająca? Oraz taki pomysł z ostatniej chwili: można jeszcze teoretycznie robić zestawy różnych konfiguracji pod różne typy lokomotyw. To teoretycznie nie jest potrzebne bo można sobie piny odpowiednio przypisać w mikrokontrolerze.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: firleju w 27 Listopada 2016, 23:19:59
Prędkość na 16bit-ach: mnie obojętnie, ale nie wiem czy ktoś będzie robił pulpit z comem żeby jeździć czymś szybszym niż Pendolino.
Brakuje w opisie rozdzielczości, w jakich podajesz na wyjście dane zmienne, szczególnie dotyczy to hamulców.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 28 Listopada 2016, 09:42:42
Co do rozdzielczości to dane mogą być max 16-bitowe. W pliku eu07.ini konfigurujemy odpowiednimi wpisami - jest podane w opisie (dopisałem "rozdzielczość" bo rzeczywiście mało jasno było to zaznaczone).
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: firleju w 28 Listopada 2016, 22:36:30
Troszeczkę niejasno napisałem. Zakres maksymalny jest ok, nie wiem czemu napisałem rozdzielczość kiedy chodziło mi o jednostki miary. Czyli maksymalny zakres ok, jeszcze jednostki w jakich wystawiasz dane. Rozdzielczość i zakres wynika z najmniejszej jednostki jaką możesz ustawić.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 05 Grudnia 2016, 17:45:42
Prędkość w km/h bez cyfr po przecinku, zakresy analogowe procentowo, gdzie max to 2^rozdzielczości - 1 ;) jak np masz ciśnienie to tak jak na mierniku, jeżeli amperomierze to tak samo - podajesz maksymalną wartość jaką może pokazywać. Program przelicza wszystko na procenty i zakres bierze z rozdzielczości danego przetwornika, gdzie rozdzielczość podaje się przez maksymalną (i minimalną czasem też) wartość liczbową jaką można odczytać na danym kanale. Udostępniłem program, który pokazuje pozycje np kranu hamulca i podaje wartość jako liczbę ;)

Aktualizacja:
Dokonałem kilku zmian w programie i opisie - między innymi wpisy do eu07.ini
W ciągu kilku dni powinienem dokonać aktualizacji całego tekstu.

Poprawnie działają już hamulce - kalibracja polega na wpisaniu wartości liczbowej (min i max) sczytanej z przetwornika ADC. Zrobienie tego jest bardzo proste:
1. Włączamy debuglog
2. włączamy mwddebugenable
3. dla mwddebugmode wpisujemy 1
Dzięki temu na bieżąco będzie nam się wyświetlać wartość obydwóch kranów hamulców.
4. Zapisujemy wartości dla skrajnych pozycji - dla pozycji odcięcia mamy wartość minimalną, na hamowania awaryjnego mamy maksymalną. Jeżeli nie to należy zamienić polaryzację potencjometru.
5. wpisujemy odczytane wartości do pliku eu07.ini:
- dla hamulca zespolonego: mwdmainbreakconfig 0 1000 (wartości 0 i 1000 są wartościami przykładowymi)
- dla hamulca pomocniczego: mwdlocbreakconfig 0 999
KONFIGURACJA ZAKOŃCZONA
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 14 Lutego 2017, 21:04:37
Udało mi się przekonwertować nadawanie i odbiór według Twojego przykładu z pierwszego postu na język Arduino (bajty w tablicach liczone są od 0):
volatile uint8_t TablicaZPC[31] = {0};
volatile uint8_t TablicaDoPC[17] = {0};
void setup() {
  pinMode(13, OUTPUT);     //ustawienie pinu 13 (wbudowana w Arduino dioda LED) jako wyjście cyfrowe
  digitalWrite(13, LOW);     //ustawienie stanu niskiego na pinie 13
  Serial.begin(500000);     //nawiązanie komunikacji z prędkością 500000b/s
  while(!Serial){};     //czekanie do nawiązania komunikacji z komputerem
}

void loop() {
  for(byte i=0; i<31; i++){     //pętla umożliwiająca wysłanie 31 bajtów danych
   while(!Serial.available());     //czekamy na odebranie bajtu danych
   TablicaZPC[i] = Serial.read();     //zapis danych do naszej tablicy
   if(i < 17){   //zabezpiecznie, żeby nie wysłać za dużo danych do komputera
    Serial.flush();     //sprawczanie czy już wysłano wcześniejsze dane (czekanie na wysłanie danych)
    Serial.print(TablicaDoPC[i]);     // wysłanie danych do komputera
   }
  }

  digitalWrite(13, (TablicaZPC[4] & (1<<1)));     //ustawienie wyjścia 13 (dioda LED) według stanu bitu 2 w bajcie 4 w TablizaZPC
}

Zacząłem od sprawdzania poszczególnych kontrolek i tak np. w ET41 zamiast kontrolki jazdy na oporach jest kontrolka sygnalizacji wentylatorów oporów, a w ET22 jak i w EU07 303E nie działa to w ogóle. Kontrolek CA, SHP, styczników liniowych i WSa jak na razie nie udało mi się uruchomić ani w ET41, ani w ET22. Do tego mimo wpisu "mwdbreakenable no", nie daje mi się z klawiatury sterować kran hamulca pomocniczego (zasadniczy działa).
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 14 Lutego 2017, 22:29:31
Masz tego aktualnego exe-ca? Sprawdzałem przedtem oby dwa i działało ;) Aktualnie są jakieś kończące się prace z przenosinami do Cpp i nie wiem czy nie będzie przerwa na razie.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 14 Lutego 2017, 23:07:01
Tak, mam tego z ostatniej aktualizacji. Natomiast za pomocą dołączonego programu testowego doszedłem do tego, że aby odczytać bit 2 bajtu 5, muszę mieć w kodzie wpisane odczytywanie bajtu 8. Podobnie z pozostałymi bajtami - przesunięcie o 3 numerki. Mimo tej poprawki i możliwości ustawienia stanu wyjścia z programu odpowiednim bitem, kontrolka jazdy na oporach nadal nie reaguje z poziomu MaSzyny. Natomiast jeśli dodam do kodu wysyłanie jednego bitu, to wysyła ten bit "impulsowo" (czyli najpierw 1 i od razu 0) na wszystkie bajty:
if(digitalRead(2)==LOW){     //jeśli wejście na pinie 2 ma stan niski (zwarte przycikiem do masy)
    TablicaDoPC[3] = TablicaDoPC[3] | (1<<1);     //ustawienie bitu 2 w bajcie 3 w TablicaDoPC na 1
  }
  else{
    TablicaDoPC[3] = TablicaDoPC[3] & !(1<<1);     //w przeciwnym przypadku na 0
  }

Edit: Dodam jeszcze tylko, że kiedy sprawdzam działanie komunikacji na arduinowym monitorze portu szeregowego, to wszystko działa poprawnie. Jedynie zamiast "Serial.write()" muszę używać wtedy "Serial.print()", bo inaczej nic mi nie wyświetla w oknie odbioru danych, ale z kolei przy "Serial.print()" w Twoim programie jest już całkowita dyskoteka - odczytuje chwilowe przesłanie dosłownie każdego bitu po kolei (mimo ustawionych zer w tablicy "DoPC").
Natknąłem się natomiast na coś takiego, jak Arduino DUE. Jego klon kosztuje 1/3 tego co PoKeys (oryginał 169zł), a gdyby zadziałało z MaSzyną, to dałoby znacznie więcej możliwości od PoKeys. Środowisko programowania jest to samo, ale w odróżnieniu od innych Arduin, to oparte jest nie na ATmedze 16MHz, ale na procesorze ARM 84MHz. Posiada 54 cyfrowe wejścia/wyjścia, w tym 12 kanałów PWM, 4 osobne interfejsy UART, jeden I2C, do tego osobno drugi interfejs I2C, 12 wejść analogowych i 2 wyjścia analogowe. Dla "nieznających się", łącznie dwa interfejsy I2C (piny SDA i SCL) pozwalają m.in. zwiększyć ilość cyfrowych wejść/wyjść za pomocą dopinanych układów scalonych o przynajmniej 384 i więcej, jeśli tylko znajdzie się układy z innymi adresami! Do tego pełna swoboda przypisywania sobie poszczególnych wejść/wyjść według własnego uznania (program pisze się samemu - na forum można by wstawić też jakiegoś gotowca dla mniej wymagających) i możliwość dodania innych funkcji w tym samym urządzeniu (obsługa mierników NN, symulowanie efektów świetlnych przy załączaniu/wyłączaniu się sprężarek i co kto sobie jeszcze wymyśli). Więcej szczegółów technicznych dot. płytki na stronie polskiego dystrybutora (https://botland.com.pl/arduino-moduly-glowne/1214-arduino-due-arm-cortex.html).
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 18 Lutego 2017, 21:56:26
I2C pozwala zaadresować max 128 urządzenia o różnych adresach (od 0 do 127). Jeżeli chcemy zwiększyć ilość elementów na magistrali musimy używać dodatkowych scalaków (np multipleksery I2C). Do zwiększenia ilości wejść/wyjść można wykorzystać SPI i bufory SIPO i PISO. Prędkość mikrokontrolera nie ma większego znaczenia ;)
Funkcja Serial.Printf() najprawdopodobniej posługuje się znakami ASCII, a Serial.Out() wyrzuca bit po bicie tak jak jest w buforze (tablica, struktura).

Co do samego kodu: będę testował dopiero w tygodniu na symulatorze bo nie mam na tyle sprzętu w mieszkaniu.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 13 Maja 2017, 15:24:20
Drodzy czytelnicy i udzielający się w tym wątku.
Postanowiłem zrobić dokumentację w arkuszu kalkulacyjnym znajdującym się TUTAJ (http://pliki.pwsztar.edu.pl/~m_witek/maszyna/)
Plik zawiera opis:
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 09 Sierpnia 2017, 15:38:47
Według mnie to uK powinien pierwszy rozpocząć komunikację przez wysłanie pierwszego bajtu o wartości np. 0xFF (255). To by otworzyło drogę do Plug & Play.
Przy komunikacji liczą się pojedyncze bajty czyli liczby całkowite, więc wyrzuciłbym wpisy w pliku eu07.ini dla liczb rzeczywistych.
Trzecia rzecz też odnośnie komunikacji, idźmy w Full Duplex czyli transmisję w dwie strony jednocześnie, a nie jak teraz Half Duplex. Nie potrzeba wątków, ale wystarczy wysyłać po bajcie sterującym od uK do maszyny, a maszyna rozpocznie wysyłanie ramki do uK. Arduino ma bufor danych więc nie ma z tym problemów, odczyta to co zostało wysłane kiedy będzie miało czas. (uK - mikrokontroler)

P.S. Includy dla arduino na https://git.eu07.pl/Lakasabasz/Arduino-Maszyna-Port (https://git.eu07.pl/Lakasabasz/Arduino-Maszyna-Port)
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 10 Sierpnia 2017, 04:16:31
Według mnie to uK powinien pierwszy rozpocząć komunikację przez wysłanie pierwszego bajtu o wartości np. 0xFF (255). To by otworzyło drogę do Plug & Play.
Moim zdaniem lepiej jednak, kiedy to MaSzyna rozpoczyna komunikację z tego względu, że pulpit (mikrokontroler) jest z reguły połączony przez USB z komputerem przed uruchomieniem się exe MaSzyny i może sobie spokojnie czekać, aż wczyta się jakiś scenariusz i exe zgłosi gotowość do współpracy przez wysłanie pierwszej informacji. W sytuacji odwrotnej potrzebny byłby jakiś dodatkowy przycisk, który wciskałoby się po stwierdzeniu, że scenariusz już się wczytał i uK może nawiązać komunikację z exe.

A czy działa Ci może komunikacja z Arduino na obecnych exe C++ od @tmj? Bo mi od exe++170330 nie działa odbieranie danych z uK, choć @tmj nie wprowadzał w tym czasie żadnych celowych zmian w tym zakresie. Poniżej kod, którego używam w UNO do testów nie zmieniając go i do exe++170330 wszystko działa, a od niego włącznie już nie odbiera informacji z uK...
volatile uint8_t TablicaZPC[31] = {0};
volatile uint8_t TablicaDoPC[17] = {0};
int cleanbuf;
void setup() {
  pinMode(13, OUTPUT);     //ustawienie pinu 13 (wbudowana w Arduino dioda LED) jako wyjście cyfrowe
  digitalWrite(13, LOW);     //ustawienie stanu niskiego na pinie 13
  pinMode(2, INPUT_PULLUP);     //ustawienie pinu 2 jako wejście z podciągnięciem do zasilania
  Serial.begin(500000);     //nawiązanie komunikacji z prędkością 500000b/s
  Serial.setTimeout(10);
  while(!Serial){};     //czekanie do nawiązania komunikacji z komputerem
}

void loop() {
  //while(Serial.available()){     //jeśli jakieś dane są w buforze
  for(byte i=0; i<31; i++){     //pętla umożliwiająca wysłanie 31 bajtów danych
   while(!Serial.available()){};     //czekamy na odebranie bajtu danych
   TablicaZPC[i] = Serial.read();     //zapis danych do naszej tablicy
   if(i < 16){   //zabezpiecznie, żeby nie wysłać za dużo danych do komputera
    Serial.flush();     //sprawczanie czy już wysłano wcześniejsze dane (czekanie na wysłanie danych)
    Serial.write(TablicaDoPC[i]);     // wysłanie danych do komputera
   }
  }
  //}

  digitalWrite(13, (bitRead(TablicaZPC[6], 1)));     //ustawienie wyjścia 13 według stanu bitu 1 w bajcie 4 w TablicaZPC (kontrolka jazdy na oporach)
  if(!(digitalRead(2))){     //jeśli wejście na pinie 2 ma stan niski (zwarte przycikiem do masy)
    bitWrite(TablicaDoPC[3], 0, 1);     //ustawienie bitu 1 w bajcie 3 w TablicaDoPC na 1 ( zał. baterii)
  }
  else{
    bitWrite(TablicaDoPC[3], 0, 0);     //w przeciwnym przypadku na 0
  }

  delay(10);
 
}
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 10 Sierpnia 2017, 12:59:24
Mój projekt tworzę tak, że pierwsze inicjujesz klasę podając w konstruktorze bitrate, a potem jeżeli chcesz używać innych pinów do UART to rx, tx, jeśli nie to zostaje domyślnie. Gdy zainicjujesz klasę wywołujesz funkcję read(), a ona odczytuje dane z maszyny i porządkuje je do odpowiednich zmiennych. Odczytujesz wartości zmiennych przez getXX(). Więc ten sposób lepiej żeby uK rozpoczynał komunikację.
Nie testowałem biblioteki na "żywca", nie jest jeszcze skończona. Zrobiłem obsługę odczytu danych (funkcja read() i getXX()), ale jeszcze nie ma obsługi wysyłki danych (send())
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 14 Sierpnia 2017, 19:07:12
Dotarłem do momentu gdzie w dokumentacji są luki...
Chodzi o to gdzie mają być dane impulsowe, a gdzie ma być stała wysyłka danych. Potrzebuje informacji o przetwornicy, sprężarki, ogrzewania, pantografy, przyciemnienie reflektorów, bateria i światła. Bez tego nie ruszę, bo mogę dla ułatwienia użyć słowa static i to zabezpieczy przed niechcianym wyłączeniu np. przetwornicy.
75% ukończenia projektu. Potem wyślę na git zip i opis jak używać biblioteki.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 14 Sierpnia 2017, 20:29:18
Czyli jednym słowem hebelki? Nie wiem, na jak bardzo robisz "gotowca" pod względem obsługi wejść/wyjść w Arduino, ale jeśli o to chodzi, to prawdziwe hebelki (i włącznik baterii też) mają styki bistabilne, czyli po załączeniu zwierają np. dany pin Arduino do masy przez cały czas, a z kolei exe potrzebuje (przynajmniej z klawiatury) tylko impulsu na załączenie/wyłączenie danego elementu obsługiwanego hebelkiem.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 15 Sierpnia 2017, 19:12:39
Klasa będzie w pełni obsługiwać komunikację. Jedyne funkcje które powinieneś używać to .read() .send() i wszelkiego rodzaju .setXX(). Potem dam rekomendację, aby nadpisać funkcję set() tak aby obsługiwała tylko to co masz na pulpicie. Co by ci tu jeszcze powiedzieć? Nie będziesz musiał się babrać w tablicach i wyszukiwać odpowiedniego bitu danych.

Edit: I tak nie ruszę bez danych standardu komunikacji od maciek001. Proponuję nazwać ten standard MaszCOM ver 1 :D
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 15 Sierpnia 2017, 19:22:19
I będzie to wprowadzone do gałęzi rozwojowej @tmj, żeby można było korzystać ze wszystkich nowych możliwości exe C++? Jak tak, to świetnie :-D Bo teraz próbuję coś sklecić z Arduino DUE i PoKeys jednocześnie, ale najlepsze exe, jakie mam do dyspozycji z działającą komunikacją jest z 26 lutego...

EDIT: Aha, jak byś mógł, to dodaj też od razu możliwość zmiany prędkości transmisji jak u maćka001, bo np. takie Arduino DUE ma logikę na 3,3V i przy domyślnych 500000bd/s robią się straszne zakłócenia i musiałem obniżyć, puki co na standardowe dla Arduino 9600bd/s.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 16 Sierpnia 2017, 13:04:46
Nie, to będzie biblioteka na arduino. Maciek tworzy standard i wprowadza obsługę od exe, a ja stoję po drugiej stronie i na podstawie dokumentacji standardu przygotowuję bibliotekę do arduino (i innych uK obsługujących arduino ide), która zajmuje się całą komunikacją. U nie ma "domyślnej prędkości", przy konstruktorze klasy z automatu musisz podać prędkość, albo kompilator cię nie puści.

https://git.eu07.pl/Lakasabasz/Arduino-Maszyna-Port (https://git.eu07.pl/Lakasabasz/Arduino-Maszyna-Port)

Tam masz to co udało mi się napisać. To dwie klasy, ale postaram się uprościć obsługę drugiej do maksimum, tak abyś musiał używać jednej, głównej. Jutro jadę na wczasy więc nie będę nic commitował przez 2 tyg, ale nadal czekam na uwagi w sprawie kodu i oczywiście czekam na Maćka aby podał mi hebelki.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 16 Sierpnia 2017, 14:13:03
Ok, przetestuję w przyszłym tygodniu, bo po jutrze jadę z pulpitem do Chabówki ;) A ze standardową prędkością przesyłu danych w Arduino chodziło mi o to, że 9600bd/s to najczęściej spotykana prędkość w przeróżnych przykładach i stąd określiłem ją jako standardową.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 29 Września 2017, 17:00:12
Projekt dead?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: firleju w 29 Września 2017, 18:16:56
Cały czas lecą poprawki na gicie. Czemu projekt ma być dead?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 30 Września 2017, 13:29:29
Poczytaj poprzednie posty. Stanęło na tym że w dokumentacji brakuje paru szczegółów co uniemożliwia dalszą pracę, a autora niema od wakacji więc...
No chyba że ktoś aktywny przejmie projekt.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 30 Września 2017, 13:39:02
Sorki! Żyję :) Prace trwają z pomocą milek7. Aktualnie podstawowe rzeczy w ET22 (bo na tym mam jak testować) działają. Podstawowe mam na myśli pulpit (bez przełącznika hamowania). Najnowsze exe dostępne pod adresem: https://ci.appveyor.com/api/buildjobs/yoh3vc3f007wb9u9/artifacts/builds%2Fbuild_win64%2FRelWithDebInfo%2Feu07%2B%2Bng.exe

Wczoraj pulpit jeździł na Małopolskiej Nocy Naukowców na PWSZ w Tarnowie.

Co zostało przerobione:
- normalne sterowanie (nie ma już emulacji klawiatury)
- wykorzystana biblioteka opensource zamiast windowsowskiej - czy będzie działać na innych systemach? chyba tak.
- zmiana w parametrach z pliku eu07.ini (update już niedługo)

//uart <nazwa portu> <nie zmieniać> <częstość wysyłania danych (czas)>
uart COM3 500000 0.1 0.05

//uarttune <ham. zespolony min> <max> <ham. dodatkowy min> <max> <ciśnienie max w zbiorniku gł.> <max wartość dla PWM> (to samo dla przewodu gł i cylindrów hamulcowych)
uarttune 46.0 943.0 175.0 874.0 0.9 1023.0 0.7 1023.0 0.5 1023.0 4000.0 1023.0 800.0 1023.0

//uartfeature <nastawnik> <bocznik> <hamulec> <hamulec lokomotywy>
uartfeature no no yes yes

//uartdebug <wyświetlanie danych debugowania w konsoli>
uartdebug no
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 04 Października 2017, 17:32:25
maciek, wracając do poprzedniego problemu: potrzebuję odpowiedzi na pewne pytania

Dotarłem do momentu gdzie w dokumentacji są luki...
Chodzi o to gdzie mają być dane impulsowe, a gdzie ma być stała wysyłka danych. Potrzebuje informacji o przetwornicy, sprężarki, ogrzewania, pantografy, przyciemnienie reflektorów, bateria i światła. Bez tego nie ruszę, bo mogę dla ułatwienia użyć słowa static i to zabezpieczy przed niechcianym wyłączeniu np. przetwornicy.

Mógłbyś dodać te informacje do dokumentacji? Byłbym bardzo wdzięczny
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 04 Października 2017, 17:46:14
Nie rozumiem pytania. Pod tym względem dokumentacja jest chyba poprawna.
Można zobaczyć do implementacji w obecnym exe, jest dosyć bardziej czytelna od starej.
https://github.com/Milek7/maszyna/blob/lua/uart.h
https://github.com/Milek7/maszyna/blob/lua/uart.cpp
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 05 Października 2017, 10:05:41
Szanowna administracjo, proszę o czytanie poprzednich postów, ale jeżeli tak bardzo nie chcecie to przypomnę o co chodzi:
maciek001 implementuje mechanizm komunikacji przez port COM w maszynie i prowadzi dokumentację protokołu komunikacji. Ja aktualnie czekam, aż maciek uzupełni pewne fragmenty swojej dokumentacji, abym mógł dokończyć bibliotekę. Dokumentacja nie precyzuje "hebelków", które w maszynie są impulsowe, a w prawdziwym pulpicie bistabilne. Ja nie wiem czy przy każdym wysyłaniu aktualizacji wysyłać sygnał wysoki np. dla pantografów, czy tylko wystarczy raz, a potem drugi, aby je opuścić.
Kod w implementacji na git może być zmieniany z godziny na godzinę, a zmiany w dokumentacji będą wymuszały zmianę wersji całego protokołu komunikacji, przez co ja będę mógł pracować w swoim tempie dostosowując się do aktualnej dokumentacji, a implementacja na git w swoim.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 05 Października 2017, 10:28:12
Działanie hebelków odpowiada rzeczywistemu stanu przełącznika na pulpicie, zależnie od tego jakiego jest rodzaju w symulowanej lokomotywie.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: tmj w 05 Października 2017, 13:42:06
Dokumentacja nie precyzuje "hebelków", które w maszynie są impulsowe, a w prawdziwym pulpicie bistabilne. Ja nie wiem czy przy każdym wysyłaniu aktualizacji wysyłać sygnał wysoki np. dla pantografów, czy tylko wystarczy raz, a potem drugi, aby je opuścić.
Typ przelacznikow po stronie exe zalezy od konfiguracji kabiny danego pojazdu. Jaki by on nie byl, instrukcje odbierane przez exe to z reguly "zmiana stanu urzadzenia X" wiec nie ma potrzeby wysylac polecen bez przerwy, a jedynie gdy zachodzi potrzeba przelaczenia urzadzenia z jednego polozenia w drugi.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 05 Października 2017, 13:48:15
"zmiana stanu urządzenia" jest zawsze przy sterowaniu z klawiatury, ale w przypadku interfejsu UART sterowane jest rzeczywiste położenie przełącznika. (czyli przy hebelku bistabilnym żeby podnieść pantografy trzeba trzymać bit cały czas, w przypadku impulsowego tylko w momencie załączenia).
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: tmj w 05 Października 2017, 14:19:56
No chodzilo mi o przesylanie instrukcji z modulu obslugi pulpitu do reszty exe, nie o wymiane miedzy modulem i fizycznym pulpitem. Z pytania dosc ciezko wywnioskowac o ktore faktycznie chodzi.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: adi-edu w 04 Lipca 2018, 08:44:06
@Łakasabasz Witam wszystkich, czy biblioteka komunikacyjna dla arduino powstała? Czy autor dodał już rekomendację do ustawiania odpowiedniego pulpitu? I gdzie można znaleźć tą bibliotekę?

Dzięki za odp.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 08 Lipca 2018, 13:44:20
@adi-edu hmm biblioteka powstała do połowy czyli obsługuje poprawne odbieranie stanu z symulatora, niestety obsługi wysyłania danych do symulatora nie udało mi się napisać. Biblioteka nie była testowana, ale w związku z zainteresowaniem tym tematem podejmę pracę nad odświeżeniem kodu.

@maciek001 mógłbyś mi wysłać aktualną dokumentację komunikacji?

@Administrator/Deweloper czy jest dostępna jakaś platforma do kontroli kodu czy mam korzystać z github? git.eu07.pl nie działa, może macie jakieś plany z tym?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 08 Lipca 2018, 13:47:34
Nie ma, używaj githuba.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 09 Lipca 2018, 09:49:25
Proponowałbym wyczyścić ten temat i napiszę wszystko jeszcze raz od nowa. Co o tym myślicie?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: adi-edu w 10 Lipca 2018, 14:50:28
Jestem za, bo z punktu widzenia nowicjusza w temacie jest trochę namieszane ;)

P.S. PANOWIE - wielkie dzięki za kawał dobrej roboty!!! :D
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 12 Lipca 2018, 09:56:20
Wracam do domu 6.08.br. i będę skrobał całość jeszcze raz. W pierwszym poście zrobię edit jak się da i napiszę jeszcze raz wszystko przejrzyście.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Łakasabasz w 12 Lipca 2018, 18:38:10
O i dobrze
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: adi-edu w 26 Sierpnia 2018, 19:03:25
I  jak Panowie, ruszyło się coś w temacie?
Dodatkowo pytanie o wasze sposoby na fizyczny nastawnik jazdy np EN57? Tzn. Jak sczytujecie położenie do mikrokontrolera?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 27 Sierpnia 2018, 16:06:53
Troszkę cierpliwości. Mam teraz trochę pracy. Kilka osób już pracuje nad kodem dla Arduino. W dziale "Nastawnik/Pulpit do komputera - Wskazówki i gotowe projekty" można poczytać co nieco na ten temat. Postaram się szybko naskrobać coś sensownego choć może być mało jasne ;)
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: skorakora w 09 Grudnia 2018, 19:52:13
Gdzie jest ta dokumentacja ?
Bo nigdzie znaleźć nie mogę
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: deletet w 04 Maja 2019, 23:29:47
Witam, jakieś nowości odnośnie projektu?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: kuba_mk w 27 Maja 2019, 21:39:14
Witam i przyłączam się do pytania.
Czy w ostatniej wersji symulatora 19.04 komunikacja przez uart odbywa się bez problemów?
I gdzie można znaleźć dokumentację odnośnie wymiany danych?

Bo generalnie plik moich marzeń linkowany w tym wątku - http://pliki.pwsztar.edu.pl/~m_witek/maszyna/ (http://pliki.pwsztar.edu.pl/~m_witek/maszyna/) - jest 503 forbidden
Da się coś z tym zrobić? Albo może ktoś sobie zapisał?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: kuba_mk w 06 Lipca 2019, 23:00:28
Jestem po testach metodą prób i błędów, zbudowaniu testowego pulpitu i mogę odpowiedzieć sobie na pytania. Może ktoś skorzysta...

Tak, komunikacja przez uart z Maszyną w wersji 19.04 działa.
Generalnie komunikacja odbywa się wg schematu opisanego w pierwszym poście tego wątku (te poskreślane). Poza jednym wyjątkiem - sygnał z nastawnika, bocznika i hamulców trzeba wysyłać o jeden bajt wcześniej.

Pojawiły się za to nowe pytania. Ktoś wie w którym miejscu Maszyna oczekuje od kontrolera pozycji nawrotnika??

No i po raz kolejny apeluję o udostępnienie dokumentacji dot. komunikacji z Maszyną po uart, jeśli ktoś posiada.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 06 Lipca 2019, 23:09:41
Cytuj
Pojawiły się za to nowe pytania. Ktoś wie w którym miejscu Maszyna oczekuje od kontrolera pozycji nawrotnika??
Nie ma obecnie wyciągniętego osobnego parametru. Można podpiąć sterowanie pod polecenia reverserincrease i reverserdecrease w konfiguracji eu07_input-uart.ini
Do informacji jak działa komunikacja można popatrzeć do kodu:
https://github.com/eu07/maszyna/blob/master/uart.cpp
https://github.com/eu07/maszyna/blob/master/uart.h
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: kuba_mk w 20 Lipca 2019, 02:09:39
Dzięki za odpowiedź. Nawrotnik ogarnięty.

Ale pojawił się problem z nastawnikiem.
Odczytuję jego pozycję z potencjometru, mapuję z zakresu przetwornika 0-1023 na 0-42 i wysyłam: 
TablicaDoPC[6] = map(analogRead(A1), 0, 1023, 0, 42);Po uruchomieniu symulatora wygląda obiecująco. Koło nastawnika wirtualnej kabiny obraca się razem z moim potencjometrem w całym zakresie. Tylko po uruchomieniu lokomotywy nie ma jazdy. Zadaję pozycję i... nic się nie dzieje. Problem nie występuje po "odłączeniu" nastawnika w pliki eu07.ini i sterowaniu klawiaturą. Moja idea chyba nie jest zła bo identycznie mam zrealizowany bocznik (tylko w zakresie pozycji 0-6) i działa. Problem nie jest sprzętowy, bo zamieniałem je miejscami. Z bocznikiem działa, z nastawnikiem nie. Co ciekawe, kiedy mapuję nastawnik tylko na 6 pozycji, to mogę ruszyć. Co więc robię źle? Jest jakiś warunek, którego nie spełniam, że nie mogę ruszyć? Dlaczego jeśli wysłam liczbę z zakresu 0-6 to jadę, a jeśli z zakresu 0-42 to nie? Nawet jeśli pozycję nastawnika mam zmapowaną dla przedziału 0-42, a potem podaję nawet pierwszą pozycję, to też nie mogę ruszyć.

Niestety nie jestem przesadnie biegły w programowaniu, stąd może głupie pytania...  Ze znalezieniem w kodzie informacji, że coś "idzie" na szóstym bajcie, a nie na siódmym sobie poradziłem. A tego nie mogę ugryźć.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: kuba_mk w 21 Lipca 2019, 13:05:07
Przypadkiem wpadłem na genialne w swojej prostocie rozwiązanie problemu. Zwyczajnie nie mogą być jednocześnie włączone programy ArduinoIDE i Maszyna, bo się gryzą i powstaje taki oto efekt.  Nie było pytania. Jadę dalej...
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: mac310 w 14 Sierpnia 2019, 16:44:11
Pytanie do EXEkoderów. Chciałbym się przymierzyć do podłączenia rysików Haslera i widziałem, że są zarezerwowane bity na tę okoliczność (bajt 6 bity od 0 do 4). W tej chwili mam wrażenie, że tylko jazda pod prądem (B6b4) oraz hamowanie, ciśnienie w cylindrze hamulcowym (B6b3) są wyprowadzone. Ktoś mógłby to potwierdzić i jeśli tak to jest to czy pozostałe wyjścia można byłoby dopisać? Wg dokumentacji możliwości jest sporo ale ja dla przykładu mam Haslera z 5 dodatkowymi zapisami (1 pojedynczy i 2 podwójne opisane jako 5 ELR). W takiej konfiguracji można zapisać poza jazdą pod prądem/bez prądu oraz hamowanie (to co jest teraz), także przejechanie nad rezonatorem SHP z rozróżnieniem kierunku jazdy oraz kasowanie CA. W zasadzie kasowanie CA mogę ogarnąć poza symulacją, przejechanie nad rezonatorem SHP trochę trudniej ale też raczej mogę choć nie bardzo mogę ustalić, z której kabiny jest jazda bo to jest chyba rejestrowane przy SHP.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 14 Sierpnia 2019, 16:53:42
Obecnie jest: ciśnienie w cylindrze, prąd na silnikach, aktywny radiostop i mruganie/buczenie ca/shp.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: mac310 w 14 Sierpnia 2019, 17:00:24
Hmm to ciekawe, bo ciśnienie i prąd udało mi się zaobserwować ale pozostałych to już nie bardzo. Czy to na wspomnianych bitach bajtu 6 jest czy inaczej?
W sumie to te opcje nie są potrzebne bo kasowanie CA mam skąd wziąć i od biedy najechanie na rezonator (czyli zapalenie lampki SHP) wystarczy. Jedynie problemem jest rozpoznanie z której kabiny jadę, bo tego niestety nie mam jak rozpoznać. Da radę to wyprowadzić na COM, żeby było wiadomo czy jadę z A czy z B?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 08 Kwietnia 2020, 18:42:43
Sama komunikacja trochę ewoluuje i aktualne moje prace związane są bardziej z tą modyfikacją @Milek7.
Postaram się to wszystko odświeżyć i opracować. Mam dużo pracy więc proszę o cierpliwość. Jeżeli ktoś jest ciekawy co jest przesyłane, polecam zobaczyć pliki UART.c na repozytorium.

@Tmj i @Milek7 czy możemy ramkę danych ujednolicić?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: tmj w 08 Kwietnia 2020, 20:12:54
Postaram sie wrzucic milkowa wersje uart.h/cpp do nastepnej aktualizacji, jesli nic sie przy okazji nie zbobczy.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 09 Kwietnia 2020, 03:03:03
U Milka nie ma chyba tych dodatków, które Ty wprowadzałeś, np. bit przebywania w kabinie A/B.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: mac310 w 09 Kwietnia 2020, 09:32:21
Wydaje mi się, że zmiana kabiny jest u Milka. Częściej korzystam z jego exe i mam poprawny zapis na taśmie.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: tmj w 09 Kwietnia 2020, 17:38:40
Nie wiem jak na (starszej) paczkowej, ale w biezacej galazce /sim informacja o kabinie jest podawana, to tylko u mnie brakuje dodatkowych elementow :>
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 10 Kwietnia 2020, 09:26:42
A dodana jest obsługa lampki przekaźnika różnicowego obwodu głównego? Jest na nią miejsce na 5 Bajcie 3 bicie, między między nadmiarowy przetwornicy a nadmiarowy silników trakcyjnych.

Milek7 ma prędkość na 16 bitach ale bez wartości po przecinku. Co myślicie o tym, aby zwiększyć dokładność prędkości do 0,1km/h? 4 młodsze bity na wartości po przecinku lub prędkość mnożyć x10 i pulpit by już sobie to dekodował.
Aby zachować kompatybilność wsteczną z 8bitową prędkością można zrobić wpis do eu07.ini do parametru uartfeature na koniec z defaultową wartością no. Osobiście twierdzę, że prościej jest mnożyć prędkość x10 i w takiej formie przesyłać bez kombinacji z przesuwaniem bitów.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 10 Kwietnia 2020, 16:05:25
W exe Milka jest dostępny parametr uarttachoscale do wpisania w ini. Podanie mu wartości 10.0 daje takie właśnie rezultaty, jak opisałeś, czyli prędkość jest mnożona razy 10 i dzięki temu podawana z dokładnością do 0,1km/h.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Milek7 w 10 Kwietnia 2020, 16:37:45
xD
Już sam zapominam co dodawałem..
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 10 Kwietnia 2020, 17:27:46
W exe Milka jest dostępny parametr uarttachoscale do wpisania w ini. Podanie mu wartości 10.0 daje takie właśnie rezultaty, jak opisałeś, czyli prędkość jest mnożona razy 10 i dzięki temu podawana z dokładnością do 0,1km/h.
Dobrze wiedzieć. Dodam do programu zaraz :)
Milek7 jest więcej takich niespodzianek? ;)
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: miko22 w 10 Kwietnia 2020, 19:40:44
Na wyższych bajtach jest też data, godzina, przebyty dystans w decymetrach i numer wybranego kanału radiowego, ale co na którym i jak, to nie pamiętam. Na pierwszych czterech dostaje się 0xEF i tak samo trzeba wysyłać na pierwszych czterech 0xEF. Tylko to jeszcze chyba zależy, które exe. Ja używam w zasadzie tylko simowego, tylko z kolei shadery do niego nie są dostosowane do paczki 20.01, no i nie ma wielu zmian od tmj (choćby zrzucanie powietrza z PG przy wyłączonej baterii).
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: tmj w 11 Kwietnia 2020, 01:58:56
Wersja 20.410 dostala przeszczep modulu komunikacji uart, powinna dzialac tak samo jak galazka sim. Doszla przy okazji sygnalizacja stanu lampki przekaznikow roznicowych (bajt 5, bit 3)

Aktualna zawartosc ramki:

std::array<uint8_t, 52> buffer {
    //preamble
0xEF, 0xEF, 0xEF, 0xEF,
    //byte 0-1 (counting without preamble)
SPLIT_INT16(tacho),
    //byte 2
(uint8_t)(
        trainstate.ventilator_overload << 1
        | trainstate.motor_overload_threshold << 2),
    //byte 3
(uint8_t)(
        trainstate.coupled_hv_voltage_relays << 0),
    //byte 4
(uint8_t)(
        trainstate.train_heating << 0
        | trainstate.motor_resistors << 1
        | trainstate.wheelslip << 2
        | trainstate.alerter << 6
        | trainstate.shp << 7),
    //byte 5
(uint8_t)(
        trainstate.motor_connectors << 0
        | trainstate.converter_overload << 2
        | trainstate.ground_relay << 3
        | trainstate.motor_overload << 4
        | trainstate.line_breaker << 5
        | trainstate.compressor_overload << 6),
    //byte 6
(uint8_t)(
        m_trainstatecab << 2
        | trainstate.recorder_braking << 3
        | trainstate.recorder_power << 4
| trainstate.radio_stop << 5
| trainstate.springbrake_active << 6
        | trainstate.alerter_sound << 7),
    //byte 7-8
SPLIT_INT16(brake_press),
    //byte 9-10
SPLIT_INT16(pipe_press),
    //byte 11-12
SPLIT_INT16(tank_press),
    //byte 13-14
SPLIT_INT16(hv_voltage),
    //byte 15-16
SPLIT_INT16(current1),
    //byte 17-18
SPLIT_INT16(current2),
    //byte 19-20
SPLIT_INT16(current3),
//byte 21-22
SPLIT_INT16((time.wYear - 1) * 12 + time.wMonth - 1),
//byte 23-24
SPLIT_INT16((time.wDay - 1) * 1440 + time.wHour * 60 + time.wMinute),
//byte 25-26
SPLIT_INT16(time.wSecond * 1000 + time.wMilliseconds),
//byte 27-30
SPLIT_INT16((uint16_t)odometer), SPLIT_INT16((uint16_t)(odometer >> 16)),
//byte 31-32
SPLIT_INT16(lv_voltage),
//byte 33
(uint8_t)trainstate.radio_channel,
//byte 34-48
0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
};
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: mac310 w 11 Kwietnia 2020, 11:44:40
Przetestowane i jest git. Mogę zrezygnować z przełącznika wersji exe i dostosowania się do ramki danych :)
Teraz tylko muszę przerobić kod w Arduino żeby uwzględnić obsługę lampki obwodu głównego z symulatora... ale może poczekam na obsługę (enable/disable) zaworu trójdrogowego... Jest szansa?
I jeszcze pytanie czy lampka przekaźników różnicowych działa tylko na 4E czy też na 303E? Bo mam wrażenie, że na 303E nie świeci.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: Stele w 12 Kwietnia 2020, 20:23:30
W sensie nie wysyła sygnału na port, czy w którymś modelu kabiny coś skopane? Wszystko jest siódemką, to 4e od 303e nie powinny się absolutnie niczym różnić pod kątem zwracanych danych.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: mac310 w 12 Kwietnia 2020, 20:38:35
To muszę jeszcze raz dokładnie porównać bo na 4E różnicowy działa jak na filmie, a mam wrażenie, że na 303E nie zapala się lampka po popełnieniu. Może coś przegapiłem bo szybko testowałem. Nie było reakcji na symulacji i w związku z tym na pulpicie też się nie zapaliła więc pomyślałem, że 303E ma inaczej niż 4E.
Update. Rzeczywiście to moje niedopatrzenie. Zrobiłem testy jeszcze raz i rzeczywiście różnicowy działa w obu przypadkach.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 13 Kwietnia 2020, 13:06:43
Na wyższych bajtach jest też data, godzina, przebyty dystans w decymetrach i numer wybranego kanału radiowego, ale co na którym i jak, to nie pamiętam. Na pierwszych czterech dostaje się 0xEF i tak samo trzeba wysyłać na pierwszych czterech 0xEF. Tylko to jeszcze chyba zależy, które exe. Ja używam w zasadzie tylko simowego, tylko z kolei shadery do niego nie są dostosowane do paczki 20.01, no i nie ma wielu zmian od tmj (choćby zrzucanie powietrza z PG przy wyłączonej baterii).
W arkuszu kalkulacyjnym są rozpisane ramki w dwie strony.
@Tmj: dorzucam link do Twojego exe.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: tmj w 17 Kwietnia 2020, 00:40:29
ale może poczekam na obsługę (enable/disable) zaworu trójdrogowego... Jest szansa?
Szansa zawsze jest :>

(komendy sa obslugiwane od wersji 20.416)
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM
Wiadomość wysłana przez: maciek001 w 12 Maja 2020, 21:36:09
ale może poczekam na obsługę (enable/disable) zaworu trójdrogowego... Jest szansa?
Szansa zawsze jest :>
Jakbyście coś modyfikowali to dajcie znać na PW to będę czuwał nad aktualizacją plików ;)

EDIT: nie macie wrażenia, że jest trochę bałagan w ułożeniu bitów w bajtach wskaźników? Co o tym myślicie?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM (SerialPort)
Wiadomość wysłana przez: tmj w 02 Lipca 2020, 21:15:04
Aktualny uklad zawartosci ramki, dla wersji 20.701

std::array<uint8_t, 52> buffer {
//preamble
0xEF, 0xEF, 0xEF, 0xEF,
//byte 0-1 (counting without preamble)
SPLIT_INT16(tacho),
//byte 2
(uint8_t)(
        trainstate.epbrake_enabled << 0
        | trainstate.ventilator_overload << 1
        | trainstate.motor_overload_threshold << 2),
//byte 3
(uint8_t)(
        trainstate.coupled_hv_voltage_relays << 0),
//byte 4
(uint8_t)(
        trainstate.train_heating << 0
        | trainstate.motor_resistors << 1
        | trainstate.wheelslip << 2
        | trainstate.alerter << 6
        | trainstate.shp << 7),
//byte 5
(uint8_t)(
        trainstate.motor_connectors << 0
        | trainstate.converter_overload << 2
        | trainstate.ground_relay << 3
        | trainstate.motor_overload << 4
        | trainstate.line_breaker << 5
        | trainstate.compressor_overload << 6),
//byte 6
(uint8_t)(
        m_trainstatecab << 2
        | trainstate.recorder_braking << 3
        | trainstate.recorder_power << 4
        | trainstate.radio_stop << 5
        | trainstate.springbrake_active << 6
        | trainstate.alerter_sound << 7),
//byte 7-8
SPLIT_INT16(brake_press),
//byte 9-10
SPLIT_INT16(pipe_press),
//byte 11-12
SPLIT_INT16(tank_press),
//byte 13-14
SPLIT_INT16(hv_voltage),
//byte 15-16
SPLIT_INT16(current1),
//byte 17-18
SPLIT_INT16(current2),
//byte 19-20
SPLIT_INT16(current3),
//byte 21-22
SPLIT_INT16((time.wYear - 1) * 12 + time.wMonth - 1),
//byte 23-24
SPLIT_INT16((time.wDay - 1) * 1440 + time.wHour * 60 + time.wMinute),
//byte 25-26
SPLIT_INT16(time.wSecond * 1000 + time.wMilliseconds),
//byte 27-30
SPLIT_INT16((uint16_t)odometer), SPLIT_INT16((uint16_t)(odometer >> 16)),
//byte 31-32
SPLIT_INT16(lv_voltage),
//byte 33
(uint8_t)trainstate.radio_channel,
//byte 34-48
0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
};
Jesli jest zapotrzebowanie na zmiane ukladu, prosze zglaszac.
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM (SerialPort)
Wiadomość wysłana przez: mac310 w 03 Lipca 2020, 14:41:32
A ja mam takie pytanie bo zrobiłem sobie "atrapę" przedziału maszynowego (https://youtu.be/UBv32-zB9lQ) i wszystko fajnie bo nie muszę bawić się z klawiaturą podczas przechodzenia między kabinami ale niestety nie do końca. Po wejściu do drugiej kabiny stoimy sobie na środku i trzeba użyć myszy, żeby usiąść zanastawnikiem. Czy jest jakaś metoda, żeby te kliknięcia myszą również zrealizować w komunikacji szeregowej?
Tytuł: Odp: MaSzyna z portem COM (SerialPort)
Wiadomość wysłana przez: tmj w 11 Lipca 2020, 19:04:03
Obawiam sie ze nie bardzo, przynajmniej na razie -- zmiana polozenia kamery przypisana jest na sztywno w exe do przyciskow myszy i nie wykorzystuje systemu komend ktory steruje urzadzeniami pojazdu.

Jakims tam bieda-rozwiazaniem moze byc teoretycznie szamysntwo w postaci edycji pliku mmd pojazdu, i wpisanie tam takich samych parametrow dla driverXpos: i driverXsitpos: W takiej aranzacji kamera po wejsciu do kabiny bedzie umieszczona w tej samej pozycji w jakiej znajduje sie gdy "siadamy" uzywajac prawego przycisku.