Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Profil pionowy trasy.
Ra:
Jak dla mnie, edytor w wersji 2.1 jest bardziej przejrzysty. I bardziej się nadaje do tego, żeby zrozumieć zasadę jego działania. No i jest po angielsku. Problemem może być jedynie znalezienie archiwum z wersją 2.1. Ale bardzo polecam wypróbowanie tego edytora, gdyż obrazuje on zupełnie inne podejście do budowy tras, niż jest możliwe za pomocą 3ds Max.
Z drugiej strony na to patrząc, w trasach realistycznych, robionych wg map, mamy raczej podane wysokości n.p.m. dla danego punktu i opieranie się jedynie na względnych współrzędnych mogłoby być kłopotliwe. Szczególnie jeśli organizacja budowy trasy jest inna niż "zaczynamy z punktu A i metr po metrze idziemy do punktu B".
Ja w swoim edytorze zrobiłem to nieco odwrotnie. Najpierw zostały ułożone tory wg zdjęć lotniczych. Potem np. na pozycji 17593m liczonej wzdłuż toru chciałem wstawić nastawnię - i okazało się, że musiała by stać dalej o parę metrów, niż widać ją na zdjęciu. W takiej sytuacji musiałem wprowadzić współczynniki przeliczeniowe dla długości trasy, bo zdjęcia są zniekształcone. 1km2 na zdjęciu ma fizyczne wymiary 1000.7m×1000m. Niby drobiazg, ale na długości 10km mamy przesunięcie 7m, co jest zauważalne (budynki pozycjonowane w kilometrażu nie pokrywają się z ich pozycją na zdjęciach).
Quork QTar:
Wersja 2.1??? Matko, kiedy to bylo... Dawno, ale to bardzo dawno przed moim czasem w LS3D, ja sie ledwie otarlem o 2.4... *lol*
No coz, jeszcze sie nie zajmowalem problematyka trasy realnej (bo "realistycznymi" sa tez fikcyjne; inaczej nie przejda przez "Beta", pozycja kazdego "magnesu", kazdego czujnika, kazdej tablicy musi byc poprawna (pamietam jaka byla przeprawa, zanim moj przejazd kolejowy zadowolil...)), ale musi ze to sie da, z samych nowszych przykladow byloby:
* Saalebahn: Okolice Großheringen, Jena itp.
* Murgtalbahn: Schwarzwald (miedzy Badenia a Württembergia)
* Seifhennersdorf-Varnsdorf-Zittau-Bily Kostel-Chrastava-Liberec: Trasa przez Niemcy, Polske i Czechy
* ...Spytaj M-Gleisera, czy Ci moze dac kontakt z ktoryms z konstruktorow, pierwszego (RainerZ) jeszcze widuje w forum, ale Albrechta (lokfan), od Murgtalbahn, to juz dlugo nie widzialem, a do Gerda Bukovskyego to trzeba chyba mejlem, to M-Gleiser moze wie, ja G.B. nie znam.
Quork QTar:
W koncu z tego wszystkiego zapomnialem pokazac, jak to potem wyglada...
http://download.lima-city.de/quorkqtar/Clipboard03.png
Moja wlasna trasa, a "pociong" to VT08, znany zapewne niektorym ZuSi-owiczom
uetam:
Moglbys nam przetlumaczyc sterowanie i opisac 'jak' jezdzic ?:]
pzdr
Quork QTar:
Chetnie, ale dopiero po 19tym, bo wyjezdzamy na urlop... akurat do Wloch...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej