Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Profil pionowy trasy.
AtapiCl:
Nie, wcale nie trzeba być wielce inteligentnym inżynierem, który pozjadał rozumy innych ludzi - specjalistów w zakresie geografii (z naciskiem na formy erozji terenu), geodezji, inżynierii lądowej i budownictwa nie tylko kolejowego, aby zrobić naprawdę fajną trasę, która nie będzie pustym polem, ani też nie będzie kosmosem. Fikcja ma to do siebie, że nie trzeba trzymać się po nitce w/w wiedzy. Ale też trasa fikcyjna nie ma być znanym większości torem z trakcją i polem dookoła. Każdy użytkownik mógłby tworzyć teren wg własnych obserwacji z realnego świata nie wiedząc czemu tak jest i nie przejmując się tym. (to odnośnie terenu)
Ja myślę, że znalazłyby się osoby, które zrobiłyby fajne trasy. Znalazłyby się też tacy, którzy to nie mają wyobraźni lub mają ją aż za dużą, co widać by było w ich 'trasach'... Jednakże tutaj wszelkie wydziwienia znacznie odbiegające od realnego świata, byłyby wyłapywane przez betatesterów i w takiej formie niedopuszczane do downloadu, a nawet do działów ogólnych forum. Po prostu. Coś, co miałoby się na forum pojawić, musi naprawdę na to zasługiwać. Nigdy odwrotnie.
Również elementy związane z SRK powinny być przez betatesterów wyłapywane. Jeśli ktoś nie zna się na tym, co jest nieodzowną częścią kolejowych tras, nie powinien się za to zabierać ;]
Jeśli sądzisz, że wszystkie trasy, które już powstały lub nadal powstają 'z głowy' są beznadziejne, to się mylisz. Jednak zgodzę się, że zdecydowana większość jest 'dziwna'.
Reasumując:
Edytor tych fikcyjnych tras miałby znacznie ułatwić ich tworzenie i o wiele skrócić czas ich tworzenia.
Takie jest moje zdanie. I myślę, że nie jestem odosobnionym przypadkiem ;] Jeśli nie chcesz robić też edytora dla fikcyjnych tras, nie zmuszam Cię do tego.
Ra:
Edytor tras realistycznych powinien umożliwiać wykorzystanie wszelkich dostępnych materiałów w celu ich budowy. W przypadku tras fikcyjnych takie materiały nie istnieją, więc edytor musi mieć zupełnie inną koncepcję.
firleju:
Widze, że wywołałem małą burzę.
Patrząc na to co pisze Ra i Ziomal powiem tak: w tym wątku nie chodzi o to co będzie konkretnie robił edytor Ra, ale o to by stworzyć format pliku dla edytora, który umożliwi stworzenie takowego na bazie już istniejącego lub nie, ale bez potrzeby konwersji danych między oboma edytorami. Narzędzia do konwersji na plik scenerii też mogą być wspólne (np plik dll).
Lecz żeby tak było trzeba wypracować jakąś bazę.
pol102:
Ja staję murem za koncepcją @Ra. Dlaczego trzymam się tylko edytora tras realistycznych? - Bo wiem co potrafi soft Ra już teraz. Ilu z Was położy w ciągu 15 minut 1000km trasy z dokładnością do 30cm? Nie ma takich osób. To co powiedział Ra jest słuszne. @Ziomal nie wiem czemu chcesz przerabiać coś nastawionego na stworzenie tras realistycznych na edytor scenerii nierealistycznych?
Sm 42 driver:
@pol102: Może niektórzy mają wyobraźnię i chcą tworzyć scenerie fikcyjne ;]. Można zrobić dwa osobne edytory, albo jeden tylko przy starcie i wyborze 'nowa sceneria' wybierałoby się fikcyjną albo realną. Przy wyborze fikcyjnej generowanie terenu z danych z SRTM itp. byłoby niedostępne a przy realnej byłoby dostępne. ;]
Pzdr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej