Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
O AI słów kilka...
youBy:
W tym miejscu przypomniało mi się coś bardzo ważnego, o czym zapomniałem napisać: rozkłady jazdy. Otóż AI z nich efektywnie korzysta, przez co szybkość szlakowa zdefiniowana tam nie jest nadpisywana przez semafory. W ten spsób w Quarku po trasie dolnej komputer nie pojedzie więcej niż 80, bo wie, że mu nie wolno.
Co do SHP - lepiej, żeby to był osobny inc, gdyż można wtedy w dobrym miejscu ustawić rezonator, nie jest się ograniczonym pozycją To/semka.
Blok przy podłączaniu - gorzej, jak w składzie masz trochę wagonów na kilku różnych nastawieniach. Wtedy trzeba by policzyć np. długość i masę i ustawić wszystko odpowiednio do potrzeb.
Co do semków i torów - trzeba będzie jakoś potablicować wszystko oddzielnie (10 komórek ograniczeń i 2 na semki chyba starczą) i potem liczyć metodą najniższej prędkości.
Ra:
No to mamy chyba 5 źródeł ustawienia prędkości:
- semafory wrzucają eventem prędkość aktualną i dalszą - jak rozumiem, event taki trzeba ustawić odpowiednio wcześniej, żeby na S6..S13 zdążył zhamować do odpowiedniej prędkości przed semaforem; nie wiem, jak dokładnie to się dzieje, czy np. przekazywane są współrzędne semafora,
- tarcze ostrzegawcze informują o zmianie prędkości po pewnym dystansie; też nie wiem, czy przekazywane i używane są ich współrzędne,
- wartość velocity w torze, nie wiem, czy jest "widoczna" z daleka, czy działa podobnie jak event - wydaje mi się, że działa z pewnej odległości,
- ograniczenia - eventy generowane przez wskaźniki W9 (W4 chyba też?),
- rozkład jazdy - po czym AI rozpoznaje poszczególne szlaki?
I teraz pytanie, jak to wszystko dzieje, że działa? Jakie są między nimi priorytety i zależności?
youBy:
Semafory/To:
Są przekazywane współrzędne semafora/tarczy. O semaforze z reguły też mówi wcześniej semafor/tarcza, więc wiadomo, czego się należy spodziewać.
Rozkład jazdy:
Jak działa dokładnie, wie chyba tylko jedna osoba, które odeszła z projektu. Niemniej jednak jakoś jest wczytywana pierwsza szlakowa (chyba tylko pierwsza, trzeba by to sprawdzić dokładniej).
Velocity:
Niby prędkość jest widoczna z daleka, ale jednak nie do końca, gdyż powstaje problem z SBL.
Priorytetem jest (teoretycznie) szlakowa z rozkładu jazdy, kolejność następowania po sobie sygnałów i najniższa z wartości występujących równolegle w jednym punkcie.
El Mecánico:
--- Cytat: youBy w 05 Października 2008, 20:46:41 ---Semafory/To:
Są przekazywane współrzędne semafora/tarczy. O semaforze z reguły też mówi wcześniej semafor/tarcza, więc wiadomo, czego się należy spodziewać.
--- Koniec cytatu ---
Więc ułatwione mamy przekazanie informacji o semaforze do AI. Otóż: AI dojeżdża do tarczy albo powtarzacza, widzi na niej, że semafor którego dotyczy wskazuje sygnał SXX, i odpowiednio reaguje.
--- Cytuj ---Rozkład jazdy:
Jak działa dokładnie, wie chyba tylko jedna osoba, które odeszła z projektu. Niemniej jednak jakoś jest wczytywana pierwsza szlakowa (chyba tylko pierwsza, trzeba by to sprawdzić dokładniej).
--- Koniec cytatu ---
W jakim języku jest napisany ten kod?
--- Cytuj ---Velocity:
Niby prędkość jest widoczna z daleka, ale jednak nie do końca, gdyż powstaje problem z SBL.
--- Koniec cytatu ---
Potraktować SBL jak semafor (w końcu nim jest;]).
--- Cytuj ---Priorytetem jest (teoretycznie) szlakowa z rozkładu jazdy, kolejność następowania po sobie sygnałów i najniższa z wartości występujących równolegle w jednym punkcie.
--- Koniec cytatu ---
Czyli wychodzi na to, że robiąc scenerię ze składami prowadzonymi AI trzeba bezwzględnie napisać do nich poprawny rozkład jazdy.
JONIN_EZT:
SHP generalnie jest gotowe do użytku (1 plik INC) Do przerobionej wersji przeze mnie został tak wprowadzony że postawienie punktu (active inc) równo z linia toru jest automatycznie dostawiany do swojej pozycji gdzie powinien byc (tutaj mogą byc niezgodności odległości od szyny)
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,6895.0.html <- to tak dla informacji
Jedynym jak na razie sposobem do SBL będzie postawienie dodatkowego toru z informacją o prędkości za torem wyzwalającym S1, chyba że jakoś tak się dostosuje SBL by uzyskac jeszcze jeden dodatkowy parametr (p8) który by posiadał informację o prędkości [coś na zasadzie przepisywania infomacji z W27], to jedynie można by uzyskac wstawiając SBL nie na zasadzie (Signal INC) a na zasadzie (Active INC) Mam tu namyśli to że przy wstawianiu (przez 3DSMAXA) nie ma już parametrów powyżej (p7), a przy Active mamy dodatkowo (p8) (p9). Cała procedura przy tym układzie INCów SBL działa normalnie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej