Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Dziwne zachowanie AI, rwanie sprzęgu itd.
pol102:
@Bohun: prawdziwe realne hamulce dla nas, dla AI maxymalne uproszczenie fizyki. Zablokować rwanie? - tak - ale tylko dla składów prowadzonych przez AI. Co do eventów, jest cała masa takich które nie działają. Jeśli pamięta ktoś tabelkę, której kiedyś szukał Mariusz1970 to powiem, że 60% z ich nie działa lub działa wadliwie.
Reasumując AI wymaga gruntownej poprawy. Skoro system hamulcowy dało się poprawić to AI tez da rade.
Mariusz1970:
Ja niczego nie szukałem, jedynie komuś ją przesłałem :)
Co do tych 60 %, to tak:
Wait_for_orders -działa
Prepare_engine-działa
Change_direction-działa do pewnego momentu
Obey_train -nie wiem
Shunt-działa
SetVelocity-działa
SetProximityVelocity-działa
ShuntVelocity-działa
Warning_signal-działa
CabSignal-działa
OutsideStation-nie wiem
PassengerStopPoint:*-raczej nie działa
Jump_to_order-działa
SetOrder:*-raczej nie działa
MainCtrl-nie wiem
ScndCtrl-nie wiem
MainSwitch-nie wiem
Direction-nie wiem
CabActivisation-nie wiem
AutoRelaySwitch-nie wiem
FuseSwitch-nie wiem
MaxCurrentSwitch-nie wiem
MinCurrentSwitch-nie wiem
SandDoseOn-nie wiem
SetDamage-raczej działa
Emergency_brake-nie wiem
Track_Force-nie wiem
Load=*-działa ale do końca nie wiem jak
UnLoad=*-działa ale do końca nie wiem jak
Put_water_to_loco -raczej nie działa
Put_sand_to_loco-raczej nie działa
Put_fuel_to_loco-racze nie działa
Myślę, że te najczęściej potrzebne w eventach działają.
Co do AI powiem tak, nie jest idealne, ale można sobie radzić. Mam całą masę scenerii i misji i AI działa i nie rozrywa mi składów i w ogóle w miarę przyzwoicie się zachowuje. Dla jasności dodam, iż exe na którym jeżdże to 664. Nie widzę powodu, aby exe pomyślało sobie, ejjj Ty scenerio, kto Cię robił, a na to sceneria Bohun, na to exe, no to skoro Bohun, a to będę rozrywał skład na zwrotce.
Być może jest jakiś bug w exe, ale niewątpliwie musi być coś specyficznego w scn bądź w składach, co to powoduje. AI Bohunie nie zmienisz, możesz jedynie operować czymś w scn albo jak się wkurzysz, to wywalisz tego AI.
bohunIC:
Mariusz scenerie testuje wspólnie z Kolejarzem i możliwe o czym nie wiem ktos jeszcze przy okazji, Wszędzie jest ten sam problem na różnych EXE. Wczoraj odpaliłem scn na EXE 742KB ku mojemu zdziwieniu SM42 które nas wypycha z szopy wogóle nie zatrzymało się przed S1, potem byk na mijance ruszył i po 50m stoi i kwiczy. U Kolejarza SM42 która w trybie manewrowym miała zjechać na bocznice stoi na MS2 i kwiczy. U mnie po 3min rusza u niego NIE. Różne EXE sprawdzaliśmy/sprawdzałem i wszędzie jest tak samo. Całą głowice poprawiłęm i niema mowy o nulltrack'ach ani wadliwych zwrotkach. Zastanawiam się teraz co dalej? Przerabiać misję tak żeby nie było skomplikowanych eventów czy słuchać po wydaniu że misja nie działa bo stoimy jak ''dzięcioły'' na S1 i nic? To musi się rozwiązać/poprawić bo w tym momencie jedziemy w ślepą uliczkę, robie coś co może nie działąć u większości ludzi.
pol102:
Możemy tak sobie dyskutować jeszcze pół roku. Jeśli youBy jako aktualny exe-rozpruwacz nie odpowie w tym temacie, to dalsze gadanie można o kant d**y roztrzaskać.
Jeśli ma powstać serwer ruchu, z obsługa komórek to problem AI i tak trzeba rozwiązać! Skoro poprawiliśmy już złe modele, złą fizykę hamulców, złą animacje patyków to może czas wysłać AI na NG?
Mariusz1970:
Heh, te exe...
tysiąc koni przepuszczamy, a jednego na Bohunowej zwrotce zatrzymamy....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej