Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Zabawa Excelem - edytor lasów i nie tylko w scn
Mariusz1970:
Powstał na prośbę Mkaczego, sprawdził się i działa (trochę wolno :)), ale najważniejsze, że działa i działa prawidłowo (a przynajmniej mnie i MKaczemu).
http://eu07.pl/userfiles/1278/priv-Tory_semafory_przejazdy_lasy.rar
Nie odpowiadam na pytania.
Lista zmian:
* 05 Wrzesień - Był błąd związany z edycją grupową lasów (przypisałem zmiennej stałą wartość i skutkowało tym, iż dla edycji grupowej przesunięcie były tylko w lewą stronę, mimo, iż użytkownik wybrał przesunięcie różne od lewej).
* 09 Wrzesień - Trochę szybsze wczytywanie scenerii i szybsze zapisywanie zmian.
* 11 Wrzesień - Dodałem plik semafory_scn.xls, który umożliwia identyfikację na mapie semaforów (jak myślę przydatny dla notatnikowych evenciarzy).
* 16 Wrzesień - plik Tory_semafory.xls - umożliwia na mapie identyfikację torów (nazwę w scn, eventy przypisane do toru, prędkość, współrzędne, rysowanie torów za pomocą strzałek, dla łatwiejszej identyfikacji punktów P1 i P2), identyfikację semaforów, zawiera listę składów.
Proszę o przeczytanie arkusza Pomoc.
* 19 Wrzesień - plik Tory_semafory.xls - umożliwia zmianę nazwy toru, przypisanych eventów i ograniczenia prędkości.
* 01 Październik - plik Tory_semafory_przejazdy.xls - umożliwia wyświetlanie na mapie przejazdów (rogatek) i ich identyfikację.
Możliwość automatycznego zanaczania torów z atrybutem ograniczenia prędkości (velocity)- podaje się ograniczenia prędkości od/do i program automatycznie zaznacza te tory.
* 08 Październik - Dostosowanie widoku mapy, zgodnie z tym wątkiem:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,9443.msg92680.html#msg92680
* 09 Październik - Mała acz może czasmi być istotna poprawka. Było źle, gdy xmax lub ymax <0
* 30 Październik- plik- Tory_semafory_przejazdy.xls
-Możliwość regulacji przez użytkownika częstości rysowania osi X i Y.
-Rysowanie na mapie kolorem czerwonym wyznaczonej drogi kolejowej na podstawie punktu startowego i końcowego, a także wyliczeniu odległości tej drogi. Np użytkownik może mieć na mapie wyrysowaną dokładną drogę kolejową z dowolnych punktów na mapie (jeśli fizycznie jest to możliwe). Przy obliczaniu odległości, nie bierze pod uwagę współrzędnej Z, czyli pomija przy liczeniu różnic w wysokości
Przykładowa droga jest narysowana już na mapie. Jak ktoś chce zobaczyć, to w arkuszu Sceneria jest wyrysowana.
* 31 Październik- plik- Tory_semafory_przejazdy.xls
Poprawienie liczenia odległości (był babol). Poprawienie wyszukiwania drogi przy anglikach.
* 03 Listopad- plik Tory_semafory_przejazdy.xls
Interaktywne wyznaczanie drogi, pisanie eventów pod wyznaczoną drogę.
W skład poszukiwania drogi wchodzi:
-podanie punktu początkowego i końcowego drogi
-automatyczne szukanie następnego punktu drogi
-automatyczne zaznaczenie wyznaczonej drogi kolorem czerwonym
-gdy wyznaczana w danym momencie droga natrafi na wyjście ze zwrotki, automatycznie program przeanalizuje, czy wyjściem tej zwrotki jest stan minus, czy plus i dopisuje tę zwrotkę z zaznaczeniem w jakim powinna być stanie zwrotka i dopisanie do listy torów drogi
-gdy wyznaczana w danym momencie droga natrafi na wejście zwrotki czy też anglika, pojawi się okno dialogowe z możliwością wyboru przełączania wyjść zwrotki/anglika
W skład pisania eventów po wyznaczeniu drogi wchodzi m.in.:
-dzielenie eventu po 7 lub 8 (w zależności od sytuacji), jesli jest więcej niż 8 eventów.
-zapamiętywanie stanu zwrotek/anglików dla wyznaczania innych dróg i podjęcie decyzji, czy daną zwrotkę/anglika dopisać do eventów, czy też w związku z tym, iż zwrotka/anglik znajdowała się w stanie, który w tej chwili nie ulega zmianie jej nie dopisywać do eventów
-jeśli dana zwrotka/anglik nie była przełączana, a podczas wyznaczania drogi ma być w stanie minus dla zwrotki, a dla anglika ac, bd, to wtedy nie dopisze do eventów, gdyż w symku domyślnie są w takim stanie. Istnieje jednak możliwość, aby program takie zwrotki/angliki wypisał w eventach (opcja w oknie dialogowym).
Dokładniej opisane jest to w arkuszu Pomoc w punkcie 6.
Proszę jak zwykle przeczytać arkusz Pomoc.
Jeszcze przydałoby się coś na semafory przy eventach, ale tutaj nie mam jak na razie pomysłu.
PS Nie wiem, czy ktoś korzysta w ogóle z tego, ale skoro zrobiłem sobie, to się dzielę :). Więcej zabawy z tym nie przewiduję.
* 04 Listopad - Tory_semafory_przejazdy.xls poprawka dotycząca interaktywnego poszukiwania drogi.
Mogło się zdarzyć, iż w specyficznej sytuacji program przerywał szukanie drogi, pomimo, iz droga dalsza była (sytuacja dotyczyła: tor1-wyjście zwrotki-tor2 i tylko wtedy, gdy tor2 miał niższy numer w tabeli torów niż zwrotka).
Przepraszam za utrudnienia.... coś w stylu:
:)
Czasami zdarzają mi się gnioty, a czasami nie jestem w stanie przewidzieć wszystkiego.
* 10 Grudzień
- Dostosowanie do tego:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,9154.msg97153.html#msg97153
-Dodany plik Tory_semafory_przejazdy_sort.xls, w którym to w tabelach posortowane są dane według nazw obiektów.
-Polepszenie jeszcze poszukiwania drogi.
Poprawek miało nie być, ale postanowiłem je dodać :)
Proszę o przeczytanie w plikach arkusza Pomoc.
pozdze:
Ale ,o co w tym chodzi ?
Mariusz1970:
Chodzi o to, abyś zadawał pytania konkretne i na poziomie.
Jest arkusz pomoc, w którym w miarę dokładnie opisałem.
MKaczy:
--- Cytat: pozdze w 05 Września 2008, 20:54:11 ---Ale ,o co w tym chodzi ?
--- Koniec cytatu ---
Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...;)
A tak serio, o edycję scenerii. Można edytować położenie poprzez przesuw w lewo, prawo, przód, tył; każdego elementu (statycznego) który jest zbudowany z trójkąta. Czyli, lasy, perony, drzewka itd... Proszę poczytać dokładnie zakładkę "POMOC" która jest zawarta w arkuszu. Tam jest wszystko wyjaśnione.
Mariusz, jeśli się mylę to mnie popraw.
Pozdrawiam.
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Mariusz, jeśli się mylę to mnie popraw.
Pozdrawiam.
--- Koniec cytatu ---
Edycja istniejącej scenerii i wszystkiego co związane jest z tym:
--- Cytuj ---node 1500 0 none triangles material .......
--- Koniec cytatu ---
Można edytować (przesuwać) na mapie powyższe elementy: lewo, prawo, góra i dół i zapisać zmiany do pliku scn.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej