Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje
Nowe tekstury wskaźników przytorowych
PixeL:
Tekstura zrobiona ze zdjęcia niewątpliwie jest bardziej realistyczna. Nie wyobrażam sobie inaczej zrobionej tekstury taboru trakcyjnego niż właśnie w ten sposób. Pytanie tylko, czy przy tworzeniu tak niewielkich elementów jak wskaźniki będzie to faktycznie zauważalne. Moje tekstury powstały w oparciu o rzeczywistą paletę barw (według zdjęcia), a np. wskaźnik W6a jest tak naprawdę daleko idącą modyfikacją zdjęcia.
Załączam obiecane zrzuty ekranowe:
Można również obejrzeć filmik, gdzie pokazano wykorzystanie wskaźnika W11(4):
Zamieszczone tu pliki można pobierać wedle własnego uznania. Żadnego przymusu nie ma.
eu07_304:
--- Cytat: MKaczy w 25 Sierpnia 2008, 00:37:54 ---Oraz z zawartością paczki wskazników wykonanych przez GłowaWojtasa (ostatni post w temacie). Zwróc uwagę, iż tekstury robimy ze zdjęć.
--- Koniec cytatu ---
Generalnie W27 z tej paczki nie wyglądają na fototekstury.
Krzysiek626:
Problem tych tekstur tkwi w tym że są one bardzo idealne.
Typowe szlakowe wskaźniki noszą ślady eksploatacji, korozji i często dewastacji. Te cechy fototekstur jakby urealniają scenerię.
Tak idealne obrazki - tekstury można postawić z odpowiednią teksturą torów i inną infrastrukturą, gdzie sceneria przedstawia dopiero wybudowany lub zmodernizowany szlak.
Jak dla mnie niech będzie - kto zechce wykorzysta pracę @PikseLa.
PixeL:
--- Cytat: Krzysiek626 w 26 Sierpnia 2008, 13:10:04 ---Tak idealne obrazki - tekstury można postawić z odpowiednią teksturą torów i inną infrastrukturą, gdzie sceneria przedstawia dopiero wybudowany lub zmodernizowany szlak.
--- Koniec cytatu ---
Faktycznie, tekstury wzorowane były na wskaźnikach nowych. Wiem, że nie są one najwyższych lotów, ale sądziłem że i tak są o niebo lepsze od tych które dotychczas posiadałem. Powyższe wypowiedzi dobitnie świadczą jednak o tym, że tempo zmian i nieoficjalnych uaktualnień jest znacznie większe niż przypuszczałem.
Niemal każdy nad czymś pracuje, publikuje to mniejszej, lub większej grupie zainteresowanych, powstają ciągłe poprawki i udoskonalenia. Nie ma z pewnością dwóch użytkowników MaSzyny, którzy posiadają dokładnie te same wersje symulatora...
Tak jak wspomniałem, moje prace nad urealnieniem obejmują wiele spraw. Wskaźniki to tylko niewielka część. Pracuję głównie nad poprawą rozmieszczenia urządzeń sterowania ruchem, korektą zależności między semaforami i upodobnieniem sytuacji ruchowej do rzeczywistości. Wiele takich zmian wymagała np. sceneria "Strzęsowiec-Karpice". W innej scenerii tarcze manewrowe znaleźć można było na szlaku, a wskaźnik W5 stał 1 metr od semafora wjazdowego... Wiele tras wyposażyłem w SHP, co jak sądzę powinno zwiększyć realizm prowadzenia pociągu.
Ponieważ jednak nie jestem w stanie przewidzieć, co kto z Was posiada i czy podobne poprawki ktoś już kiedyś wprowadził, efekty swoich prac będę udostępniał zainteresowanym osobom wyłącznie poprzez kontakt 'priv'.
Serdecznie pozdrawiam!
Z uwagi na duże zainteresowanie sceneriami z SHP, postanowiłem założyć nowy wątek w dziale Trasy. Wszystkich zainteresowanych zapraszam więc tu: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,9123.0.html
Z tym wysyłaniem na 'priva' trochę się przeliczyłem ;)
Ra:
Zdokumentuj każdą zmianę w postaci pliku, zawierającego wpisy przed i po modyfikacji oraz opisu, czemu taka zmiana służy. Tutaj jest ogólny opis, jak to mniej więcej powinno wyglądać (link). Dystrybucja poprawek w inny sposób, po wydaniu trasy, praktycznie jest niemożliwa - każdy sobie edytuje co chce i potem np. ma trasę z własną koncepcją eventów oraz zmienioną architekturą - i nowy plik scenerii jest zupełnie nieprzydatny. Myślę, że do końca roku uda mi się uruchomić mechanizm instalowania poprawek.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej