Też nie wydaje mi się, żeby to była geodezja - raczej oznaczenie jakiejś instalacji biegnącej pod spodem. Przykładowo - słupki z "Ł" oznaczają kabel telekomunikacyjny (od ł jak łączność). Trop z granicami działek możesz sprawdzić zaglądając na Geoportal (
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/), warstwa "kataster" - sprawdź, czy znane Ci lokalizacje słupków odpowiadają granicom działek tam naniesionym (mogą być pewne przesunięcia względem zdjęcia satelitarnego, ale powinno dać się to sprawdzić). Jeśli słupki są w Warszawie - mapa.um.warszawa.pl, serwis "Warszawa dzisiaj", w warstwach po lewej zaznaczyć "Działki ewidencyjne" (geoportal nie ma wgranych działek z większych miast).
Granicę działki oznaczają słupki z krzyżykiem na środku.
Niekoniecznie, zdarzają się inne np. z napisem PKP. Granice pasa drogowego wzdłuż nowych dróg często wyznacza się słupkiem z napisem po prostu "Pas drogowy". Nie wnikałem w to specjalnie nigdy, ale wydaje mi się, że słupki z krzyżykiem są historyczne tzn. takie kiedyś faktycznie stosowano, ale teraz już nie jest to regułą.