Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Reakcja obiektu na kąt obrotu.
youBy:
Czekaj, to masz tezę, że include? Przynajmniej tak żeś to zapisał (za dużo wtrąceń i skrótów myślowych), ale da się zrozumieć :P
--- Cytuj ---I tu i tu, ilość trójkątów czy tekstur do wyświetlnia się nie zmieni, a współrzędne oblicznane są podczas wczytywania się scenerii (jak domniemam dla drzewek).
--- Koniec cytatu ---
Zmienia się ilość node - elementów scenerii. Teraz jedno drzewko to 2 takie obiekty, a n drzewek - 2n. Jeżeli zamienimy teraz owe drzewka na model t3d, to uzyskamy 1 obiekt (node ... model). Oznacza to zmniejszenie ilości obliczeń związanych z każdym takim obiektem przy renderingu (np. liczenie odległości). Poza tym, jak wspominałem w poprzednim poście, póki co obiekty node ... triangle_strip i triangle są niejako tworozne od nowa co klatkę, co również nie nalezy do najlepszych rozwiązań.
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Zmienia się ilość node - elementów scenerii. Teraz jedno drzewko to 2 takie obiekty, a n drzewek - 2n. Jeżeli zamienimy teraz owe drzewka na model t3d, to uzyskamy 1 obiekt (node ... model). Oznacza to zmniejszenie ilości obliczeń związanych z każdym takim obiektem przy renderingu (np. liczenie odległości). Poza tym, jak wspominałem w poprzednim poście, póki co obiekty node ... triangle_strip i triangle są niejako tworozne od nowa co klatkę, co również nie nalezy do najlepszych rozwiązań.
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam, a t3d, nie wymaga obilczeń?
Samo się to maxdistance, macierze itp. dla każdego trójkąta, obiektu się liczą?
Dobrze rozumiem?
Skoro tak, to modelarze nie ma co się przejmować ilością poly w modelach t3d.
--- Cytuj ---node ... triangle_strip i triangle są niejako tworozne od nowa co klatkę, co również nie nalezy do najlepszych rozwiązań.
--- Koniec cytatu ---
To do mnie przemawia i tu widzę uzasadnienie t3d a zwiększenie FPS
PS
Poprzedni twój post był za bardzo ogólny, by wysnuć wniosek jak to się ma z drzewami. A mój post, hmmmm, czy za dużo skrótów myślowych, rzecz dyskusyjna. Ja nie zauważam ani jednego :P
Napisz jaki masz plan yB w związku z tym lasem, aby nie było nieporozumień.
youBy:
--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Czerwca 2008, 18:14:08 ---Przepraszam, a t3d, nie wymaga obilczeń?
Samo się to maxdistance i te różne trójkąty się liczą?
Dobrze rozumiem?
Skoro tak, to modelarze nie ma co się przejmować ilością poly w modelach t3d.
--- Koniec cytatu ---
No nie do końca. Trójkąty też się liczą, ale dużo trójkątów zgrupowanych w jednym modelu i kilku submodelach powinno być liczone szybciej, niż wybieranie ich z kilkudziesięciu/-set grupek.
--- Cytuj ---PS
Poprzedni twój post był za bardzo ogólny, a mój post, hmmmm, czy za dużo skrótów myślowych, rzecz dyskujyjna. Ja nie zauważam ani jednego :P
--- Koniec cytatu ---
Cóż, to taki modny zwrot swego czasu był :)
--- Cytuj ---Napisz jaki masz plan yB w związku z tym lasem, aby nie było nieporozumień.
--- Koniec cytatu ---
Zrobić ładną teskturkę z połączenia kilku składowych, w 3dsie zrobić drzewka (skrzyżowane plane), zmapować ładnie teksturką (jedną, góra dwoma); zrobić z tego jeden model (najlepiej jak najmniej submodeli) i wyeksportować do t3d. Wtedy można się nim posługiwać jak zwykłym modelem (obracać i przesuwać bez problemów).
Do tego można użyć opcji "light", żeby uzyskać kilka wariacji lasu w jednnym modelu :)
Mariusz1970:
--- Cytuj ---No nie do końca. Trójkąty też się liczą, ale dużo trójkątów zgrupowanych w jednym modelu i kilku submodelach powinno być liczone szybciej, niż wybieranie ich z kilkudziesięciu/-set grupek.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli to jest liczone w trakcie ładowania się scn, to nie ma znaczenia, ale chyba już jest jasne, skoro dla node liczy się co jakiś czas w trakcie symulacji.
To może być ważna uwaga dla trasopisarzy, aby unikali node.
--- Cytuj ---Wtedy można się nim posługiwać jak zwykłym modelem (obracać i przesuwać bez problemów).
Do tego można użyć opcji "light", żeby uzyskać kilka wariacji lasu w jednnym modelu :)
--- Koniec cytatu ---
A i tak to trzeba później do include :)
youBy:
--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Czerwca 2008, 18:28:51 ---Jeśli to jest liczone w trakcie ładowania się scn, to nie ma znaczenia, ale chyba już jest jasne, skoro dla node liczy się co jakiś czas w trakcie symulacji.
--- Koniec cytatu ---
Pytałeś o korzystanie z origin - współrzędne wierzchołków ustala się tylko raz wtedy. Natomiast jest jeszcze kwestia przygotowania trójkątów do wyświetlania. Z wypadku modeli t3d jest to robione przy wczytywaniu modelu i zapisywane w pamięci, natomiast w przypadku trójkątów luzem operacja ta dokonuje się co klatkę.
--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Czerwca 2008, 18:28:51 ---To może być ważna uwaga dla trasopisarzy, aby unikali node.
--- Koniec cytatu ---
W pewnym sensie jest to racja, ale z drugiej strony to przejmować się tym mozna tylko przy ekstremalnej optymalizacji.
--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Czerwca 2008, 18:28:51 ---A i tak to trzeba później do include :)
--- Koniec cytatu ---
Głupie pytanie: no i co z tego? :P Poza tym można bez ;]
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej